Wordt het nu écht tijd voor een nieuwe smartphone?

Ga naar Telefoon.nl en vind vandaag nog jouw deal!

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Steeds meer smartphone fabrikanten ontwikkelen een flexibel smartphone beeldscherm. Maar wat zijn die flexibele schermen en wat moet je weten over deze technologie? Wij zetten het eens op een rij.

Deze week zwierf er een filmpje op Weibo van een nieuwe Xiaomi concept smartphone die gebogen in iemands hand gebruikt werkt. Helaas is het onduidelijk of de curve in het toestel zat of dat je de smartphone van recht naar gekromd kan buigen. Het filmpje maakt in ieder geval duidelijk dat naast grote fabrikanten als Samsung, LG, Sony en Lenovo ook minder bekende fabrikanten als Xiaomi deze technologie in rap tempo ontwikkelen.

Xiaomi gebogen touchscreen lek

Het lijkt er op dat Xiaomi in de strijd is gesprongen om de buigbare smartphone. Na LG, Samung en natuurlijk Lenovo heeft de Chinese smartphone fabrikant ook een buigbare smartphone. Tenminste op Weibo ging deze week een film rond van een Xiaomi met gebogen scherm. De video laat echter niet zien of het toestel buigbaar is zoals de Lenovo smartphone eerder dit jaar getoond.

https://www.youtube.com/watch?v=VfrLu6yKil4

In een 25-seconden durende video zien we een Xiaomi telefoon gebogen in iemands hand. De telefoon is behoorlijk gebogen en degene gebruikt deze smartphone zoals een normale smartphone.

Smartphone fabrikanten met flexibel beeldscherm

De absolute leider in OLED-beeldschermen voor smartphones is Samsung. Bloomberg heeft eerder dit jaar al gemeld dat de Koreaanse smartphone fabrikant twee smartphones zou lanceren in 2017 met buigbare OLED beeldschermen. Daarvan zal één model zich omvouwen tot de helft. De ander zal juist ontvouwen tot een tablet formaat van 8-inch.

LG heeft natuurlijk de LG G Flex. Het toestel met een lichte kromming. LG is marktleider van de OLED TV beeldschermen. De fabrikant is actief in de buigbare beeldscherm technologie. De LG G Flex en Flex 2 zijn hiervan een uitstekend voorbeeld.

Naast de twee Koreaanse partijen heeft Lenovo dit jaar laten zien dat het Chinese bedrijf al ver gevorderd is in de flexibele beeldscherm technologie. Tijdens de lancering van de Lenovo Phab 2 Pro en Moto Z toonde de Chinese fabrikant ook twee buigbare apparaten. Een apparaat was een soort tablet die je kunt buigen tot een smartphone. De ander werd rond de pols van een bekende blogger gebogen. Beide toestellen waren nog in concept vorm.

Wat zijn de voordelen van een flexibel beeldscherm

Waarom zo je een buigbaar beeldscherm willen hebben? Wat zijn de voordelen van een flexibel beeldscherm?

Eén van de grootste voordelen van buigbare beeldschermen, is dat ze minder vatbaar zijn voor breuken. Je hebt vast wel eens je smartphone op bed gegooid. Wat zou er gebeuren als je er per ongeluk op gaat zitten? Helemaal niets bij flexibele beeldschermen. De flexibele beeldschermen zijn daarnaast niet van glas gemaakt. Dat heeft als voordeel dat je de beeldschermen lichter kunt maken en ze niet meer noodzakelijkerwijs rechthoekig zijn. Het schijnt dat glas makers technieken aan het ontwikkelen zijn zodat beeldschermen ook gemaakt kunnen worden van flexibele glas.

Het aller grootste voordeel van de flexibele beeldscherm is natuurlijk dat je het kunt opvouwen. Hierdoor neemt de gemiddelde smartphone onderweg veel minder ruimte in dan wanneer je het toestel gebruikt. Stel je voor, dat je jouw telefoon of tablet kunt opvouwen en in je broekzak stoppen. Of dat je een beeldscherm kunt uitvouwen zoals je vroeger een landkaart uitvouwde.

In de aankomende jaren zullen meer en meer flexibele smartphones volgen. Het is interessant om te zien welke technieken de verschillende fabrikanten zullen ontwikkelen. Wij houden je op de hoogte.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen