Wordt het nu écht tijd voor een nieuwe smartphone?

Ga naar Telefoon.nl en vind vandaag nog jouw deal!

René Dekker

Gepassioneerd techblogger en Pocketinfo bezoeker sinds de oprichting in 2005. En in 2014 geschopt tot eigenaar. Heb je tips of wil je samenwerken? Laat van je horen.

Er is recent veel aandacht voor encryptie en PGP techniek op het mobiele platform. Deze week pleitte de Britse regering dan ook, niet voor het eerst, voor een backdoor op versleutelde berichtenapps. Een backdoor ja, je versleutelt je berichten dus en geeft de sleutel aan de overheid. Een wijs man zei ooit: “De overheid toevertrouwen je privacy te beschermen is net zoiets als je luxaflex laten installeren door een gluurder”.

Groot Brittannië staat niet alleen in dit verzoek. Anders dan in Groot Brittannië, waar ze gezien een aantal aanslagen nog een soort van reden hebben om zich druk te maken over afgeschermde informatie, loopt Nederland als telefoontap-kampioen ook voorop om vergaande maatregelen te treffen op dit gebied. Waar de Nederlandse overheid privacy van haar burgers al jaren structureel schendt heeft op 14 maart 2017 de rechter ook nog uitgesproken dat de AIVD vrolijk kan doorgaan met gegevens verstrekken aan de NSA. De informatie op uw mobiel, in uw broekzak, ligt dus al in Amerika.

AIVD-directeur wil encryptie chatdiensten beperken

Onder het mom van bestrijding moslim-terrorisme voedt de AIVD haar informatiezucht met het leegslurpen van je mobiele telefoon. Het volk doet mee, want veiligheid is erg belangrijk. Je hebt ook niets te verbergen natuurlijk. Het gevaar van gekoppelde gegevens of zaken die we nu nog niet voor mogelijk houden vinden we ver gezocht. Dat je in potentie met een whatsapp-berichtje naar je vrouw dat je nog even langs een vriend rijdt verklapt dat je zakelijke rit niet zo zakelijk was en je 0% bijtelling in een 24% bijtelling plus 100% boete over kan gaan gelooft nu nog niemand. Nu nog niet. Dat een crimineel of terrorist het wel uit zijn hoofd laat om whatsapp of een andere reguliere chatdienst te gebruiken en minstens PGP zal gebruiken (ergo: de enigen die deze maatregel zal treffen is de welwillende burger) wordt buiten beschouwing gelaten.

Het OM rooft de inboedel van privacybeschermers

In een recente zaak heeft het OM beslag weten te leggen op de servers (nota bene in het buitenland) van Ennetcom (lees hier meer over op https://www.cbsec.net/nieuws). Hoewel ze (het PGP privacybedrijf) fouten hebben gemaakt in het versleutel-beleid op de mobiele telefoons is niet de uitkomst, maar de tendens interessant. Het OM beredeneert dat iedereen die gebruik maakt van deze dienst crimineel is en ontziet daarmee dus zelfs beroepsgroepen als advocatuur, journalistiek en mensen die met koersgevoelige informatie te maken hebben niet. Deze mensen kunnen niet zonder beveiligde communicatie. Dat onze overheid nog wat communicatie meeslurpt van politiek activisten vindt natuurlijk niemand erg, we leven niet in Turkije, het zal best goed komen met die mensen.

Privacy te grabbel

Dankzij de mobiele telefoon in uw zak bent u volledig te volgen door onze inlichtingendiensten en overheid. Dat onze overheid en semi-overheid niet zo goed is in het beschermen van gegevens weten we, rampzalige voorbeelden als lekkende patientendossiers en Digids zijn uit niet lang vervlogen tijden. Ach, de Nederlandse burger is vergevingsgezind. Je hebt wél wat te verbergen, neem je privacy serieus en lees verder op CBsec

René Dekker

Gepassioneerd techblogger en Pocketinfo bezoeker sinds de oprichting in 2005. En in 2014 geschopt tot eigenaar. Heb je tips of wil je samenwerken? Laat van je horen.

Gerelateerde artikelen