Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Hewlett-Packard (HP) heeft maandag diverse nieuwe convertibles en laptops uit de doeken gedaan. Het gaat om de HP Spectre x2 en enkele laptops in de Envy-reeks. De HP Spectre x2 heeft onder meer een 3K-display met 3:2 beeldverhouding.

HP zegt dat het uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de wensen van consumenten. Daaruit blijkt dat zij behoefte hebben aan een mobiel apparaat met goede audiokwaliteit, hoge schermresolutie en krachtige processor met voldoende rekenkracht. Tevens gaven ze aan dat de standaard die de fabrikant voor het scherm gebruikt wel wat verbetering kon gebruiken. Dat zijn precies de aspecten waar HP de nadruk op heeft gelegd bij de HP Spectre x2 en HP Envy.

Specificaties HP Spectre x2

We beginnen bij de HP Spectre x2, een tablet met afneembaar toetsenbord. De convertible heeft, net als de Microsoft Surface Pro 4, een 12.3 inch groot scherm met een resolutie van 3000 bij 2000 pixels. In plaats van een 16:9 beeldverhouding, wat we bij het gros van de tablets en laptops zien, heeft HP gekozen voor een aspect ratio van 3:2. Onder de motorkap schuilt een zevende generatie Intel Core Kaby Lake processor. De hoeveelheid werkgeheugen en opslagcapaciteit heb je zelf in de hand. De HP Spectre x2 is in diverse uitvoeringen verkrijgbaar, met maximaal 16 GB LPDDR3 RAM en 1 TB PCIe Solid State Drive (SSD). Verder heeft de convertible twee USB-C 3.1 aansluitingen, geheugenkaartlezer, 13 megapixelcamera aan de achterkant en infraroodcamera voorop waarmee je kunt inloggen. Tot slot draait de convertible op Microsofts besturingssysteem Windows 10.

HP heeft ook de standaard onder handen genomen. Deze gebruik je om de convertible stevig op tafel te zetten. Voorheen moest je een knop aan de zijkant van de tablet indrukken om de standaard weer in te klappen. Bij de nieuwe HP Spectre x2 is dit mechanisme in de standaard zelf verwerkt. De behuizing is van aluminium gemaakt.

Het instapmodel beschikt over Intel Core i7 processor, 8 GB werkgeheugen en 320 GB SSD-schijf. Deze gaat over de toonbank voor een bedrag van 1.599 euro. Naast de convertible krijg je van HP voor dit geld tevens een N-Trig stylus. Hij ligt vanaf juni in de VS in de schappen. Of hij op hetzelfde tijdstip ook naar ons land komt is onbekend.

HP Spectre x2

Specificaties HP Envy

Naast de nieuwe HP Spectre x2 heeft de Amerikaanse fabrikant tevens een aantal nieuwe Envy-laptops gepresenteerd: de HP Envy 13 en HP Envy 17. Zoals de naam al weggeeft heeft de eerstgenoemde laptop een 13 inch groot scherm. De beelddiagonaal van het tweede model is 17.3 inch. Beide zijn verkrijgbaar met Full HD paneel of UHD-scherm. Ze ondersteunen tevens externe 4K-displays. Ze komen met flinterdunne bezels. In vergelijking met hun voorganger zijn de laptops aan de onder- en bovenkant 42 procent dunner en maar liefst 66 procent aan de zijkant. De behuizing is gemaakt uit een combinatie van cadmium en magnesium. Ook hier geldt dat ze met een nieuwe Intel Core processor komen. Als je bereid bent om extra geld op tafel te leggen, kun je ze tevens kopen met NVIDIA GeForce MX150 videokaart met 2 GB GDDR5 geheugen. De Envy 17 verschijnt tevens met NVIDIA GeForce 940MX met 4 GB videokaartgeheugen. Net als de HP Spectre x2 kun je de laptops met maximaal 16 GB werkgeheugen en 1 TB PCIe SSD krijgen. Naast twee USB-C poorten krijg je tevens twee USB 3.0 aansluitingen en microSD-kaartlezer. Ook de nieuwe Envy-laptops ondersteunen Windows Hello om mee in te loggen. De batterij gaat tot wel 14 uur mee op een enkele lading. Dankzij Fast Charge is hij anderhalf uur tijd voor 90 procent opgeladen.

De adviesprijs van de HP Envy 13 begint bij 899 euro. Zijn grotere broer gaat je minimaal 1.099 euro kosten. De laptops worden eveneens in juni verwacht.

HP Envy 13

Specificaties HP Envy x360

Ten slotte heeft HP gisteren een vernieuwde uitvoering van de HP Envy x360 uit de doeken gedaan. Deze heeft een scherm dat je 360 graden kunt omklappen. Net als de andere producten is de Envy x360 zeer strak en heeft hij dunne bezels. De key travel -de onderlinge afstand tussen de toetsen- is slechts 1,5 millimeter. Ook een numerieke pad is van de partij. Het scherm verschijnt zowel in Full HD als UHD. Naast Intel kun je de Envy x360 ook met AMD-processor krijgen (AMD A9, A12 of FX). Als je voor de processor van Intel kiest, kun je de videokaart upgraden tot een NVIDIA GeForce 940MX met 4 GB VRAM. De Envy x360 komt met één USB-C poort, twee USB 3.1 aansluitingen, één HDMI-poort en geheugenkaartlezer. De opslagcapaciteit kun je opvoeren tot 1 TB HDD (7200 rpm), 512 GB SSD of een combinatie van beide geheugensoorten. Het maximale werkgeheugen bedraagt 16 GB (DDR4).

De startprijs van de HP Envy x360 met Intel Core-processor begint bij 899 euro. Ga je voor AMD, dan betaal je 749 euro. De laptops eind juni of begin juli in de winkels.

HP Envy x360

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen