Team Pocketinfo.nl

Wij zijn het enthousiaste team achter Pocketinfo.nl. Onze passie? Het delen van de meest betrouwbare en actuele informatie over slimme technologie. Ben je geïnteresseerd in samenwerking of wil je meer te weten komen over ons team? Ontdek de mogelijkheden en leer hoe wij samen jouw tech-doelen kunnen bereiken. Neem contact op >

Nadat T-Mobile vorige week haar nieuwe abonnementen introduceerde bieden nu alle Nederlandse providers inzicht in de maandelijkse bijbetaling voor de smartphone die de consument kiest.

De Consumentenbond uitte kritiek op het beleid van providers wegens het noemen van ‘gratis’ smartphones bij een abonnement, terwijl een toestel – uiteraard – moet worden afbetaalt door de klant. Hoeveel euro je per maand kwijt was aan het toestel, werd echter niet duidelijk. Daar is verandering in gekomen in de vorm van ‘toestelbundels’. Met een toestelbundel kan je zelf de maandelijkse bijbetaling van je smartphone bepalen, en je weet precies wat je minuten en MB’s kosten.

Verschillende namen
De toestelbundel kom je onder verschillende namen tegen, maar alle beschrijvingen komen feitelijk op hetzelfde neer:
• Toestelbundel
• Toestel-abonnement
• Toestel-service
• Toestel-categorie
• Handset-categorie (HS)

Vodafone
Vodafone heeft 6 verschillende toestelcategoriën: A, B, C, D, E en F. Hoe hoger de categorie is die je kiest, des te lager wordt de eenmalige bijbetaling. Een abonnement met categorie A is de basisprijs, met toestelcategorie F betaal je 25 euro bovenop de basisprijs.

T-Mobile
Bij T-Mobile kan je kiezen of je je toestel in één keer afbetaalt, of per maand middels een toestelbundel. Ook kan je kiezen voor een combinatie: je betaalt het toestel bijvoorbeeld voor een kwart of de helft, en de rest betaal je per maand.

KPN
Sluit je een abonnement af bij KPN met een nieuwe smartphone, dan valt je toestel in één van de drie categorieën: Basis (laag prijs segment), Standaard (gemiddeld prijs segment), of Premium (hoog prijs segment) Dit geldt ook voor KPN’s dochterprovider Hi. De omschrijving Basis, Standaard of Premium kan je ook tegenkomen als A, B en C of 1, 2 en 3.

Tele2
Budget-provider Tele2 biedt de consument veel keuzevrijheid. Er zijn in totaal meer dan 30 (!) verschillende toestelbundels die je af kunt sluiten naast je bel- en databundel. Bij een hogere toestelbundel gaat de eenmalige bijbetaling voor het toestel omlaag, tot je het toestel gratis kan krijgen.

Telfort
Telfort, onderdeel van KPN werkt met toestelbundels waarbij je kunt kiezen voor een eenmalige betaling of een vaste maandelijkse afbetaling. Deze maandelijkse afbetaling hangt af van de prijs van de telefoon.

HollandsNieuwe
Het goedkopere broertje van Vodafone, HollandsNieuwe, werkt ook met toestelbundels. Bovenop je abonnement kies je voor een toestelbundel van minimaal 1 euro per maand, en maximaal 19 euro per maand.

Maken toestelbundels het ook echt inzichtelijker voor de consument?
Een voordeel van de toestelbundel is dat de bundel na het aflopen van je contract niet meer doorloopt: je betaalt dan nog puur voor de minuten, sms’jes en data. In feite hou je dus een sim only abonnement over. Het is aan jou om dan een nieuw abonnement aan te gaan met een nieuwe telefoon, of door te blijven bellen met een goedkoop sim only abonnement.

Daarbij hebben de providers de bundels geïntroduceerd als een middel om de maandelijkse kosten beter inzichtelijk te maken. Volgens prijsvergelijker Budger maakt de manier waarop verschillende aanbieders omgaan met toestelbundels het echter een stuk complexer. Niet alle webshops bieden alle beschikbare toestelbundels aan, waardoor de beste deal soms niet eens te bestellen is. De providers zelf bieden soms in hun webshops geen keuze uit verschillende toestelbundels: je kan dan niet kiezen voor een hogere bijbetaling en een lager maandbedrag.

Team Pocketinfo.nl

Wij zijn het enthousiaste team achter Pocketinfo.nl. Onze passie? Het delen van de meest betrouwbare en actuele informatie over slimme technologie. Ben je geïnteresseerd in samenwerking of wil je meer te weten komen over ons team? Ontdek de mogelijkheden en leer hoe wij samen jouw tech-doelen kunnen bereiken. Neem contact op >

Gerelateerde artikelen