Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Zoek je een nieuwe smartphone, maar wil je geen honderden euro’s uitgeven aan een nieuw toestel? Wellicht is een budgettelefoon dan iets voor jou. Voor zo’n 200 euro heb je al een degelijke Android-telefoon in huis. Pocketinfo.nl heeft drie interessante toestellen in deze prijsklasse voor je op een rij gezet. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.

1. Nokia G21

De Nokia G21 is de nieuwste budgettelefoon van de Finnen. Voor 199 euro haal je een mobiele telefoon in huis met een aantal interessante features. Om te beginnen belooft HMD Global, het bedrijf dat het toestel in Europa op de markt brengt, dat klanten twee jaar lang software-updates krijgen. Of dat enkel beveiligingsupdates zijn of dat het besturingssysteem ook diverse upgrades krijgt, is onduidelijk. Wat we wel kunnen zeggen is dat we hier meteen een van de zwakkere punten van de Nokia G21 te pakken hebben: hij is ‘Android 12 ready’, wat inhoudt dat je voorlopig genoegen moet nemen met een verouderde versie van Googles besturingssysteem.

Wat daarentegen in het voordeel van de Nokia G21 uitvalt, is zijn 5050 mAh batterij. Voor de doorsnee smartphonegebruiker is dat meer dan genoeg power om het anderhalf tot twee dagen uit te zingen op een lading. Dat je slechts met een snelheid van 10 watt moet opladen, is een concessie waar je mee moet zien te leven.

De Nokia G21 heeft een geavanceerde gezichtsherkenningsfeature: deze herkent je gezicht met en zonder mondmasker. Het scherm is met een doorsnee van 6.5 inch lekker groot. Ideaal om een filmpje mee te kijken. Dankzij de verversingssnelheid van 90 hertz is gaming een genot op dit toestel. De Nokia G21 is per direct verkrijgbaar voor 199 euro.

Nokia G21

2. Motorola Moto G22

De Motorola Moto G22 werd begin maart officieel gepresenteerd. Net als de Nokia G21 heeft de nieuwkomer van Motorola een groot beeldscherm en een forse accucapaciteit. Het LCD-display is 6.5 inch groot en telt 720 bij 1600 pixels. Het paneel ververst 90 keer per seconde het scherm. De 5000 mAh batterij zorgt ervoor dat je urenlang onbezorgd kunt gamen, of van je favoriete films en series kunt genieten. Door de oplaadsnelheid van 15 watt is de accu net iets sneller op volle kracht dan de nieuwste budgettelefoon van HMD Global.

Een groot pluspunt van de Moto G22 ten opzichte van de Nokia G21, is dat je van meet af aan met Android 12 aan de slag kunt. Privacy is een belangrijk onderdeel van de nieuwste Android-versie. Het Privacy Dashboard geeft gebruikers meer controle over de verschillende permissies van de apps op je smartphone. De camera- en microfoonindicator geven precies wanneer deze componenten worden gebruikt. Verder heb je met Android 12 meer controle over je locatiegegevens.

Mocht de Motorola Moto G22 goed in de oren klinken, dan moet je nog heel even wachten. Het toestel ligt vanaf 21 maart in ons land in de winkels. Er hangt een prijskaartje van 179 euro aan. Dat is een stuk voordeliger dan de Motorola Edge 30 Pro die Motorola in februari lanceerde: dit model gaat over de toonbank voor 799 euro.

Motorola Moto G22

3. Samsung Galaxy A13

De derde en laatste budgettelefoon op onze lijst is de Samsung Galaxy A13. Dit toestel werd eerder deze maand stilletjes gepresenteerd door de Koreanen. Het is net als de andere telefoons op deze lijst geen hoogvlieger, maar zeker het overwegen waard als je een goedkope smartphone zoekt. Van de drie toestellen op onze lijst heeft de Galaxy A13 het grootste beeldscherm: deze is 6.6 inch van hoek tot hoek. Dankzij de HD+ resolutie van 1080 bij 2408 pixels zien foto’s en video’s er lekker scherp uit. Helaas heeft hij geen hogere verversingssnelheid zoals de Nokia G21 of Moto G22.

Naast de hoofdcamera heeft de Galaxy A13 achterop een ultragroothoeklens, een macrolens en een cameralens om diepte mee vast te leggen. Het enige dat je mist is een telefotolens. Deze feature zie je ook niet terug bij de Nokia G21 of Moto G22. De fotokwaliteit is vergelijkbaar met de andere toestellen op onze lijst: de primaire camera schiet plaatjes met een resolutie van 50 megapixels.

De 5000 mAh batterij mogen we uiteraard niet vergeten. In tegenstelling tot de andere toestellen op onze lijst ondersteunt de accu van de Galaxy A13 Super Fast Charging tot 25 watt. In vergelijking met de rest is de budgettelefoon van Samsung een stuk sneller opgeladen. Tot slot profiteer je direct van de nieuwste features van Android 12 met One UI 4.1.

Wanneer de Samsung Galaxy A13 verkrijgbaar is, is vooralsnog onbekend. Verder heeft Samsung ook nog niets losgelaten over het prijskaartje. We hebben hem wel al gespot bij een enkele retailer: daar bedraagt de verkoopprijs 209 euro.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen