Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

De gecombineerde wereldwijde verkopen van pc’s, tablets en mobiele telefoons zal naar verwachting gelijk blijven in 2017. Dat meldt onderzoeksbureau Gartner Inc vandaag.

Gartner verwacht dat er dit jaar 2,3 miljard apparaten verkocht gaan worden. Het onderzoeksbureau verwacht voor 2017 hetzelfde aantal. Pas in 2018 is er een lichte stijging. De onderzoekers bij Gartner verwachten dat er in dat jaar 2,4 miljard apparaten worden verkocht wereldwijd.

7 miljard telefoons, tablets en pc’s

Het onderzoeksbureau schat dat er eind vorig jaar bijna 7 miljard tablets, telefoons, en pc’s in gebruik zijn over de hele wereld. Gartner verwacht echter geen groei meer in de komende jaren voor de traditionele apparaten Er wordt vanaf 2018 slechts een kleine toename verwacht in ultramobiles en mobiele telefoon.

Gartner heeft het aantal apparaten opgedeeld in verschillende categorieën. Onder traditionele PC’s vallen desktop computers en notebooks. Het bureau noemt Apple MacBook Airs en Microsoft Windows 10 Intel x86 producten premium Ultramobiles. In de categorie Ultramobile (Basic en Utility) vind je apparaten als de Samsung Galaxy Tab S2, Apple iPad en iPad mini, Lenovo Yoga Tab 3 enz

Gartner PC tablet en smartphone sales
Bron: Gartner jan. 2017

Gartner verwacht stabiele verkopen traditionele apparaten

Onderzoeksdirecteur bij Gartner, Ranjit Atwal zegt hierover het volgende: “De wereldwijde markt voor apparaten stagneert. Mobiele telefoon zendingen groeien alleen in opkomende landen in Azië / Pacific markten, en de pc-markt bereikt nu het dal van de verkoopdaling. Naast de dalende verkoop groei voor de traditionele apparaten, zijn de gemiddelde verkoopprijzen ook aan het stagneren als gevolg van marktverzadiging en een trager tempo van innovatie.

Atwal meent dat consumenten andere apparaten verkiezen: “Consumenten hebben minder redenen om de traditionele apparaten te upgraden of te kopen. Ze zijn op zoek naar nieuwe ervaringen en toepassingen in opkomende categorieën. Apparaten zoals head-mounted display (HMD), virtuele persoonlijke assistent (VPA) luidsprekers en wearables.

Gartner verwacht dus een verschuiving van de traditionele apparaten naar VR-brillen zoals de Sony PlayStation VR en gadgets. Het is onbekend of het onderzoeksbureau een stijging in bijvoorbeeld smartwatch verkopen verwacht. Eerder vernamen we namelijk een daling in de vraag naar smartwatches.

Trends computers, tablets en mobiele telefoons

De strijdende pc-markt zal tegen het einde van de periode profiteren van de normale vervangingscyclus. Gartner verwacht dan ook groei in 2018. De pc-markt blijft het zwaar hebben. In toenemende mate zullen premium ultramobiles aantrekkelijker worden. Dankzij dalende prijzen en uitgebreidere functionaliteit verleiden ze waarschijnlijk veel potentiële pc kopers.

Het onderzoeksbureau verwacht tevens dat de markt voor mobiele telefoons gaat profiteren van de vervangingscyclus. Gartner ziet hierin wel een groot verschil in vervangende activiteit tussen volwassen en opkomende markten. Atwal: “Mensen in de opkomende markten zien hun smartphones nog steeds als hun belangrijkste ‘computer’ en vervangen ze meer regelmatig dan in de volwassen markten.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen