Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Na een tegenvallend 2016 waarin iPhone verkopen daalde, is het interessant om te zien welke bedrijven Apple aankocht. Want wat heeft de Amerikaanse techreus voor ons in petto.

Apple zal 2016 snel willen vergeten. De iPhone verkopen daalden drie kwartalen achter elkaar en ook de omzet stond onder druk. Politiek gezien kreeg Apple ook nog eens commentaar vanuit een onverwachte hoek, presidentskandidaat Donald Trump.

Apple 2016

Dit jaar was een jaar dat de Amerikaanse tech onderneming snel wil vergeten. Het blijkt dat mensen hun vlaggenschepen steeds minder vaak vervangen en voor de de lancering van de iPhones van 2016 was men sceptisch over innovatie. Apple liet met de lancering van de iPhone 7 en 7 Plus zien, dat het Amerikaanse bedrijf wel degelijk innovatief is. De beide vlaggenschepen zijn de snelste van alle 2016 vlaggenschepen en de iPhone 7 Plus heeft twee hoofdcamera´s. Als één van de weinige fabrikanten maakt Apple optimaal gebruik van de twee camera´s. Gaan de beide iPhone 7’s dingen omdraaien voor Apple? Dat kunnen we helaas pas volgend jaar vertellen. Een ding is zeker. De concurrentie is moordend.

De Chinese high-end vlaggenschepen zoals de OnePlus 3 kun je niet meer ontwijken. Een naaste concurrent Samsung wordt ook alsmaar beter. Zijn nieuwste vlaggenschip smartphone de Galaxy S7 Edge is een grote verbetering met zijn voorganger en de Note 7 was pas echt innovatief. Gelukkig voor Apple vloog de Note 7 te vaak in brand.

Kan de iPhone Apple nog redden?

Na dalende cijfers in 2016 en de verwachting dat mensen minder snel hun smartphone gaan vervangen, ligt de kracht niet meer bij de iPhone. Maar waar dan wel? We hebben het overzicht van de laatste bedrijven die door Apple zijn aangekocht van BGR.com. Het zijn Tech bedrijven met ieder zijn eigen expertise. We kunnen je vertellen dat de toekomst van het Amerikaanse tech bedrijf er spannender uit ziet dan je kunt bedenken.

Een spannende toekomst waar de Apple CEO zelf ook al naar wees. Tijdens de presentatie van de cijfers in april van dit jaar zei Tim Cook namelijk het volgende:

We hebben 15 overnames gedaan in de laatste vier kwartalen om de ontwikkeling van onze product en diensten te versnellen, en we zijn altijd op zoek naar bedrijven met een geweldige technologie, talent en strategische fit.

Aangekochte bedrijven

Naar aanleiding van deze opmerking en natuurlijk een vooruitblik naar 2017 is het interessant om die bedrijven er eens bij te halen. We zien een grote focus op AI en AR. Je mag verwachten dat Apple ons hierin veel laat zien in de toekomst. Dit zijn de bekende overnames van Apple vanaf begin 2015:

 • Camel Audio: Software bedrijf dat digitale synthesizers en audio-effecten processors maakt;
 • Emollient: Startup met Artificial intelligence software die emoties van gezichtsuitdrukkingen kan lezen;
 • Faceshift: Zwitsers met techniek die men gebruikt om het menselijke bewegen te kopiëren naar animaties. Faceshift werkte onder andere mee aan Star Wars;
 • Flyby Media: Startup met een augmented reality techniek dat objecten in de echte wereld kan identificeren;
 • FoundationDB: Bedrijf dat gespecialiseerd is in de database techniek voor web apps;
 • Gliimpse: Bedrijf met techniek om medische informatie te verzamelen en rangschikken met als resultaat een overzichtelijk profiel voor patiënten;
 • LearnSprout: Maakt software die het mogelijk maakt voor leraren om de prestaties van leerlingen te volgen;
 • LegbaCore: software security bedrijf dat gespecialiseerd is in de firmware. Een van de weinige hackers die het voor elkaar kreeg om een virus maakte dat Macs aanviel;
 • LinX Imaging: Bedrijf uit Israël dat multi-diafragma camera’s maakt;
 • Coherent Navigatie: Ultra nauwkeurige GPS navigatie bedrijf;
 • Metaio: Duits augmented reality bedrijf;
 • Mapsense: Bedrijf dat software tools maakt voor het visualiseren van locatiegegevens op de kaart;
 • Perceptio: Bedrijf met deep learning software, geavanceerde kunstmatige intelligentie software;
 • Semetric: Bedrijf dat software ontwikkeld en oplossingen biedt voor muziek statistieken;
 • Turi: Ontwikkelt sjablonen en gereedschappen voor ontwikkelaars om ‘machine learning’ en kunstmatige intelligentie in hun eigen apps te verwerken;
 • VocalIQ: Deep learning startup die helpt computers in het begrijpen en het genereren van natuurlijke spraak.

Zoals je ziet is de lijst lang en bevat bedrijven met zeer indrukwekkende technieken. Hoe ver Apple is met de implementatie is niet bekend. We kunnen uit deze lijst wel zeggen dat de toekomst veel in petto heeft. Van super slim leren tot zelf denkende iPhones.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen