Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Altijd al een vingerafdrukscanner op je laptop willen hebben? Kensington heeft hiervoor een betaalbare oplossing bedacht: de Kensington VeriMark Fingerprint Key. De enige ingrediënten die je nodig hebt om deze vingerafdrukscanner te kunnen gebruiken, zijn een computer met Windows 10 en een vrije USB-poort. Hij is tevens in combinatie met Windows Hello te gebruiken en voor diverse online diensten als twee-factor-authenticatie.

De VeriMark Fingerprint Key is een heel klein apparaatje dat slechts 10x15x30 millimeter is, inclusief de USB-aansluiting. De fabrikant omschrijft het product als een geavanceerde vingerafdruktechnologie die ‘ruimschoots aan de industriestandaard’ voldoet. Hij is voorzien van 360 graden leesbaarheid en met anti-spoofingtechnologie.

Naar eigen zeggen heeft de VeriMark een False Rejection Rate van 3 procent. Dat betekent dat als je honderd keer probeert in te liggen op je computer met je vingerafdruk, dat je drie keer te horen krijgt dat je vingerafdruk niet herkend wordt. De False Acceptance Rate -de kans dat de vingerafdrukscanner ten onrechte andermans vingerafdruk wordt aangezien voor die van jou- bedraagt slechts 0,002 procent.

Inlog en twee-factor-authenticatie

Wat heb je nou precies aan dit apparaatje? Het primaire doel van de VeriMark Fingerprint Key is toegang tot jouw Windows-computer voor anderen zo lastig mogelijk te maken. Daarvoor maakt het gebruik van biometrische identificatietechnieken, namelijk je vingerafdruk. Deze is uniek en nergens ter wereld lopen twee mensen met dezelfde vingerafdrukken rond. Wachtwoorden en pincodes zijn daarentegen relatief eenvoudig te kraken, dat geldt niet voor een vingerafdruk. Je kunt de scanner ook gebruiken in combinatie met Windows Hello. Daarmee ontgrendel je je computer door gebruik te maken van een irisscanner in de voorste camera.

De VeriMark Fingerprint Key kan nog veel meer dan alleen je computer afschermen voor buitenstaanders. Hij is FIDO U2F gecertificeerd, oftewel Fast IDentity Online (FIDO) met universele twee-factor-authenticatie (U2F). Dat houdt in dat hij een strengste aanmeldings- en veiligheidseisen voldoet voor beveiligingssleutels die voor twee-factor-authenticatie gebruikt worden. Dat betekent dat je de compacte USB-vingerafdrukscanner kunt gebruiken voor online (cloud)diensten als Google, Facebook en Dropbox. Tevens is het een middel om identiteitsfraude tegen te gaan. Als iemand bijvoorbeeld jouw inloggegevens van je Mijn Overheid account weet te achterhalen, dan kan de persoon in kwestie heel veel kwaad doen. Wat dacht je van het veranderen van je bankrekeningnummer of aanvragen van bepaalde toeslagen en financiële regelingen? Als je niet kunt bewijzen dat jij hier niet verantwoordelijk voor bent, wordt jij met de rekening en alle ellende opgezadeld.

Hoe werkt dat? VeriMark komt met een uitgebreide Password Manager waarmee je een beveiligde wachtwoorddatabase kunt aanmaken. Hiermee koppel je gebruikersnamen en wachtwoorden van online diensten aan jouw vingerafdruk. Aanmelden en inloggen wordt hiermee een peulenschilletje. Dankzij zijn compacte design neem je hem eenvoudig overal mee naar toe. Hij komt met een ringetje die je bijvoorbeeld aan je sleutelbos of je autosleutels kunt bevestigen.

Prijs en beschikbaarheid

De VeriMark Fingerprint Key van Kensington is per direct verkrijgbaar. De adviesprijs die de fabrikant hanteert is vastgelegd op 65,15 euro. Als je goed rondkijkt op internet vind je hem echter al voor minder dan 50 euro. Het loont dus om je ogen goed de kost te geven.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen