Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Het 5G netwerk maakt het mogelijk dat drones de wereld kunnen bijstaan op allerlei manieren. 5G zal een mega snel en uiterst betrouwbare netwerk zijn. Het stelt niet alleen smartphones in staat super snel 4K filmpjes te uploaden of VR livestreams te downloaden.

5G transformeert de mogelijkheden van wearables tot medische hulpmiddelen en laat auto’s ongevallen voorkomen doordat sensoren veel meer waarnemen en verwerken. De mogelijkheden van 5G lijken oneindig. Qualcomm neemt ons mee in de ´toekomstige´ mogelijkheden van drones, de lucht vol drones?

Drones langer in de lucht

In de toekomst zullen drones ons helpen met de verspreiding van internet. Drones kunnen namelijk op plekken komen waar geen betrouwbare internet verbinding is. De technologie wordt op dit moment al gebruikt en getest voor de connectiviteit het 5G. De betrouwbaarheid van de technologie en de drones zal in de toekomst alleen maar toenemen. Op dit moment zijn kinderziektes als falende batterijen nog een veel voorkomend verschijnsel.

Aquila drone

In de toekomst zullen meerdere drones in staat zijn om zelfstandig te vliegen in een soort netwerk waardoor zij een het signaal distributie naar de grond. Een zelf controlerende technologie zal de drone vloot in de gaten houden. Het draagt zorg voor een goed presterend netwerk van drones. Een voorbeeld van dergelijke drones is de Aquila drone van Facebook.

Aquila drone Facebook

In juli van 2016 maakt de Aquila haar eerste succesvolle vlucht. De Aquila drone van Facebook is een gigantische drone die zeer zuinig vliegt. Facebook CEO, Mark Zuckerberg, deelde enkele interessante feiten over het toestel bij Business Insider. Het toestel is niet erg snel en vliegt hooguit 25 tot 30 mijl per uur. Op die manier verbruikt de Aquila zo weinig mogelijk stroom, zodat het langere tijd in de lucht kan blijven om toegang tot internet te leveren.

5G breidt mogelijkheden uit voor drones tijdens rampen

Hulporganisaties en overheden zullen in de toekomst ook dankbaar gebruik maken van drones die zijn verbonden via het 5G netwerk. Drones blijven zo langer in de lucht en communiceren in real-time met elkaar en hulptroepen op de grond. Hierdoor wordt de snelheid van hulp en vooral ook de effectiviteit van zoek missies gigantisch verhoogd. Drones helpen bij het inschatten van schade, veiligheid en de benodigde middelen.

Orkaan Katrina mijlpaal voor drones

Na de orkaan Katrina werden er voor het eerst drones ingezet voor een ramp. Hiermee werd het startsein gegeven voor drones die nu over de hele wereld helpen bij rampen. Rampen als het nucleaire ongeval bij Fukushima tot de aardbeving in Nepal.

Katrina heeft het beleid verandert zodat het nu eenvoudiger is om drones in te zetten tijdens rampen. De regelgeving voor commerciële drones van fabrikanten als DJI en Yuncee wordt juist strenger.

Drone tijdens Katrina

Drone Racing

First person view (FPV) drone racing wedstrijden worden op dit moment al regelmatig gehouden. FPV betekent dat je de drone bestuurd met behulp van een camera die draadloos video verzend naar een videobril of LCD-monitor. Op basis van die beelden wordt de drone bestuurd.

Eén van de lastige bijkomstigheden is het contact tussen drone en bestuurder. Bij drone racing, racen bestuurders met drones op basis van de beelden die de drone schiet. Je snapt dat elke seconde vertraging in die communicatie grote gevolgen heeft. Het kan namelijk leiden tot botsingen. Met ondersteuning voor low-latency gegevensoverdracht en connectiviteit tussen meerdere apparaten, zal 5G de evolutie van drones gaan helpen. Dankzij 5G kunnen de camera’s van de drones straks op een nieuwe manier filmopnames versturen en kunnen mensen meekijken op live 4K beelden of nog mooier en zwaarder, 360-graden video.

Tijdens het Fistlook Festival in Utrecht afgelopen oktober kun je live FPV drone wedstrijden meemaken. In een donkere hal was een lichtgevend parcours uitgezet. Waar drones razend snel doorheen vlogen. Af en toe een van de obstakels rakend.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen