Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Vorig jaar werd met veel bombarie het mobiele besturingssysteem Windows Phone geïntroduceerd. Volgens Microsoft zou de nieuwe opzet ook direct de nieuwe standaard moeten worden onder de besturingssystemen voor smartphones. Met de naadloze integratie met Windows 10 was het op papier zeker een goede stap in de richting. Een jaar later is het echter verdacht stil rondom Microsoft en zijn Windows Phone. Is het einde van Windows Phone dan werkelijk al in zicht?

Smartphones

Vorig jaar september werd de Lumia 950 gelanceerd. Het vlaggenschip moest direct de kar gaan trekken voor het aanstaande succes van Windows Phone. Het succes leek in het begin goed te gaan, maar al gauw raakte de verkopen weer in een dip. Vooral de aanschafprijs en het beperkt aantal beschikbare applicaties deden de verkopen de das om. Begin dit jaar heeft Microsoft daarom ook een goedkoop alternatief op de markt gebracht onder de naam Lumia 550, maar de schade was al berokkent en veel consumenten liepen met een grote boog om deze smartphones van Microsoft heen. Andere fabrikanten hebben ook een poging gewaagd met dit besturingssysteem, waaronder Acer en Alcatel. Ook zij hebben niet de successen ervaren zoals het was voorgeschoteld door Microsoft. Enkel HP lijkt nog brood te zien in dit besturingssysteem en zal binnenkort starten met de verkoop van hun nieuwe Elite X3. Ook hierbij is echter de prijsstelling dermate hoog dat enkel de zakelijke markt hier misschien nog wat centen in wil steken.

Microsoft Store

In Amerika zijn er ook enkele winkels van Microsoft waar je dus onder andere software en Surface-producten kunt aanschaffen. Deze producten staan dan ook prominent in de vitrines, maar de Lumia-reeks schittert in afwezigheid in notabene hun eigen winkels. Het gebrek aan kennis over Windows Phone zou met name een probleem zijn onder de medewerkers van deze winkels. Er is zelfs een winkel waar slechts een personeelslid ook daadwerkelijk over een Windows Phone beschikt, terwijl de rest telefoneert met de concurrent.

Uitverkoop

Het is inmiddels ook duidelijk dat Microsoft graag van zijn voorraad af wil. Normaal gezien zal deze techreus niet zomaar zijn producten in de uitverkoop gooien, maar juist bij Windows Phone wordt het massaal in de uitverkoop gedaan. Met acties zoals 50% korting moet de voorraad in korte tijd gaan slinken. Het is de vraag of Microsoft op deze manier werkelijk nog van zijn voorraad af komt aangezien hun eigen winkels de verkoop hiervan niet eens hebben opgepikt. Een gemiste kans hierin dus.

Nieuwe modellen

Voor dit jaar stond de lancering van de nieuwe Surface Phone gepland. Inmiddels hebben meerdere bronnen binnen Microsoft bevestigd dat de komst hiervan pas werkelijk in 2017 plaats gaat vinden. Ook dit project is dus op de langere baan geschoven en veel informatie over deze nieuwe smartphone is er dan ook niet. Ook andere fabrikanten hebben, voor zover wij kunnen zien, geen echte toekomstplannen met Windows Phone op hun smartphones en slechts een enkel model zal uit gaan komen.

Ontmoediging

Met het schaars aantal smartphones met Windows Phone kunnen wij ons ook goed voorstellen dat dit veel ontwikkelaars ontmoedigt om uberhaupt nog een applicatie te maken welke geschikt is voor Windows Phone. Het aanbod van applicaties was al niet erg groot, maar doordat Microsoft zelf weinig aandacht heeft gegeven aan dit besturingssysteem zul je als consument ook snel merken dat er steeds minder beschikbaar komt als het gaat om applicaties. Hiermee wringt Microsoft zich in een dieper gat waar men moeizaam uit zullen komen als ze op deze manier door gaan.

Windows Phone is al een hele tijd op zijn retour, maar inmiddels lijkt het dieptepunt wel bereikt te zijn en doet Microsoft ons vermoeden hier ook niet rouwig om te zijn. Het uitstel van de lang verwachte Surface Phone en de grote uitverkoop van de bestaande collectie bevestigen enkel dit vermoeden. Uiteraard blijft Microsoft Windows Phone nog ondersteunen, maar wat wij op korte termijn nog kunnen verwachten blijft een raadsel. Wij staan er persoonlijk niet van te kijken als de softwaregigant binnenkort met een persbericht komt dat men stopt met de handhelds en enkel nog ondersteuning zal bieden aan bestaande smartphones. Uiteraard hopen wij dat het niet zover zal komen, maar dan moet Microsoft nu wel uit bed kruipen en zijn ogen eens goed gaan openen.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen