Wordt het nu écht tijd voor een nieuwe smartphone?

Ga naar Telefoon.nl en vind vandaag nog jouw deal!

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Van Britse soldaten wordt een strenge discipline geëist. Zo verwacht de legertop dat ze zelf hun eigen conditie op peil houden en in topvorm blijven. Dat betekent dat ze in hun eigen tijd naar de sportschool moeten of andere vormen van sport beoefenen. Toch lukt het niet alle soldaten om hun lichaamsgewicht onder controle te houden. Om zwaarlijvige soldaten te helpen hun oude gewicht weer terug te krijgen, krijgen ze van het ministerie een activity tracker van Fitbit uitgereikt.

Dat meldt de Britse krant The Telegraph.

Een soldaat behoort ten allen tijde in topconditie te verkeren. Daar trainen ze dan ook continu voor door deel te nemen aan legeroefeningen, stormbanen af te leggen, hardlopen en met volle bepakking te marcheren. Naarmate soldaten een hogere rang en dus meer verantwoordelijkheden krijgen, wil sporten er soms nog wel eens bij inschieten. En dat terwijl, nogmaals, van ze verwacht wordt dat ze in blakende gezondheid verkeren. Daarom worden ze regelmatig onderworpen aan fitness- en cardiotests waarbij hun kracht en conditie worden gepeild. Dreigen ze te zakken voor deze periodieke tests, dan lopen ze het risico ontslagen te worden uit het leger. Tussen 2011 en 2014 zakten 32.000 soldaten voor de verplichte gezondheidstests. Sinds 2002 zijn er slechts 60 soldaten ontslagen vanwege hun overgewicht.

Fitbit

Een onwenselijke situatie, zo meent het ministerie van Defensie. Daarom gaat de minister deze soldaten een steuntje in de rug geven. Zij krijgen op kosten van het ministerie –en dus de belastingbetaler– ieder een Fitbit activity tracker. Deze meten onder meer hoeveel stappen ze hebben gezet en hoeveel calorieën ze daarbij hebben verbrand. Met dit hulpmiddel moeten zij hun gewicht weer op peil krijgen.

Volgens het ministerie van Defensie kampen zo’n 25.000 soldaten met een ernstig overgewicht. Dat komt neer op ongeveer 18% van alle Britse soldaten. Met ‘ernstig overgewicht’ bedoelt het ministerie soldaten die 177 kilo of meer wegen.

Een anonieme bron laat weten dat zo’n 300 soldaten dieetpillen hebben gekregen om af te vallen. Nog eens 20 man hebben een liposuctiebehandeling ondergaan, allemaal op kosten van de belastingbetaler. De Fitbit activity trackers die de minister gaat uitdelen kosten gemiddeld 100 pond per stuk, omgerekend zo’n 110 euro.

Garmin Vivofit 2

Critici zetten hun vraagtekens bij de aanpak van het ministerie. Het probleem ligt volgens hen bij de kantines die het (avond)eten voorschotelen. Dat zou vet en ongezond zijn, wat de toename van lichaamsgewicht in de hand werkt. Ook menen ze dat het de plicht van een soldaat is om te sporten en lichaamsgewicht op peil te houden. “Het leger moet geen extra geld uitgeven aan allerlei leuke gadgets die soldaten helpen bij afvallen. Als hij of zij te zwaar is, moet deze persoon zonder pardon ontslagen worden”, aldus een anonieme bron.

Het Britse miniserie van Defensie zegt dat 95% van alle soldaten de verplichte gezondheidstest met vlag en wimpel doorstaat en dat activity trackers een goed hulpmiddel zijn om je gezondheid in de gaten te houden. Kortom, een kleine investering die zichzelf terugbetaalt.

Afvallen

Onlangs schreven onderzoekers in de Journal of the American Medical Association (JAMA) dat activity trackers niet helpen met afvallen. Zij constateren dat het vooral leuke gimmicks zijn. In het begin is men nog enthousiast, maar al snel is de nieuwigheid en de lol er van af en vallen ze weer terug in hun oude gewoonten.

Een andere verklaring is dat mensen zichzelf belonen als ze zien dat ze bepaalde doelstellingen behaald hebben, bijvoorbeeld door een stuk taart, toetje of calorierijke versnapering te eten. Extra bewegen heeft dan ook weinig zin. Tot slot is het mogelijk sommigen zich laten ontmoedigen als ze voortdurend geconfronteerd worden met hun opgelegde doelen. Daardoor verdwijnt de motivatie om iets aan je gezondheid te doen als sneeuw voor de zon.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen