Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Apple heeft gisteren tijdens zijn eigen Apple-event de tweede generatie Apple Watch gelanceerd. In alle opzichten zijn er veel zaken gewijzigd en kunnen wij dus ditmaal ook echt spreken van een flinke verbetering ten opzichte van de eerste serie smartwatches van Apple.

watchOS 3

Met de komst van de tweede generatie Apple Watch is het voor Apple ook tijd om het besturingssysteem op deze smartwatch grondig onder handen te nemen. Zo is het binnen watchOS 3 nu een stuk makkelijker om te ‘swipen’ en bestaat er nu ook een mogelijk om op het scherm te schrijven. Hierdoor wordt het eenvoudiger om een bericht te versturen vanaf de smartwatch.

Binnen watchOS 3 heeft Apple ook een tweetal handige functionaliteiten toegevoegd. De eerste is de applicatie Breathe. Zoals de naam het al doet vermoeden is dit een applicatie voor de ademhaling. Met deze app kun jij makkelijk weer tot rust komen door het ritme te volgen welke op het scherm van de Apple Watch wordt getoond. Ook beschikt de nieuwe smartwatch over een SOS-modus. Wanneer jij hier gebruik van maakt, en wij hopen uiteraard van niet, zal er direct gebeld worden naar een noodnummer en krijgen bekenden een bericht met jouw locatie doorgestuurd.

Ingebouwde GPS

Voor de tweede generatie smartwatches heeft Apple er ook voor gekozen om er een GPS-module in te bouwen. Dit heeft op verschillende vlakken enorme voordelen. Dankzij GPS is de locatiebepaling een stuk sneller en ook accuraat. Daarnaast zijn er inmiddels bedrijven die handig gebruik maken van deze ingebouwde GPS voor bijvoorbeeld wandeltochten. Het is ook mogelijk dat de Apple Watch de route registreert waarna jij het weer makkelijk kan delen op sociale media. Je kunt deze nieuwe smartwatch dus goed gebruiken voor navigatie.

Zwemmen

De eerste serie smartwatches van Apple waren enkel waterbestendig, maar deze nieuwe generatie is ook zwembestendig. Het is mogelijk om met deze Apple Watch tot een diepte van 50 meter te gaan zonder dat je hierna problemen ondervind met de smartwatch. Apple zet dan ook hoog in op deze groep, want dankzij een slim algoritme kan de smartwatch ook meten hoeveel calorieën jij hebt verbrand en hoeveel meter jij hebt gezwommen. Deze gegevens zijn later nog eens te bekijken en dan kun jij ook jouw voortgang zien.

Een groot probleem is natuurlijk het water zelf. Water kruipt het liefste in elke kier en de speaker blijft gewoon een open ingang voor water. Apple heeft hier iets op bedacht. Door de speaker anders te positioneren kan er sowieso al minder water in de speakerruimte komen. Nadat de smartwatch uit het water komt zal de Apple Watch de speakers activeren en het water weer naar buiten stoten door gebruik te maken van de trillingen in de speaker.

Nike Plus en Pokemon Go
Met de komst van de nieuwe Apple Watch kunnen wij ook de populaire app Pokemon Go verwelkomen op deze smartwatch. Het vangen van de zogenoemde Pokemons zal altijd nog met de iPhone moeten, maar de smartwatch verteld wel wanneer je bij een Pokestop bent of wanneer er een Pokemon in de buurt is. Daarnaast registreert de smartwatch hoeveel kilometer jij hebt gelopen en kun jij snel en overzichtelijk zien hoever jij bent binnen Pokemon Go.

Ook is er een intensieve samenwerking aangegaan met sportfabrikant Nike en hieruit is Nike Plus ontstaan. Het betreft hier een unieke smartwatch die zich richt op de rennerswereld. Zo zijn er handige applicaties om alles te registreren en kun jij rekenen op motiverende berichten wanneer je al even niet meer gerend hebt. Ook kun jij rekenen op aanbevelingen en exclusieve extra’s die enkel voor deze Nike Plus gebruikers beschikbaar zullen zijn. Deze unieke smartwatch zal vanaf eind oktober leverbaar gaan worden en zal in vier verschillende kleuren beschikbaar komen.

nikeplus

Prijs en beschikbaarheid

De pre-order voor deze nieuwe Apple Watch begint op 9 september, waarna de werkelijk verkoop start op 16 september. Apple heeft ditmaal gekozen om RVS, aluminium en keramiek te gebruiken voor hun ontwerp. Het laatste materiaal is enorm licht, tweemaal sterker en geeft ook een luxe uitstraling aan de tweede generatie smartwatches. Er zijn uiteraard ook weer een legio aan polsbanden beschikbaar om de smartwatch naar eigen inzicht te personaliseren. Hiervoor heeft Apple de samenwerking gezocht met Hermes en deze polsbanden zullen bij de lancering ook direct beschikbaar zijn.

De tweede generatie smartwatch zal ongeveer € 450,- gaan kosten. Hier kun jij dan ook rekenen op een dual-core processor, een tweemaal snellere grafische processor en een scherm welke tweemaal helderder is ten opzichte van zijn voorganger. De huidige generatie zal ook beschikbaar blijven en deze modellen krijgen ook de beschikking over de nieuwe dual-core processor. De eerste generatie zal in prijs zakken naar ongeveer € 350,-.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen