Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Er lijkt een publieke strijd gaande tussen Google en Apple. Google wil namelijk binnen vier weken grote wijzigingen doorvoeren in haar eigen mobiele betalingssysteem. En hé wat een toeval, laat Apple dat nou ook net willen doen. Dat meldt de New York Times die een paar anonieme bronnen sprak. Dat wordt voor zowel Google als Apple flink graaien in de digitale portemonnee.

Android Pay en Google Wallet

Vanavond tijdens de Google I/O-conferentie zou het bedrijf ons al willen meenemen in het mobiele betalingssysteem Android Pay (aldus drie bronnen). Met Android Pay kunnen bedrijven heel simpel creditcardbetalingen accepteren in hun mobiele apps. Ook moet het mobiele betalen aan de kassa in een retailwinkel nog makkelijker worden met Android Pay.

Daarnaast kun je met het mobiele betalen ook meedelen in leuke acties van de supermarkt om de hoek: het systeem wordt hier automatisch aangekoppeld zodat ook jij gewoon mee kunt doet met punten sparen voor een dagje uit. Of iets in die trant.

Android Pay wordt ondergeschikt aan Google Wallet, die we nu kennen. Google Wallet wordt een app waarbij gebruikers onderling geld naar elkaar kunnen overmaken, rechtstreeks vanuit hun betaalaccounts. Google Wallet kun je op zowel een iOS- als Android-besturingssysteem gebruiken.

Apple Pay

En dan kennen we natuurlijk al Apple Pay, de mobiele betaaldienst van Apple. En ook Apple heeft al het een en ander aan wijzigingen in de planning staan. Als we de anonieme bronnen van de NYT mogen geloven, worden deze verduidelijkt tijdens de WWDC-conferentie op 8 juni.

In Amerika kunnen de iPhone-gebruikers al gebruik maken van Apple Pay. Zo stelt supermarktketen Whole Foods dat het sinds de invoering van Apple Pay al meer dan 150,000 mobiele transacties heeft verwerkt. Ook Apple zou het systeem nu willen koppelen aan bepaalde acties/programma’s van winkeliers zodat je ook kunt meeprofiteren van aanbiedingen. Aldus twee anonieme bronnen.

Mobiel betalen op de kaart

Voor Google en Apple ligt er nu de uitdaging om het mobiele betalen zo populair en geliefd mogelijk te maken. Betalen met cash of creditcard is heel namelijk heel makkelijk, wereldwijd stappen mensen stappen er niet zo snel vanaf.

Dat maakt het mobiele betalen meer een aanvulling dan een vervanging. Apple heeft geprobeerd om het mobiele betalen op de kaart te zetten. Dat is aardig gelukt maar nog niet goed genoeg. Dat schept ruimte voor concurrenten zoals Google om een stukje van de markt mee te pakken.

Groeiend aantal mobiele betalingen

Gelukkig is het aantal mobiele betalingen wel snel gegroeid, zoals je ook al ziet bij de 150,000 transacties van het Amerikaanse Whole Foods. Vooral Apple heeft heel erg haar best gedaan om het mobiele betalen op de kaart te zetten.  Zo heeft het bedrijf uit Cupertino heeft samenwerkingsverbanden met tientallen Amerikaanse banken, wat Apple Pay de mogelijkheid geeft om te werken met de grootste creditcards.

Maar het feit dat je met het mobiele betalen totnogtoe niet kunt deelnemen aan beloningsprogramma’s van winkeliers is toch echt een missing piece, aldus onderzoekers.

Apple Pay is beperkt

Apple Pay is niet wijd te gebruiken: alleen iOS-gebruikers kunnen er gebruik van maken en dan in het bijzonder eigenaren van een iPhone 6 of 6 Plus, omdat deze voorzien van nfc-technologie (near field communication) wat contactloos betalen mogelijk maakt. Daarnaast accepteert maar een beperkt aantal retailers de betalingen, aldus onderzoeker Jan Dawson (Jackdaw Research).

Google Wallet nog geen succes

Het is Google niet eerder gelukt om een breed, succesvolle mobiele betaaldienst op te zetten. Na de introductie van Google Wallet in 2011 is er dan ook niet veel van de mobiele betaaldienst terechtgekomen. Dat zou komen omdat het bedrijf niet alle cruciale partijen aan haar zijde had; denk daarbij aan bijvoorbeeld de creditcardmaatschappijen, winkeleigenaren of banken.

Nu zou dat wel zo zijn. Ook zouden retailers sneller geneigd zijn om mobiel betalen te accepteren nu hun klanten ook mee kunnen profiteren van de zogeheten loyaliteitsprogramma’s. Zo krijgen ze ook meer inzicht in het winkelgedrag van hun klant.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen