Elke dag kom ik wel mensen tegen die door een defect toestel hun agenda afspraken en contactpersonen kwijt zijn geraakt. Natuurlijk heel vervelend maar hier is echt al jaren een oplossing voor, het heet Exchange. En dan heb ik het niet alleen over de betaalde hosted oplossingen maar ook de gratis Exchange diensten die Hotmail en Gmail bijvoorbeeld aanbieden.

Wat is Exchange nu precies? Het is in origine een stuk software ontwikkeld door Microsoft, Exchange Server. Deze software creëert Outlook in een online omgeving die naadloos samenwerkt met vele apparaten. Hierdoor blijven de contacten, agenda items, taken en e-mail perfect synchroon tussen de diverse apparaten.

Ikzelf heb mijn tablet, smartphone, laptop en desktop draaiende op Exchange (via Hotmail) en als ik dan bijvoorbeeld een contact aanmaak op mijn telefoon komt deze automatisch op mijn Tablet te staan. Wijzig ik een afspraak op mijn tablet dan is deze ook op mijn telefoon aangepast en stuur ik een e-mail vanaf mijn PC dan is deze ook in mijn verzonden items van mijn telefoon terug te vinden. Alles loopt synchroon met elkaar.

Een mooi bijkomend voordeel is dat je dus altijd een backup van alles hebt. Je bent nooit meer je lijst met contactpersonen of je zorgvuldig opgebouwde agenda kwijt. En ook Apple mensen die iCloud gebruiken hebben voordeel bij Exchange omdat deze naast op hun iOS software ook op Android, Windows Phone, Bada, Symbian, etc. etc. gebruikt kan worden. Je legt je dus niet vast op één OS maar houdt je opties open om eventueel in de toekomst weer gemakkelijk over te stappen. Exchange is universeel te gebruiken tussen de diverse Operating Systems. Zo gebruik ik een Android en Windows Phone smartphone, een Windows 8 Tablet en twee Windows PC’s waar dit allemaal perfect op draait. In het verleden deed mijn iPad ook mee aan de synchronisatie maar deze is in beslag genomen door de vrouw en kleine (-;

Ondertussen is de Exchange software van Microsoft bij versie ’10 beland maar deze software wordt voornamelijk door bedrijven gebruikt omdat het een vrij kostbare onderneming is zo’n Server 24/7 goed draaiende te houden.  Het is echter ook mogelijk Exchange af te nemen per account. Dit heet dan Hosted Exchange en de kosten beginnen bij €5,95 per maand.

 

Er zijn echter ook gratis alternatieven te vinden. Zo kun je met een Gmail of een Hotmail/Live account ook een Exchange verbinding aangaan waardoor apparaten synchroon kunnen blijven met elkaar. Nadeel van deze gratis alternatieven is dat Outlook, toch voor veel mensen nog een vereiste, niet te gebruiken is en vervangen wordt door een webmail omgeving. In het geval dat je een Live account gebruikt www.hotmail.com en als je Gmail gebruikt www.gmail.com. Hotmail levert nog een gratis programma voor op je PC of Laptop genaamd Live Mail ter vervanging van Outlook.

Zelf gebruik ik Hotmail als Exchange server. Deze zorgt er voor dat mijn contacten, agenda, e-mail en taken synchroon blijven tussen al mijn devices. Als ik een contact invoer in m’n Lumia wordt deze gelijk gesynchroniseerd met de People Hub van mijn Windows 8 tablet. Op mijn PC en Laptop gebruik ik de reguliere Hotmail website. Functionaliteiten mis ik niet echt ten opzichte van mijn vroegere gebruik met Outlook.

Hotmail en Gmail zijn beiden in de loop der tijd sterk verbeterd en geven beide ook de mogelijkheid je eigen e-mail adres mee te nemen en of zelfs met meerdere mail adressen te werken vanuit de webmail omgeving. Hotmail koppelt desgewenst ook nog Facebook, Twitter en LinkedIN contacten aan je bestaande contactenlijst zodat deze overcompleet wordt. Al met al een mooie ontwikkeling die nog te weinig gebruikt wordt.

Heb je meerdere apparaten in gebruik en wil je ze allemaal synchroon laten lopen met elkaar? Zorg er dan voor dat je kostbare content gesynchroniseerd wordt met Gmail of Hotmail…het kost je niks. Heb je een Windows Phone 7 aangeschaft dan zijn je contacten en agenda afspraken al met je Live account gesynchroniseerd en kun je gemakkelijk andere devices hieraan vast koppelen door middel van onderstaande instellingen. Gebruik je op een Android device de agenda dan is deze ook reeds gesynchroniseerd met je Gmail account in de laatste versies van Android (4.*) staan je contactpersonen ook standaard in Gmail gesynchroniseerd. Bij oudere versies is dit optioneel te regelen door de optie opslaan in Gmail acocunt te selecteren bij contacten.

Ik gebruik al jaren Exchange oplossingen, eerste de betaalde hosted oplossing en recentelijk de gratis Hotmail variant die voor mij precies hetzelfde doet. Ben je opzoek naar een volledige cloud oplossing voor het bedrijf dan zou je Office 365 van Microsoft of Google Apps for Business kunnen afnemen.

Hotmail mobiele exchange instellingen:

server: m.hotmail.com
gebruikersnaam: “live e-mailadres”
wachtwoord:”live wachtwoord”

Gmail mobiel exchange instellingen:

server: m.google.com
gebruikersnaam: “gmail adres”
wachtwoord: “gmail wachtwoord”

Heb je vragen over migreren of het instellen van je device? Stel deze gerust in ons forum en we zullen je proberen te helpen.

 

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

3 Comments

 1. Jan Michels
  18 maart 2017 at 10:11

  Hallo
  Mijn ipad vraagd aldoor om hotmail exchange wachtwoord. Waar kan ik dat instellen op mn ipad.

  Mvgr. Jan Michels

 2. 12 april 2017 at 10:57

  Bedankt voor dit nuttige artikel! Kan ik gmail gebruiken als exchange server en toch mijn eigen emailadres vanaf mijn eigen domeinnaam blijven gebruiken? Of moet je dan ook alles vanaf @gmail.com versturen?

 3. Sonja Breens
  6 januari 2018 at 11:44

  Hoe kan ik Exchange instellen op mijn IPad