Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Google is druk doende om een tweetal smartwatches op de markt te brengen. Voor het eerst horen we nu ook een mogelijke  nieuwe releasedatum voor deze wearables: het eerste kwartaal van 2017.

Google heeft al een eigen tablet –de Pixel C, waarbij de letter –C staat voor convertible– en sinds kort ook twee eigen smartphones: de Pixel en Pixel XL. Wat de zoekmachinegigant nog niet heeft is een eigen smartwatch. Maar daar kan binnenkort wellicht zomaar eens verandering in komen. Google zou namelijk plannen hebben om een tweetal smartwatches op de markt te brengen. Zo horen we al een tijdje geluiden over Angelfish en Swordfish. De eerstgenoemde wordt volgens de geruchten de grootste en meest uitvoerige versie van de twee.

Angelfish zou een diameter van 43,5 millimeter hebben en drie knoppen om de wearable te bedienen. Ook zou hij uitgerust zijn met hartslagmeter, GPS om je locatie te allen tijde te volgen (bijvoorbeeld als je gaat hardlopen) en 4G-connectiviteit. Swordfish heeft deze features naar verluidt niet. Tot slot zouden beide smartwatches ondersteuning bieden aan Google Assist en draaien op Android Wear 2.0, de nieuwste versie van Googles besturingssysteem voor wearables.

Google smartwatch

Beschikbaarheid

Aanvankelijk ging men er van uit dat de zoekmachinegigant beide smartwatches tijdens het 4 oktober evenement uit de doeken zou doen. Zoals we allemaal weten was dat niet het geval. De eyecatcher van het event waren de Pixel en Pixel XL smartphones. De geruchtmakende smartwatches waren in geen velden of wegen te bekennen.

Inmiddels horen we een nieuwe lanceerdatum op internet voorbijkomen. Het is Evan Blass die de releasedatum op zijn Twitter account noemt. Voor wie het niet weet: Blass heeft in het verleden meer dan eens bewezen een betrouwbare bron te zijn voor exclusieve informatie over nog te verschijnen smartphones, tablets en wearables.

Volgens hem zien de Google smartwatches in het eerste kwartaal van 2017 het levenslicht. Of dat in januari, februari of maart is laat de beroepslekker in het midden. Hetzelfde geldt voor de productnamen van de smartwatches –misschien wel de Pixel Watch en Pixel Wtach XL?– en de adviesprijzen.

Wearables niet populair

Het is te hopen dat Google erin slaagt om een de smartwatches aan de man te brengen. Uit recentelijk onderzoek van Kantar Worldpanel ComTech blijkt dat consumenten wearables massaal links laten liggen. Slechts één op de tien consumenten geeft aan plannen te hebben om binnen nu en twaalf maanden een wearable te kopen.

Maar er is ook een keerzijde. Smartwatches blijken behoorlijk populair te zijn onder consumenten. In hetzelfde onderzoek lezen we namelijk ook dat in Europa vier op de tien verkochte wearables een smartwatch was. In de VS is dat zelfs bijna de helft.

Volgens onderzoeksbureau IDC ziet de toekomst voor wearables er rooskleurig uit. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de wearablemarkt het afgelopen jaar met 26,1% is gegroeid. Net als Kantar Worldpanel constateren de onderzoekers dat fitness bands en activity trackers momenteel populairder zijn onder consumenten dan smartwatches. Dat komt volgens de analisten doordat fabrikanten niet in staat zijn om klanten te overtuigen van de meerwaarde van een smartwatch.

We moeten echter nog wel tot volgend jaar wachten tot de volgende lading nieuwe smartwatches. Huawei, Motorola en LG bevestigden onlangs dat ze op korte termijn geen plannen hebben om nieuwe smartwatches te lanceren. Een reden die wellicht meespeelt in dit besluit is dat ze wachten totdat Google Android Wear 2.0 heeft afgerond.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen