Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Apple overweegt om haar portfolio uit te breiden met een nieuwe productcategorie: smart glasses. Deze maakt naar verluidt draadloos verbinding maken met je iPhone, net als bijvoorbeeld de Apple Watch. Tevens biedt de slimme bril ondersteuning voor Augmented Reality.

Dat zeggen anonieme, maar welingelichte bronnen tegenover persbureau Bloomberg. Ze benadrukken dat het voornemen zich momenteel in de verkennende fase begeeft. Ze wensen buiten beeld te blijven, omdat de plannen nog geheim zijn.

Zodra we dit hoorden moesten we onmiddellijk aan de Google Glass denken. Dit was de slimme bril van de zoekmachinegigant waarmee het mogelijk was om informatie op een klein display voor de glazen te projecteren. Ook konden gebruikers er korte filmpjes mee opnemen, rij-instructies opvragen en informatie op het web opzoeken. En dat alles zonder smartphone in hun handen. De Google Glass moest een onmisbare en multifunctionele gadget worden. Uiteindelijk is de bril nooit daadwerkelijk op de markt gebracht, maar zagen we enkel een prototype voorbijkomen.

De Google Glass veroorzaakte nogal wat beroering. Politici vreesden dat de verkeersveiligheid in het geding kwam door de slimme bril tijdens het rijden te gebruiken. Ook werd er volop geklaagd over (vermeend) inbreuk op de privacy, omdat gebruikers ongemerkt filmpjes konden opnemen. Zo werd de Google Glass in menig theather, bioscoop en café verboden.

Slimme bril van Apple

De Google Glass was dus maar een kort leven beschoren. Apple zag daarentegen wel de potentie in van een dergelijke bril. De anonieme bronnen die Bloomberg aanhaalt melden dat het Amerikaanse technologiebedrijf met diverse potentiële leveranciers  heeft gesproken over een eigen variant op de Google Glass. Apple heeft volgens hen een klein aantal exemplaren van een slimme bril afgenomen voor testdoeleinden.

Grootschalige massaproductie is nog verre van realistisch, zo vertelt een van de tipgevers. Mocht Apple besluiten om een smart glass te introduceren, dan zou deze pas in 2018 op z’n vroegst verschijnen.

Een woordvoerder van het bedrijf weigerde om te reageren op het bericht.

Google Glass

Augmented Reality

Volgens de bronnen staat Tim Cook, CEO van Apple, flink onder druk. Door de steeds verder dalende verkoopcijfers van de iPhone, iPad, Mac-computers en andere producten zijn het zorgkindjes geworden. Om het tij te keren moet Cook een nieuw product op de markt brengen, zo menen aandeelhouders en analisten. Een smart glass is een voorbeeld van een product waarmee Apple een geheel nieuwe markt zou kunnen aanboren.

De topman ziet volgens Bloomberg wel iets in de slimme bril. Zo uitte Cook de afgelopen maanden meer dan eens zijn enthousiasme over Augemented Reality. Daarbij worden beelden en andere digitale informatie toegevoegd aan de omgeving om ons heen. Dit in tegenstelling tot Virtual Reality, waarbij de wereld geheel computer gegeneerd is. Ook wijst het persbureau er op dat Apple in het verleden diverse bedrijven heeft opgekocht die zich met Augmented Reality bezighouden, waaronder PrimeSense, Metaio Inc. en Flyby Media Inc. Een smart glass zou perfect zijn om deze techniek toe te passen in het dagelijks leven.

 

Zouden jullie interesse hebben in een smart glass van Apple? Waarom wel of niet? Laat het ons en onze lezers weten door een reactie achter te laten.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen