Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Apple schroeft de productie van de iPhone SE (2022) in het tweede kwartaal met 20 procent naar beneden. Het Amerikaanse techbedrijf laat naar schatting twee tot drie miljoen minder compacte iPhone-modellen van de bank rollen. Dat heeft enerzijds met de afgenomen vraag door de oorlog in Oekraïne te maken, anderzijds door de oplopende inflatie.

Dat zeggen ingewijden tegenover Nikkei.

Twee tot drie miljoen minder exemplaren iPhone SE (2022)

Het is nog geen drie weken geleden dat Apple de iPhone SE (2022) aankondigde. Net als zijn voorganger is het een compacte iPhone, ontwikkeld voor wie een kleinere mobiele telefoon zoekt. Het is de derde generatie iPhone SE die Apple eerder deze maand uit de doeken deed. De eerste verscheen in 2016, diens opvolger in 2020.

Hoewel de iPhone SE (2022) de nieuwste aanwinst in de collectie van Apple is, heeft de smartphonemaker besloten om minder exemplaren van de kleine iPhone te laten maken. Anonieme bronnen melden dat het om twee tot drie miljoen toestellen gaat die komend kwartaal minder van de productiebank zullen rollen.

De oorlog in Oekraïne is volgens ingewijden verantwoordelijk voor de afgenomen vraag. Daarnaast speelt de wereldwijde inflatie parten om de productie van de iPhone SE (2022) te verlagen. Dat betekent wellicht dat minder consumenten bereid zijn om een nieuwe iPhone te kopen, omdat ze het geld nodig hebben om eten te kopen en de woning te verwarmen. Apple durft daardoor niet het risico te nemen om teveel telefoons van de bank te laten rollen.

Meer weten over de overeenkomsten en verschillen tussen de iPhone SE (2020) en iPhone SE (2022)? Pocketinfo.nl heeft de belangrijkste zaken voor je op een rij gezet.

Ook productie iPhone 13 en AirPods gaat omlaag

Ook zou Apple toeleveranciers gevraagd hebben om enkele miljoenen exemplaren van de iPhone 13-reeks te maken dan gepland. Dat zou echter niets met de oorlog in Oekraïne of prijsinflatie te maken hebben: het gaat om een aanpassing die gebaseerd is op de seizoensgebonden vraag.

Apple schroeft niet alleen de productie van de iPhone SE (2022) en iPhone 13 terug. Ook heeft het bedrijf het aantal orders voor de AirPods naar beneden bijgesteld. Naar verluidt gaat het om ruim tien miljoen exemplaren voor heel 2022. Volgens marktonderzoeker Counterpoint Research verkocht Apple afgelopen jaar ongeveer 76,8 miljoen exemplaren van de oordopjes.

Analisten verwachten ‘kettingreactie’

Nikkei suggereert dat Apple mogelijk het eerste technologiebedrijf is dat de smartphoneproductie naar beneden schroeft en dat meerdere fabrikanten zullen volgen. De techsite spreekt dan ook van een ‘kettingreactie’. Een marktanalist van Counterpoint Research zegt dat de smartphonemarkt al jaren gekenmerkt wordt door ‘onredelijk hoge voorraadniveaus’. Het terugschroeven van de productie is in zijn ogen waarschijnlijk een correctie van de markt.

“De vraag naar smartphones in China is zwak. Bovendien zal de oorlog tussen Rusland en Oekraïne waarschijnlijk overloopeffecten hebben op de gehele Europese markt en de vraag van consumenten”, zo voorspelt Counterpoint Research. Om die reden heeft het onderzoeksbureau de groei van de smartphonemarkt in 2022 bijgesteld naar 5 procent.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen