Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Dromen mag iedereen en dat is iedereen zijn goed recht. Ik droom ook wel eens, bijvoorbeeld over een zeer krachtige smartphone met alles wat er maar leverbaar is. En weet je wat dan nog het mooiste is? Hij is nog betaalbaar ook. De oplettende lezer kan mij de smartphones van Honor van harte aanbevelen, maar mijn eisen liggen hoger. De komst van de Velocity One was bij uitstek de kans om een high-end smartphone te bemachtigen voor de prijs van een goede middenklasser. Zo snel dat de opkomst was, zo snel dat het ook weer ten onder is gegaan. Of kunnen wij er toch nog op rekenen?

De start

Het Utrechtse bedrijf Mana, onder leiding van Mike Bonenkamp, heeft in maart 2015 het ambitieuze plan opgepakt om een high-end smartphone te ontwikkelen zonder dat hiervoor de hoofdprijs gevraagd zou worden. De aandacht voor de Velocity One was snel opgewekt en menigeen was enthousiast over de plannen van deze jonge ondernemer. Zo nu en dan werd er wel eens wat prijsgegeven, maar zoals wij het inmiddels gewend zijn blijven het voornamelijk geruchten. De plannen voor de lancering waren al in de volle voorbereiding en in november 2016 zou dan werkelijk de smartphone het levenslicht gaan zien en naar de eerste eindgebruikers gaan. Toch lijkt dit inmiddels tot een abrupt eind te zijn gekomen nadat de 17-jarige ondernemer enkele kritische vragen kreeg en behoorlijk onder vuur kwam te liggen afgelopen week.

Specificaties

Voordat wij verder gaan wil ik toch even kort de specificaties doornemen van de Velocity One. Zo beschikt de smartphone, volgens eigen zeggen, over een 5.5 inch OLED touchscreen en kunnen wij rekenen op 8 GB werkgeheugen. Voor de opslag van media is er standaard 64 GB voor handen, maar uiteraard is dit ook uitbreidbaar met maar liefst twee sd-kaarten. Aan de achterzijde treffen wij een tweetal 16 megapixels camera’s aan van Sony en zaken zoals een vingerafdrukscanner mogen natuurlijk niet ontbreken. Forse en mooie specificaties voor een smartphone die omgerekend uiteindelijk 325,- euro moet gaan kosten. Hier kan geen andere smartphone in de markt tegenop. Ook is er momenteel een prototype die naar behoren functioneert, echter schijnt er nog een probleem te zijn met de speakers. Dit probleem kan blijkbaar snel verholpen worden door andere type speakers te gebruiken.

Kickstarter

Om de Velocity One werkelijk van de grond te krijgen is er begin deze week een Kickstarter project begonnen om zo het geld bij elkaar te krijgen. Hierbij werd een bedrag gevraagd van 300.000 euro om het project daadwerkelijk van de grond te krijgen. Op zich niets mis mee en zeker gezien het feit dat de nieuwe smartphone over de gehele wereld leverbaar moet gaan worden. Toch heeft de jonge ondernemer hier zijn huiswerk niet goed gedaan en is hier op enkele kritische punten flink op zijn neus gevallen. Dit overigens mede dankzij de oplettendheid van enkele reacties op de nieuwswebsite Tweakers.

Kritiek

De geplaatste foto’s op de pagina van Kickstarter betreffen foto’s van de Qiku Q Terra en de Ulefone. Na kritische vragen beantwoord Bonenkamp dat deze foto’s puur ter illustratie zijn, omdat het uiteindelijk ontwerp gelijk is aan deze smartphones. Voor dit ontwerp heeft hij ook een licentie volgens eigen zeggen. De bewegende beelden op de Kickstarter-pagina zouden wel weer de werkelijke Velocity One zijn. Opmerkelijk genoeg plaatst Ulefone op zijn Twitter-pagina dat zij niets van doen hebben met dit project en distantiëren zich dus ook van iedere uitspraak van deze ondernemer. Ook bleken verschillende stukken tekst op de pagina te zijn gekopieerd van andere projecten en dit werd bevestigd door Bonenkamp. Juist vanwege de vele kritiek vanuit verschillende hoeken is de Kickstarter-campagne ook weer gestaakt.

Als Bonenkamp zijn Kickstarter-campagne had doorstaan had hij wellicht zijn geld binnengehaald. Het is dan echter de vraag of de levering in november wel realistisch zou zijn. Volgens de ondernemer wordt de smartphone in de fabrieken van Oppo gemaakt voor een bedrag van om de nabij 250 dollar. Met een verkoopprijs van 375,- euro is de marge dus ook nog minimaal. De massa-productie van een smartphone duurt doorgaans langer en deze termijn was dan ook zeker te hoog gegrepen. Hier kun jij hem dan nog het voordeel van de twijfel geven.

Nieuwe kans?

De ondernemer heeft naar eigen zeggen van zijn fouten geleerd. Hij zorgt er voor dat over enkele maanden een paar prototypes beschikbaar zijn en dat hij werkelijk alles met bewijs kan overleggen. Het achterdocht wat de jonge ondernemer hiermee heeft gewekt heeft echter ook weer een donkere schaduw over het algehele project getrokken. Was dit gewoon een jongensdroom en trok hij iedereen mee in zijn droom of zal de Velocity One werkelijk op de markt komen? Met de laatste wetenschap moeten wij het maar eerst zien en dan geloven.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen