Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Ben je een fanatiek sporter en ben je op zoek naar een apparaat dat nauwkeurig je hartslag meet? Dan hoef je niet per se een borstband te kopen. Uit onderzoek van de Cleveland Clinic blijkt dat de Apple Watch de meest betrouwbare resultaten geeft. Maar er moet wel een kanttekening bij de uitkomsten geplaatst worden.

Dat schrijven de onderzoekers in het medische vakblad Journal of the American Medical Association (JAMA) Cardiology.

Methodiek

Ze wilden weten hoe accuraat de hartslagmeter van vier populaire activity trackers en smartwatches zijn. De wearables die op de pijnbank werden gelegd zijn de Fitbit Charge HR, Apple Watch, Mio Alpha en Basis Peak. De resultaten van deze apparaten werden vergeleken met traditionele borstbanden. De hartslag van vijftig gezonde proefpersonen werd gemeten met de wearables en vergeleken met een elektrocardiogram (EKG) of hartfilmpje. Dit gebeurde in ruststand, tijdens het lopen en bij het joggen op een treadmill.

Resultaten

De resultaten liegen er niet om. De borstband is en blijft de meest nauwkeurige manier om een hartslag te meten. In maar liefst 99% van de gevallen bleek de uitkomst van dit apparaat met de waarneming van de EKG te kloppen. Van de geteste wearables bleek de Apple Watch de meest nauwkeurige hartslagmeting op te leveren van allemaal. In ongeveer 90% van de gevallen bleek deze te kloppen. Voor de andere wearables lag dit slagingspercentage aanzienlijk lager: op en ronde de 80%.

De onderzoekers merken op dat de resultaten minder accuraat werden naarmate de inspanning toenam. Sommige wearables produceerden in deze scenario’s ronduit onbetrouwbare resultaten. Hoofdonderzoeker dr. Gordon Blackburn zegt dat dit komt door de gebruikte technologie in de wearables. Zo meet de Apple Watch de bloeddoorstroming om je hartslag te bepalen. Daarvoor gebruikt de smartwatch twee sensoren die licht uitstralen en informatie doorsturen naar de chip in de wearable. Deze sensoren moeten idealiter voortdurend in contact staan met de huid, maar door inspanningen kunnen deze soms korte momenten loskomen van je pols. Hierdoor krijg je dus inaccurate metingen. Het advies van Blackburn is dan ook om een borstband in plaats van activity tracker, smartwatch of andere wearable te gebruiken als je hartpatiënt bent.

Fitbit reageerde op de resultaten van het onderzoek met de volgende verklaring:

“Fitbit trackers are not intended to be medical devices. Unlike chest straps, wrist-based trackers fit comfortably into everyday life, providing continuous heart rate for up to several days without recharging (vs. a couple hours at a time) to give a much more informative picture of overall health and fitness trends.”

Dezelfde vlieger gaat waarschijnlijk ook op voor andere wearables.

Gezondheid op peil

Uit een ander onderzoek dat eerder in hetzelfde tijdschrift is geplaatst bleek dat wearables niet helpen om je gezondheid op peil te houden. Of althans, alleen op korte termijn een bijdrage daaraan leveren. Ze vormen een leuke gimmick dan een behulpzaam afslankmiddel. In het begin zagen de deelnemers van het onderzoek een groot verschil. Volgens de onderzoekers omdat ze dan enthousiast aan de slag gaan met de wearables, maar na verloop van tijd de nieuwigheid er van af is. Anderen belonen zichzelf als ze een vooraf opgesteld fitnessdoel halen, waardoor het nut van extra bewegen weinig zoden aan de dijk zet. Een derde argument is dat men zich mogelijk laat ontmoedigen door het feit dat ze iedere dag weer opnieuw zijn doelstellingen moet behalen.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen