Team Pocketinfo.nl

Wij zijn het enthousiaste team achter Pocketinfo.nl. Onze passie? Het delen van de meest betrouwbare en actuele informatie over slimme technologie. Ben je geïnteresseerd in samenwerking of wil je meer te weten komen over ons team? Ontdek de mogelijkheden en leer hoe wij samen jouw tech-doelen kunnen bereiken. Neem contact op >

Dinsdagavond Nederlandse tijd onthulde Apple zijn nieuwste smartphone: de iPhone SE (2022), ook wel de derde generatie iPhone SE genoemd. Een interessant toestel voor wie een compacte mobiele telefoon zoekt. Is het verstandig om ‘the latest and the greatest’ in huis te halen, of is zijn voorganger eigenlijk net zo goed? In dit artikel zetten we de belangrijkste overeenkomsten en verschillen op een rij.

In 2016 presenteerde Apple de allereerste iPhone SE. Velen zagen het als een goedkoper alternatief voor de op dat moment peperdure iPhone 6s. Vervolgens hoorden we jarenlang niets meer van Apple op dit vlak, totdat 2020 aanbrak. Toen maakten we kennis met de tweede generatie iPhone SE. Er gingen geruchten dat Apple in 2021 een nieuwe SE-variant op de markt zou brengen, maar daar bleek niets van te kloppen: in plaats daarvan werden we getrakteerd op de iPhone 13 mini.

Eerder deze week deed Apple de iPhone SE (2022) uit de doeken. Het is zoals gezegd het derde model in deze serie. Net als zijn voorgangers is hij lekker compact en tegelijkertijd erg krachtig. En dat tegen een scherpe en aantrekkelijke prijs. Wie nu een nieuwe en kleine smartphone zoekt, staat voor een dilemma: haal je het nieuwste van het nieuwste in huis, of is zijn voorganger goed genoeg?

In dit artikel proberen we deze vraag te beantwoorden. Allereerst staan we stil bij de overeenkomsten tussen beide telefoons. Vervolgens kijken we naar de verschillen.

Apple iPhone SE (2022)

iPhone SE (2020) of iPhone SE (2022): de overeenkomsten

Als je beide toestellen naast elkaar legt, zie je op het eerste oog weinig verschillen. En dat klopt. Apple heeft er voor gekozen om niets aan het design van de iPhone SE te veranderen. Beide modellen hebben exact dezelfde afmetingen: 138,4 x 67,3 x 7,3 millimeter. Het gewicht is nagenoeg eveneens identiek (148 gram tegenover 144 gram van de nieuwkomer). De voor- en achterkant zijn vervaardigd uit verstevigd glas met aluminium randen. Beide telefoons hebben dezelfde IP-certificering, namelijk IP67. Dat betekent dat de toestellen een half uur lang spatwaterbestendig zijn op een maximale diepte van één meter.

Het beeldscherm is eveneens ongewijzigd gebleven. Bij beide telefoons is deze 4.7 inch in doorsnee en telt hij 750 bij 1334 pixels. De maximale schermhelderheid bedraagt wederom 625 nits. De fysieke Home-knop met Touch ID vingerafdruksensor is wederom van de partij. Net als de iPhone SE (2020) heeft de iPhone SE (2022) voor- en achterop één camera. De selfiecamera heeft een resolutie van 7 megapixels, de primaire camera een resolutie van 12 megapixels.

De verschillen tussen de tweede en derde generatie iPhone SE

Aan de buitenkant dus geen innovatie. Voor de verschillen tussen de iPhone SE (2020) en iPhone SE (2022) moeten we onder de motorkap kijken. De A13 Bionic chip van de tweede generatie maakt plaats voor de A15 Bionic chip, die je wellicht van de iPhone 13-reeks kent. Volgens Apple zijn de graphics 1,2 keer sneller dan zijn voorganger.

De precieze accucapaciteit van de iPhone SE telefoons is onbekend. Apple zegt echter dat de iPhone SE (2022) tot twee uur langer video’s kan afspelen in vergelijking met zijn voorganger. Een ander duidelijk verschil is dat de derde generatie iPhone SE voor het eerst met een 5G-modem komt. Dat betekent ‘sneller downloaden, sneller streamen, sneller gamen, minder vertraging, meer fun’ zoals Apple het uitdrukt.

De iPhone SE (2020) was aanvankelijk alleen verkrijgbaar met 64 GB of 128 GB intern geheugen. Toen de uitvoering in (Product)RED verscheen, kon je hem ook met 256 GB aan opslagcapaciteit krijgen. De iPhone SE (2022) is vanaf dag één verkrijgbaar in deze drie verschillende uitvoeringen.

Apple iPhone SE (2022)

Hoewel de hoofdcamera van beide toestellen dezelfde resolutie heeft, zijn de camera’s niet gelijk aan elkaar. De iPhone SE (2022) ondersteunt Apples Deep Fusion technologie. Dat is simpel gezegd een geavanceerde techniek waarbij met behulp van algoritmes meerdere foto’s worden genomen en op pixelniveau de beste foto voor je maakt. Hiervoor benut de iPhone SE (2022) de nieuwe en krachtigere Neural Engine. Tevens ondersteunt alleen de nieuwste iPhone SE Smart HDR 4. Daarbij worden meerdere onderbelichte en overbelichte foto’s met elkaar gecombineerd tot één HDR-foto. Tot slot kan de derde generatie iPhone SE uit de voeten met fotografische stijlen. Daarmee kun je foto’s aanpassen qua licht, contrast en kleur nog voordat je op de opnameknop drukt.

Tot slot moeten we nog iets zeggen over de software. De iPhone SE (2020) werd aanvankelijk met iOS 13 geleverd. Inmiddels kun je hem upgraden tot iOS 15.3, momenteel de nieuwste versie van Apples besturingssysteem. De iPhone SE (2022) draait out-of-the-box op de laatste iOS-versie. Groot voordeel is dat de nieuwkomer zeker nog vijf jaar op software-updates kan rekenen, oftewel tot 2027. Zijn voorganger krijgt nog tot uiterlijk 2025 upgrades.

Welke kies jij?

De adviesprijs van de nieuwkomer ligt enkele tientjes hoger dan zijn voorganger. Het instapmodel van de iPhone SE (2020) is verkrijgbaar voor zo’n 480 euro, oplopend tot bijna 600 euro voor de uitvoering met de grootste opslagcapaciteit. De iPhone SE (2022) kost minimaal 529 euro. Voor twee keer zoveel geheugen (128 GB) ben je 579 euro kwijt. Aan de duurste uitvoering hangt een prijskaartje van 699 euro.

Hopelijk is het na het lezen van dit artikel wat eenvoudiger om een keuze te maken tussen de iPhone SE (2020) en de iPhone SE (2022). Welke kies jij?

Team Pocketinfo.nl

Wij zijn het enthousiaste team achter Pocketinfo.nl. Onze passie? Het delen van de meest betrouwbare en actuele informatie over slimme technologie. Ben je geïnteresseerd in samenwerking of wil je meer te weten komen over ons team? Ontdek de mogelijkheden en leer hoe wij samen jouw tech-doelen kunnen bereiken. Neem contact op >

Gerelateerde artikelen