Wordt het nu écht tijd voor een nieuwe smartphone?

Ga naar Telefoon.nl en vind vandaag nog jouw deal!

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Eerder dit jaar lanceerde GoPro de Karma drone. Een ideaal product naast de ruige Hero camera’s van het merk. Helaas vielen er een alarmerend aantal drones uit de lucht en GoPro heeft al zijn Karma Drones teruggeroepen.

Terwijl de Hero verkopen vanaf 2014 slinken wilde GoPro een nieuwe markt aanboren, de drone markt. Het leek de perfecte match. GoPro combineerde zijn hightech Hero camera met een drone. Tot er Karma Drones letterlijk uit de lucht vielen. Noodgedwongen moet GoPro vanwege accuproblemen zijn drones nu terug halen. Het merk riep zeer strategische zijn drones terug, terwijl de wereld vol verbazing de presidentsstrijd in Amerika volgde.

Karma Drone

Het is een enorme tegenvaller voor het actiecamera merk, maar de stap naar drones is misschien iets te groot geweest. TheVerve.com redacteur Ben Popper was midden in een review van de Karma toen de drones teruggeroepen werden. Hij geeft aan dat het moeilijk voor te stellen is, dat GoPro de drone markt betrad zonder te weten dat iets dergelijks zou kunnen gebeuren. Natuurlijk wil het bedrijf streven naar een de productie van veilig en betrouwbaar. De drone wereld is er echter één vol met kinderziektes.

Popper sprak drone deskundigen uit het bedrijfsleven en ook met bronnen die het ontwikkel en ontwerp proces van de Karma drone kennen. Allen zijn het er over eens dat het bedrijf klaar had moeten staan voor precies dit soort incidenten.

Michael Blades, een drone-industrie analist bij Frost & Sullivan, vertelt The Verge: “Mensen denken dat het zo gemakkelijk is om een kleine, autonome drone te bouwen. Het is echt niet. DJI is een drone bedrijf. GoPro is een camera bedrijf. Het verbaast me niet dat ze technische problemen met hun eerste drone product hebben, zelfs na de vertragingen. Dat is eigenlijk te verwachten.

Leren van fouten is een onderdeel van de drone markt

Zelfs de huidige top drone fabrikanten hebben allerlei toestellen uit de lucht zien vallen. Het internet staat vol met klachten van boze klanten. Klanten dure drones hebben gekocht van bekende drone fabrikanten als DJI, Yuneec, Parrot, en ook 3D-Robotics en hun drone uit de lucht zagen vallen. Er zijn zelfs verhalen van drones die zo maar wegvlogen en nooit meer zijn gezien.

Blades legt uit dat DJI zijn ervaring put uit de Phantom, P2, P3 en P4 en ook de Inspire. Stuk voor stuk drones die hun eigen problemen hebben gehad. GoPro had nooit mogen verwachten dat hun eerste drone zonder problemen zou vliegen.

Ontwerp Karma mogelijk probleem

Het ontwerp van de Karma kan volgens verschillende bronnen de oorzaak zijn van de accuproblemen. De accuproblemen en de gepaarde stroom uitval is waarschijnlijk de oorzaak van het uit de lucht vallen. De bronnen melden dat de plaatsing van de camera één van de mogelijke problemen is. Bij de meeste drones zijn de camera onderop geplaatst. Hierdoor hebben de toestellen een solide zwaartepunt. Bij de Karma is de camera een behoorlijk stuk naar voren geplaatst. Hierdoor wordt de Karma geconfronteerd met een nog moeilijkere evenwichtsoefening. The Verge heeft bronnen die aangeven, dat vroege testen al aantoonde dat de voorzijde meer trillingen veroorzaakt. Krachten die er voor kunnen zorgen dat een batterij los geschud wordt. Met een plotselinge stroomuitval tot gevolg.

GoPro Karma

Accuproblemen een bekend fenomeen

In de drone wereld zijn dergelijke problemen bekend. Het blijkt zelfs dat andere drone bedrijven soortgelijke kwesties hebben ondervonden. Zij hebben de problemen opgelost dankzij bijvoorbeeld firmware-upgrades. Pure drone hobbyisten weten niet beter. Een veteraan uit de drone-industrie verklapt dat iedereen die ooit een drone heeft gevlogen, soortgelijke batterij problemen heeft ervaren. Het is volgens hem de realiteit van hoe deze apparaten worden aangedreven.

GoPro heeft nog veel te leren in de Drone markt

Dus terwijl de concurrentie al opgegroeid is, heeft GoPro als een soort ´peuter´ in deze markt, nog veel te leren. Het bedrijft ondergaat nu de leercurve die bekende drone merken als DJI en Yunee al hebben ervaren.

Terwijl de wereld vol verbazing keek naar de presidentsverkiezing in Amerika, riep GoPro al zijn 2.500 Karma toestellen terug. Het merk laat de mogelijkheid op een eventuele terugkeer van de Karma open.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen