Al je mobiele apparaten hebben een en dezelfde motor: een accu ofwel batterij! De batterij is bijna altijd een lithium-ion-accu. Dit type batterij (ook wel Li-ion-accu genoemd) is oplaadbaar en ideaal voor consumentenelektronica. Waaronder dus je mobieltje. Halfleeg of helemaal leeg, je stopt je toestel met je lader in het stopcontact of in een gevulde powerbank en de lithium-ion-accu wordt weer met stroom ‘volgetankt’. Maar je zult niet de eerste zijn die onderweg met een lege telefoon komt te zitten. Om meteen daarna te ontdekken dat je je powerbank nog thuis hebt liggen. Of dat je geen stopcontact in de buurt hebt.
Soms heb je je smartphone dan wat intensief gebruikt waardoor je alle energie hebt verspild. Maar de batterij kan ook zomaar ineens van 20% naar 1% naar 0 gaan. Met een onverwacht vervelende snelheid. Dan heb je wellicht je batterij niet goed behandeld. Hierover in deze blog meer en vooral hoe je kunt voorkomen dat je accu te snel te weinig gaat presteren.
De bewering
Fabrikanten van smartphones stellen dat ‘hun’ lithium-ion-accu’s wel iets aan capaciteit gaat verliezen omdat dat nu eenmaal eigen is aan de lithium-ion technologie. Maar dat ook na ca. 400 keer opladen, de accu’s ongeveer 80% van hun capaciteit behouden. In de praktijk is dat echter helaas niet zo. Dat komt door drie zaken:
- door jou (en het continu gebruik van je mobieltje)
- doordat je de accu vaak tot 0% laat dalen
- door temperaturen waar je je mobieltje aan bloot stelt
Zes tips om je telefoonaccu in optimale conditie te houden
1 Laad met de ‘eigen’ oplader
Je kent ze wel. Van die mensen die zich zo erg zorgen maken dat ze met een leeg mobieltje komen te zitten, dat ze reserve-opladers hebben gekocht. Vaak bij de discount want bij de professionele shop kosten ze veel meer. Dat kan wel tot problemen voor je batterij leiden. Je kunt het beste je accu opladen met de originele oplader, het laadstation dat je bij aankoop van je nieuwe telefoon kreeg. Namaakopladers gebruiken niet altijd de juiste wattage voor je smartphone en dat heef danig effect op je telefoonbatterij. Die slijt namelijk sneller zodat je hem minder goed kunt vullen. Waarom de origineel bijgeleverde oplaadkabel en stekker zo goed zijn? Omdat deze heel specifiek ontworpen zijn voor de telefoon en de fabrikant daarop garantie durft te geven. De oplader past perfect bij je telefoon omdat hij de accu op de juiste manier oplaadt (laadt dus niet op via een verkeerd potentiaal).
2 Accu optimaliseren? Welnee
Vroeger werd altijd gezegd dat je de batterij van een nieuwe telefoon meteen moest gaan opladen. Zo stelde je je batterij goed in voor gebruik later. Maar dat is allang niet meer zo. De huidige mobieltjes worden in de fabriek al een paar keer goed opgeladen. Je smartphone is dus al geoptimaliseerd voor batterijgebruik. Je kunt bij een nieuw toestel meteen je instellingen invoeren en de phone dan gebruiken. Optimaliseren is niet nodig. Als je je nieuwe telefoon meteen een hele tijd aan de lader laat hangen, doet dat zelfs afbreuk aan de werking van de accu. Je vernielt je accu dus dan al een klein beetje.
3 Houd je phone lekker warm
Wellicht heb je het al meegemaakt. In de winter lijkt je smartphone sneller uit te vallen dan in de andere drie seizoenen. Dat heeft te maken met de spanning. Die spanning wordt vooral in de winter snel en gevaarlijk laag. Op zo’n moment valt de accu van je phone uit. Je kunt niets anders doen dan wachten tot de spanning weer stijgt. Dit euvel heeft alles te maken met kou. En dus wintertijd. Wat je ertegen kunt doen? Behandel je telefoon zoals een kindje zijn knuffel. Houd hem dicht bij je eigen lichaamstemperatuur, in een geïsoleerde tas of in je jaszak op je borst. In de winter spaar je zo vooral de accu van je telefoon. En blijf je altijd bereikbaar. Wel nog even een opmerking die vooral geldt voor zonnige zomertijden. Dan kun je je smartphone beter niet in het zonnetje op tafel neerleggen. Lithium-ion-accu’s doen het dan wel nog beter als ze lekker warm zijn, ze verouderen daardoor ook sneller. Een goed opgeladen telefoon kan veel langer opgeladen blijven als de temperatuur boven de 45o is (in een warme auto, bijvoorbeeld). Een hele prestatie die echter weer tenietgedaan wordt door een sterke slijtage. En je wilt toch niet te snel je accu vervangen?
4 De hele nacht aan de stroom?
’s Nachts heb je wel wat anders te doen dan bellen, appen en chatten. Een ideaal moment om je smartphone aan de lader te doen, is dan ook in de tijd waarin je slaapt. Maar is het wel gezond voor je accu om de hele nacht maar opgeladen te worden, zeker als je na twee uurtjes je toestel al op 100% hebt staan? Laad je met de originele oplader, dan kan het niet echt kwaad. Zodra je batterij vol is gaat die met de oplader communiceren. De oplader stopt met laden en laat daarna om de zoveel tijd wat stroom door om de accu op die 100% te houden. ’s Nachts opladen heeft dan wel het nadeel dat de accu ietsje sneller slijt. De beperktere opname van de accu is er niet meteen; reken op meer dan een jaar voordat je merkt dat de batterij niet meer zo goed werkt als in het begin.
5 Denk niet in 0% of 100%
Leeg is leeg en vol is vol. Maar voor de levensduur van de accu zelf is voltanken als-ie echt helemaal leeg is én voltanken tot 100% niet handig. Een accu die elke dag opnieuw volledig wordt opgeladen (dus pas bij 100% gaat de stekker er weer uit), slijt vrij snel. Veel verstandiger is het om je accu ‘slechts’ tot 80% of 90% bij te laden. En niet te wachten tot hij op 0% staat maar al in het stopcontact te doen zodra hij 20% aangeeft. Zo vermijd je de ergste pieken en dalen. Want die zijn er verantwoordelijk voor dat je accu echt aan kracht vermindert. Houd dus de 20-80 regel in de gaten als je wilt dat je accu heel lang op het goede peil blijft. Moderne smartphone-accu’s hebben dan wel een Battery Management System (BMS) maar kunnen niet alle schade voorkomen, zeker niet als je de batterij helemaal verbruikt.
6 Snelladen? Liever niet
Maar dat heb je niet altijd in eigen hand. De fabrikanten van mobieltjes spelen in op de trend van het snelladen. Snelladen wordt door de gebruiker van de phone (jij dus) echt gewaardeerd. Maar de batterij is er minder blij mee. Die voelt zich niet prettig aan een lader met een hoog wattage. Vooral Apple denkt met de accu mee en komt met iPhones die met 5W vrij langzaam laden. Androïd-toestellen zijn vaak voorzien van 15W-laders en soms zelfs van 27W. Draadloos laden is in opkomst. Maar ook hier speelt dat euvel. Er zijn al draadloze laadmogelijkheden van 20W. Dus ook bij onbekabeld laden is het al opletten want snelladen betekent ook snel verval van je telefoonbatterij. Snelladen is alleen een goed idee bij noodsituaties.
Conditiecheck voor je telefoonaccu
Samengevat, voor een batterij die lang mee kan gaan en zo optimaal mogelijk blijft presteren, blijf je het volgende in de gaten houden:
- bijladen vanaf 20%
- opladen tot 80%
- zo nu en dan je energielevel checken
- niet de hele nacht aan de lader leggen
- bijna nooit een snellader gebruiken
- ’s winters je toestel warm houden
- op hete zomerdagen je toestel niet in de volle zon leggen
Goede tips die je batterij in conditie houden. Totdat we straks allemaal een nieuwe accutechnologie aan boord krijgen, want ook het lithium-ion-tijdperk zal een keer ophouden. Er zijn al interessante nieuwe ontwikkelingen zoals de vaste-stofbatterij. Die kunnen nog veel meer energie opslaan zodat je de hele week aan een stuk door kunt internetten, muziek kunt spelen en appen. En o ja… je kunt met een smartphone natuurlijk ook nog bellen.