Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Nu Trump daadwerkelijk aan de macht is in Amerika, heeft Apple zijn leveranciers gevraagd naar de mogelijkheden van iPhone fabricage in de VS. Zien we in de toekomst het label ‘Made in America’?

In zijn campagne heeft Donald Trump Apple al meerdere keren als voorbeeld gebruikt. Hij zou zelfs hebben gedreigd met een 45% belasting tarief op goederen ‘made in China’. Bronnen van de Nikkei Aziatische Review melden dat de belangrijkste leverancier, de Foxconn Technology Group, de mogelijkheden bestudeert om het productie proces van de iPhone te verplaatsen naar de VS.

‘Made in America’

In zijn campagne naar het Witte Huis heeft Trump Apple meerdere keren als voorbeeld gebruikt. Nu hij daadwerkelijk aan de macht is, verwacht het Amerikaanse bedrijf acties. De thuisbasis van het techbedrijf is Cupertino, California.

Trump heeft de maker van de populaire iPhone zelfs direct bedreigd tijdens een bijeenkomst in de Liberty University in Virginia. Hij zei daar het volgende: “We’re going to get Apple to build their damn computers and things in this country instead of in other countries.” Vrij vertaald: “Wij zullen Apple dwingen hun computers en andere dingen in dit land te maken in plaats van in andere landen.

Apple informeert mogelijkheden bij Foxconn en Pegatron

Apple heeft zowel Foxconn als Pegatron gevraagd naar de mogelijkheden. Beide bedrijven zijn belangrijke assemblage partners van het bedrijf. Volgens de bronnen van Nikkei wilde Foxconn de mogelijkheden uitzoeken en heeft Pegatron direct geweigerd om een dergelijk plan te maken vanwege de kosten.

Foxconn

Foxconn is gevestigd in China. Samen met zijn iets kleinere concurrent, Pegatron uit Taiwan, fabriceren de bedrijven meer dan 200 miljoen iPhones per jaar. Apple is de grootste klant van Foxconn en voorziet het bedrijf met 50% van de orders. Terwijl Foxconn meewerkt aan het verzoek van Apple is voorzitter Terry Gou minder enthousiast. Hij voorziet onvermijdelijke stijging van de productiekosten. De totale productie kosten van de iPhones kunnen oplopen tot het dubbele.

Kosten iPhone op dit moment

Een onderzoeksbureau, IHS Markit, heeft de kosten voor de fabricage van een iPhone al eens berekend. Een iPhone 7 met 32 GB kost volgens IHS ongeveer 225 dollar (circa 212 euro) om te maken. Een losse iPhone 7 kun je op dit moment kopen vanaf 742 euro. Je ziet dat hier een behoorlijke marge zit. Bij het verhuizen van de productie naar Amerika lopen de kosten op naar 424 euro volgens het rapport van de Nikkei. De prijs van de iPhone zal na die verhuizing dus minstens 200 euro stijgen. De toch al dure high-end smartphone wordt zo nog duurder.

iPhone 7

Apple leveranciers

Behalve leveranciers uit China heeft de Amerikaanse smartphone fabrikant ook belangrijke leveranciers uit andere landen. De populaire gadgets worden niet alleen in China gefabriceerd. Een groot deel van de componenten van zijn vlaggenschepen haalt Apple bij Aziatische leveranciers.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co maakt de processors voor iPhones. Uit Japan krijgen de iPhones hun beeldscherm en geheugen. Sharp levert de panelen en Toshiba het geheugen voor de vlaggenschepen.

Zowel Apple, Foxconn als Pegatron weigeren commentaar te geven op het rapport van de Nikkei. Het vraagstuk is natuurlijk wel actueel in het licht van de recente overwinning van Donald Trump. Het moment waarop hij de president van de Verenigde Staten is, zal Apple ongetwijfeld op zijn agenda staan.

Moet Apple op zoek gaan naar een nieuw thuisland?

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen