Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Heb jij enig idee wat de populairste smartphones op dit moment zijn? Marktonderzoeker Strategy Analytics heeft een antwoord op deze vraag. Benieuwd of jouw toestel er tussen staat? Lees dan snel verder.

De smartphonemarkt is booming business. Ieder jaar worden er meer en meer telefoons gepresenteerd en verkocht. Alleen al in de eerste drie maanden van dit jaar gingen er 353,3 miljoen mobiele telefoons over de toonbank. In dezelfde periode een jaar eerder waren dat er nog 333,1 miljoen. Een simpele rekensom leert ons dat de smartphoneverkoop het afgelopen jaar met 6,1 procent groeide. En daar plukken smartphoneproducenten uiteraard de vruchten van.

De medewerkers van Strategy Analytics brachten in kaart welke toestellen in het eerste kwartaal het populairst waren. Hoe? Door naar keiharde verkoopcijfers te kijken. Hoe ze precies aan deze cijfers komt is ons een raadsel: smartphonemakers maken namelijk nooit verkoopcijfers van specifieke modellen bekend. Kennelijk beschikt het onderzoeksbureau over de kennis en middelen om deze cijfers te achterhalen. Het geeft in ieder geval een interessant beeld van welke telefoons op dit moment hot zijn en welke niet.

Apple en Samsung

Strategy Analytics stelde op basis van de verkoopcijfers een top vijf samen. Deze telefoons waren de afgelopen drie maanden het meest in trek bij consumenten. Eén op de zes telefoons die wereldwijd wordt verkocht, is afkomstig van de fabrikanten in deze lijst. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat vier van de vijf posities worden ingenomen door Apple en Samsung. Dat zijn immers ook de grootste smartphoneproducenten ter wereld.

Maar wat zijn nou de meest gewilde toestellen van het moment? De marktonderzoeker kwam met de volgende top vijf:

  1. iPhone 7
  2. iPhone 7 Plus
  3. OPPO R9s
  4. Samsung Galaxy J3 (2016)
  5. Samsung Galaxy J5 (2016)

Volgens Juha Winter van Strategy Analytics werd de iPhone 7 in de eerste drie maanden van het jaar ruim 21,5 miljoen keer verkocht. Dat succes dankt Apple volgens hem aan zijn gebruiksvriendelijke design, brede ondersteuning van apps en wereldwijde beschikbaarheid van het toestel. De iPhone 7 Plus moet genoegen nemen met een tweede plaats. Daarvan werden er wereldwijd zo’n 17,4 miljoen van verscheept.

Op de derde plaats vinden we een Chinese smartphonemaker die mogelijk niet bij iedereen bekend is: OPPO. Bij ons in het westen kun je de toestellen van OPPO alleen krijgen door ze te importeren. Eind vorig jaar onthulde het bedrijf de OPPO R9s. Deze middenklasser is megapopulair in China en India. Volgens het onderzoeksbureau werd hij daar ruim 8,9 miljoen keer verkocht. Al met al een zeer knappe prestatie als je nagaat dat de afzetmarkt van OPPO een stuk kleiner is dan de andere grote jongens op de smartphonemarkt. Volgens Neil Mawston van Strategy Analytics is dit het resultaat door de introductie van features als dual-sim, 4G en vingerafdruksensor.

Op plaats vier en vijf treffen we een bekend gezicht aan: Samsung. Deze plekken worden ingenomen door de Samsung Galaxy J3 (2016) en Samsung Galaxy S5 (2016). Deze gingen respectievelijk 6,1 miljoen en 5 miljoen keer over de toonbank. Geen vlaggenschip als de Samsung Galaxy S7 of midranger als de Samsung Galaxy A5 (2017) dus in de top vijf. Als de verkoop van de Samsung Galaxy Note 7 doorgang had kunnen vinden, had de ranglijst er wellicht anders uitgezien. Misschien dat Apple dan wel van de troon was gestoten door haar grootste concurrent. Nu de Samsung Galaxy S8 uit is, verwacht ik dat de top vijf er in het tweede kwartaal anders uitziet.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen