Wordt het nu écht tijd voor een nieuwe smartphone?

Ga naar Telefoon.nl en vind vandaag nog jouw deal!

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Zoals je wellicht weet liggen de Apple AirPods, de draadloze headset van Apple, nog altijd niet in de winkel. Het Amerikaanse technologiebedrijf is schimmig als het gaat om de vraag waarom. Nu hebben we daar een antwoord op. Dat heeft alles te maken met de Bluetooth-verbinding tussen de oordopjes en de nieuwste iPhones.

Dat zegt een anonieme, maar welingelichte bron tegenover The Wall Street Journal. De man in kwestie was nauw betrekking bij de ontwikkeling van de draadloze oordopjes.

Het is begin september als Apple vol trots haar nieuwste vlaggenschepen presenteert: de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Niet alleen zijn het de eerste waterdichte smartphones van het bedrijf –ze zijn IP67 gecertificeerd– tevens komt Apple met een andere noviteit: het zijn de eerste telefoons zonder 3.5mm audio jack. Deze poort gebruik je om een koptelefoon, oordopjes of andere headset met je smartphone te verbinden.

AirPods versus audio jack

Door het ontbreken van deze aansluiting werkt muziek luisteren –het liefst via Apple Music uiteraard– op een andere manier. Apple bedacht hiervoor twee oplossingen, waarvan de Apple AirPods één manier zijn. Deze maken via Bluetooth draadloos verbinding met het vlaggenschip en zodoende luister je zonder geharrewar naar je favoriete muziek. Wil je toch nog wat langer van je ‘ouderwetse’ oordopjes genieten, dan is er de Lightning-naar-mini-jack-adapter. Deze sluit je aan op de Lightning Connector aan de onderkant en aan het uiteinde sluit je de plug van je headset aan. Deze krijg je gratis en voor niets als je een iPhone 7 of iPhone 7 Plus koopt. Een reserve-exemplaar kost 10 euro.

De speciale adapter heeft als nadeel dat je deze kunt vergeten in te pakken zodra je van huis gaat. Natuurlijk kun je hem onderweg ook nog verliezen. Daarom is het verstandig om één meerdere extra exemplaren van dit accessoirestuk aan te schaffen, bijvoorbeeld voor je in handtas, rugzak of op kantoor. Daarom wil Apple alle muziekliefhebbers het liefst aan de Apple AirPods hebben.

‘Binnenkort verkrijgbaar’

Maar ook hier kleven uiteraard enkele nadelen aan. Doordat de oordopjes niet met een draadje met je iPhone zijn verbonden, raak je ze een stuk eenvoudiger kwijt dan de traditionele oordopjes. Nieuwe AirPods kopen is een prijzige aangelegenheid: ze kosten namelijk 179 per paar. Dat is waarschijnlijk voor de meesten een aardige som geld, helemaal als je nagaat dat het voor oordopjes is, iets waar men over het algemeen van hoopt er niet te veel geld aan kwijt te zijn. Ook werken ze alleen zolang de batterij niet leeg is, wat vier tot vijf uur zou moeten zijn.

Het grootste probleem is echter dat de Apple AirPods drie maanden na de lancering van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus nog altijd niet in de schappen ligt. Dus al zou je via de draadloze oordopjes willen luisteren, het kan simpelweg niet eens. Het Chinese Dacom speelde daar handig op in door haar eigen variant op de AirPods te introduceren: de Dacom 7S X1. Ze lijken als twee druppels water op de oordopjes van Apple, maar zijn het uiteraard niet.

Waarom de Apple AirPods nog altijd niet in de Apple Store liggen, is een heikele kwestie voor het Amerikaanse technologiebedrijf. CEO Tim Cook zei onlangs dat zijn bedrijf druk bezig was om ze ‘af te ronden’ en dat ze ‘binnen nu en enkele weken’ verscheept worden. Wat ‘afronden’ in deze context betekent is een raadsel. Nu denken we eindelijk een antwoord hierop te kunnen geven.

Apple AirPods

Bluetooth-problemen

Een anonieme medewerker die een bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de AirPods, zegt tegenover The Wall Street Journal dat de vertraging alles met de Bluetooth-verbinding heeft te maken. De meeste draadloze oordopjes werken eveneens met Bluetooth, maar daar is slechts slechts één oortje verbonden met Bluetooth. Deze stuurt op zijn buurt het geluidssignaal weer door naar het andere oortje.

Bij de Apple AirPods daarentegen zijn beide oortjes via Bluetooth verbonden. Op deze manier wil het bedrijf de muziekervaring vergroten en de audiokwaliteit verbeteren. Eén van de problemen waar Apple tijdens de ontwikkeling op stuitte was dat de audio niet altijd synchroon wilde lopen. Muziekliefhebbers zullen het met mij eens zijn dat dit niet om aan te horen is. Daar moest een oplossing voor gevonden worden. Een onafhankelijke expert laat tegenover The Wall Street Journal weten dat deze techniek buitenshuis problemen kan opleveren, omdat het signaal makkelijker verstoord of verloren raakt.

En wat als de gebruiker één oordopje kwijtraakt? Of de batterij van het ene oortje leeg is en die van de ander niet? Ook daar moest Apple iets op verzinnen. Tot slot moeten de oordopjes het stemgeluid van de gebruiker opvangen in combinatie met achtergrondgeluiden en andere ruis. Je kunt ze namelijk aansturen met Siri, de digitale spraakassistent van Apple. Zo kun je Siri de opdracht geven om iemand uit je contactlijst te bellen, maar ook om het volume te regelen of de weg te vragen.

Vanuit technisch oogpunt zijn het allemaal uitdagende problemen waarop de technici van Apple een antwoord moesten vinden. Een woordvoerder van Apple reageert tegenover The Wall Street Journal op het bericht in zeer algemene termen:

“Wij willen pas een product verschepen als het af is. We hebben nog enige tijd nodig om de AirPods gereed te maken voor onze klanten.”

 

Ga jij de Apple AirPods aanschaffen zodra ze in de winkel liggen?

https://youtu.be/RdtHX15sXiU

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen