Wordt het nu écht tijd voor een nieuwe smartphone?

Ga naar Telefoon.nl en vind vandaag nog jouw deal!

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

De Android gebruiker is gemiddeld eerlijker dan de iPhone gebruiker. Dat blijkt uit een Engels universitair onderzoek naar smartphone besturingssystemen en de persoonlijke voorkeuren en gevoelens van de eigenaren.

Onderzoekers van de universiteiten in Lincoln en Lancaster te Engeland hebben ruim 500 smartphone gebruikers ondervraagd. Van 2015 tot en met 2016 hebben twee onderzoekers van beide universiteiten smartphone gebruikers gevraagd naar hun smartphone besturingssysteem en vervolgens hun persoonlijke gevoelens. De resultaten van het onderzoek werden vorige week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift CyberPsychology, Behaviour and Social Networking.

Onderzoek naar voorkeuren Android & iOS gebruiker

Ruim 90% van alle smartphones in de wereld draait op Android of iOS. Beide besturingssystemen bezitten zeer vergelijkbare functionaliteiten. Verkopers en marketing campagnes suggereren echter dat er belangrijke individuele verschillen bestaan. Verschillen tussen het gebruik van Android toestellen, zoals de Huawei P9 en Samsung Galaxy S7, of iPhones. Twee onderzoekers uit Engeland wilden dat eens onderzoeken.

Dr. David Ellis van de Lancaster Universiteit is één van de onderzoekers. Hij meent dat hun studie aantoont dat onze individuele keuze voor een smartphone besturingssysteem gebruikt kan worden. Het besturingssysteem is volgens zijn onderzoek een nuttige aanwijzing voor het voorspellen van iemands persoonlijk en individuele kenmerken. In andere woorden; als iemand een iPhone 7 gebruikt, dan is de kans groot dat dat iets zegt over diegene.

Zijn co-lead, Heather Shaw van de Universiteit van Lincoln, vertelt dat smartphones steeds meer een mini digitale versie van de gebruiker worden. Veel mensen vinden het ook echt niet tof als iemand anders probeert hun smartphone te gebruiken. Het apparaat kan namelijk bijzonder veel van ons onthullen.

Wat zegt je telefoon over jou?

Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat iPhone gebruikers gemiddeld jonger zijn. Er is twee keer meer kans dat de gebruiker een vrouw is en dat de gebruiker de telefoon als een statussymbool ziet. Gebruikers van iOS zijn daarnaast meer extrovert.

Android gebruikers zijn vaker mannelijk en ouder. Ze zijn eerlijker en zullen minder snel de regels breken voor eigen gewin. Daarnaast zijn Android gebruikers gemiddeld minder geïnteresseerd in rijkdom en status.

Statistisch model voorspelt welke smartphone je hebt

In een interview met CNet.com vertellen de onderzoekers dat ze een aantal verwachtingen hadden van het onderzoek. Ze dachten bijvoorbeeld dat iPhone gebruikers jonger en meer extravert zouden zijn. Ook dachten ze dat er voor iPhone gebruikers een grotere kans bestaat dat ze hun telefoon als een status symbool zien. Beide verwachtingen kwamen uit en het bleek zelfs, dat de iPhone gebruiker zichzelf ziet als minder eerlijk.

Terwijl de onderzoekers bezig waren met hun onderzoek, werden ze erg goed in het voorspellen van iemands smartphone. Ellis vertelt CNet dat ze een statistisch model hebben gemaakt, dat in 70% van alle gevallen voorspelt of iemand een Android smartphone of iPhone in zijn zak heeft.

Kortom een zeer nuttig onderzoek voor de marketing afdelingen van menig Android fabrikant en natuurlijk Apple.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen