Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Geruime tijd was het onduidelijk wanneer de Apple AirPods nou daadwerkelijk in de winkels zouden verschijnen. Tim Cook, CEO van Apple, geeft nu eindelijk iets meer duidelijkheid. In een e-mail aan een ontevreden klant laat de topman weten dat de draadloze oordopjes binnen nu en ‘enkele weken’ verscheept worden.

Begin september deed Apple twee nieuwe vlaggenschepen uit de doeken: de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Het zijn de eerste vlaggenschepen van het Amerikaanse technologiebedrijf die een waterbestendig design hebben een nieuwe Home-knop. Tevens zijn het de eerste telefoons die geen 3.5mm audio jack hebben.

Tijdens de presentatie van de nieuwe vlaggenschepen zei Apple dat je deze aansluiting het beste kunt zien als een dinosaurus. Oftewel, een hopeloos verouderde techniek die al decennia wordt gebruikt. ‘Het enige dat de afgelopen vijftig jaar is veranderd, is de grootte van de aansluiting’, aldus Apple. De oplossing van de fabrikant zijn een nieuwe generatie oordopjes: de Apple AirPods. Deze maken draadloos verbinding met de iPhone. Zo hoef je dus nooit meer te klungelen met draden. Wie toch gebruik wil blijven maken van zijn oude, vertrouwde oordopjes of headset, kan de Lightning-naar-mini-jack-adapter gebruiken. Deze krijg je standaard bij de iPhone 7 en iPhone 7 Plus geleverd. Mocht je hem kwijtraken of een reserve-exemplaar willen, dan kost deze circa 10 euro.

‘Binnenkort verkrijgbaar’

De Apple AirPods klinken veelbelovend, maar er kleven wel enkele nadelen aan. Om te beginnen zijn de behoorlijk prijzig. Een setje kost maar liefst 179 euro. Doordat ze volledig draadloos zijn, is de kans dat er een kwijtraakt behoorlijk groot. Ze vervangen kost, zoals we al zeiden, behoorlijk wat knaken. Daarnaast worden ze van energie voorzien door een batterij. Niets is vervelender dan dat je oordopjes ineens ‘leeg’ zijn. Als je met een draadje werkt heb je daar geen last van. En tot slot, en daar hadden we misschien wel mee moeten beginnen, zijn ze nog niet verkrijgbaar. Aanvankelijk zouden ze in oktober in de verkoop gaan. Nu, bijna drie maanden na de lancering van de nieuwste vlaggenschepen, liggen de Apple AirPods nog altijd niet in de winkel. Dit tot grote frustratie van sommige Apple-liefhebbers.

iphone-airpod

Eén klant besloot om zijn frustratie niet onder stoelen of banken te steken en Apple een e-mail te sturen. Daarin zegt hij dat helemaal weg is van Apples visie om meer draadloos te werken. Hij baalt dat hij nu niet tegelijkertijd naar zijn favoriete muziek kan luisteren en iPhone 7 kan opladen: de Lightning Connector kan alleen als alternatief voor de 3.5mm audio jack gebruikt worden, of als oplaadpoort. ‘Vertel ons nou eens of het nog een maand of zes maanden duurt voordat ze [de Apple AirPods] verschijnen, want anders koop ik mijn draadloze oordopjes bij een ander”, aldus de gebruiker.

Tim Cook reageerde op deze e-mail door zijn excuses aan te bieden. “We zijn druk bezig om ze af te ronden en ik verwacht dat ze binnen nu en enkele weken verscheept worden”, aldus Cook. MacRumors bevestigt dat de e-mail daadwerkelijk door de Apple topman is verstuurd vanaf de servers van het bedrijf. Tegelijkertijd houdt de techsite de optie open dat het om een nep e-mail gaat.

Siri

De Apple AirPods zijn multifunctioneel. Naast het beluisteren van je favoriete muziek kun je tevens Siri aansturen. Zo kun je de digitale spraakassistent van Apple de opdracht geven om iemand uit je contactlijst te bellen, maar ook om het volume te regelen of de weg te vragen. Om Siri te activeren tik je twee keer op een AirPod.

https://youtu.be/RdtHX15sXiU

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen