Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Het mag duidelijk zijn dat 2016 HET jaar is van de dubbele camera. We zagen een arsenaal aan smartphones op de markt verschijnen die allemaal gewapend zijn met een dubbele hoofd camera. Vooral bij de populaire toestellen in Europa waren dubbele hoofdcamera’s in trek. Het begon al vroeg in 2016 met de lancering van de LG G5 en het jaar is zeker nog niet geëindigd.

Smartphone fabrikanten benutten de dubbele camera op verschillende manieren. De een kiest ervoor om een telelens te combineren met een breedhoek camera. Een andere fabrikant wil juist een combinatie maken van kleur en zwart/wit. Hier volgt een selectie van smartphones die in 2016 zijn verschenen met dubbele camera.

Smartphones met dubbele camera

Er zijn veel te veel smartphones gelanceerd in 2016 om ze allemaal te behandelen. Het jaar is daarnaast nog niet eens voorbij want de Huawei Mate 9 wordt ook nog gelanceerd en dit toestel heeft ook twee hoofdcamera’s. Hier volgt een selectie van populaire smartphones met dubbele camera.

iPhone 7 plus

Een toestel waar menig Apple fan van zal watertanden. De top versie van de iPhone 7 heeft ook twee camera’s achterop. De iPhone 7 Plus heeft twee 12-megapixel camera’s die worden aangedreven door een nieuwe image processor. Net als LG maakt Apple gebruik van een telelens en een groothoeklens. Waarbij de telelens een diafragma heeft van f/2.8 en de groothoeklens f/1.8. De software achter de beide camera’s is zo goed dat ze gecombineerd worden zodat je tot wel 10 keer kunt inzoomen. Een quad-LED flitser zorgt ervoor dat je genoeg licht krijgt in donkere ruimtes. In donkere ruimtes maakt de iPhone ook optimaal gebruik van het f/1.8 diafragma. Foto’s die je maakt kun je opslaan in RAW kwaliteit. Foto’s opgeslagen in RAW formaat behouden veel meer details dan bijvoorbeeld foto’s opgeslagen in JPEG formaat.

iPhone 7 Plus

LG G5

De LG G5 is een revolutionair vlaggenschip. Als eerste ter wereld lanceerde LG een smartphone met modulair design. Dat betekend dat je een module kunt toevoegen aan het toestel. De onderkant van de LG G5 klikt open en je schuift de module met batterij uit je smartphone. Vervolgens kun je een speciale camera module of geluid module toevoegen.

LG G5

Achter op de LG G5 tref je een 16-megapixel camera en een 8-megapixel camera met breedhoeklens. Je kunt super eenvoudig wisselen tussen beide camera’s. Hoewel de 8-megapixel camera iets onderschikt klinkt in vergelijking tot de 16-megapixel camera is het voor veel mensen toch de favoriet. Een reden hiervoor kan zijn dat de 135 graden camera een enorm oppervlakte op de foto zet. De smartphone heeft een uitgebreide camera menu en een van de mogelijkheden is beide lenzen te combineren in één foto.

Huawei P9

De vrucht van een Chinees Duitse samenwerking mag natuurlijk niet ontbreken in een overzicht van smartphones met dubbele camera. De Huawei P9 laat zien dat China beschikt over uitstekende smartphone fabrikanten. De Huawei P9 is een vlaggenschip met uitstekende specificaties en stijlvol design. Achterop zijn de camera’s bescheiden weggewerkt. Ze vallen natuurlijk wel op dankzij de gekleurde band bovenin met de Leica specificaties. De P9 heeft twee 12-megapixel camera’s die beiden een eigen sensor hebben. De één schiet kleuren foto’s en de andere beschikt over een monochrome sensor. Dat betekend dat je met die camera prachtige zwart/wit foto’s maakt. Door het combineren van de beelden van beide camera’s krijg je een betere lichtopbrengst.

Huawei P9

LG V20

Een ander indrukwekkend toestel is de LG V20. Het nieuwste vlaggenschip van LG is echter nog niet beschikbaar in Nederland. Het is nog de vraag of het überhaupt in Nederland aanmeert. De LG V20 heeft twee camera’s die je kunt vergelijken met de camera’s van de LG G5. Het toestel beschikt over een 16-megapixel camera met f/1.8 diafragma. Daarnaast tref je een 8-megapixel breedhoek camera met f/2.4 diafragma. Je kunt net als bij de LG G5 beide lenzen combineren voor een indrukwekkend resultaat.

LG V20

Honor 8

De Honor 8 is het top model van Huawei’s midrange dochter Honor. De smartphone is het goedkoopste toestel in deze lijst en in vergelijking met enkele toestellen ruim de helft goedkoper. De smartphone beschikt over twee 12-megapixel camera’s die je kunt vergelijken met de Huawei P9. Ze zijn echter niet van Leica. De beide camera’s met f/2.2 diafragma presteren duidelijk minder dan die van hun grote neef de Huawei P9. Ze hebben wel dezelfde verdeling van kleur en zwart/wit. Je kunt dan ook prachtige zwart/wit foto’s met het toestel maken. De Honor heeft daarnaast nog een dijk aan camera opties en foto’s. Het is een zeer leuk toestel voor mensen die niet het geld over hebben voor een vlaggenschip als de iPhone 7 Plus of de goedkopere Huawei P9.

Honor 8

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen