Ruim de helft van de geactiveerde toestellen rond Kerst zijn afkomstig van Apple. Dat blijkt uit gegevens van het analysebedrijf Flurry.

In de periode van 19 tot en met 25 december zijn maar liefst 51,3 procent van de geactiveerde tablets en smartphones afkomstig van de iPhone-maker. Flurry analyseert gebruikersgegevens van ruim 600.000 apps op mobiele platformen. Daaruit blijkt dus dat Apple ruim de helft van de geactiveerde apparaten op zijn naam mag schrijven.

De top 3 werd compleet met Samsung en Microsoft. 17,7 procent van de nieuwe toestellen kwam op het conto van de eerstgenoemde, terwijl de Lumia-smartphones van Microsoft met 5,8 procent de derde plek bekleedden.

Kerst Apple

Verenigde Staten

Flurry geeft geen geografische gegevens weer, maar toch is het aanneembaar dat de meeste apparaten in de Verenigde Staten zijn verhandeld. Het bedrijf meet weliswaar wereldwijde activaties, toch zullen Azië en veel Europese landen niet van grote betekenis zijn geweest in de totstandkoming van het onderzoek. Het is in Amerika namelijk veel gebruikelijker om met kerst grote cadeaus te geven dan in de eerdergenoemde gebieden. Ook in Nederland zijn we niet of nauwelijks bekend met deze traditie.

Phablet

Uit de gegevens van Flurry blijkt verder dat de zogenaamde ‘phablet’ aan een opmars bezig is. Deze grote smartphones beslaan zo’n 13 procent van de geactiveerde apparaten. Ter vergelijking: vorig jaar was dat nog slechts 4 procent. De tablet neemt daarentegen in populariteit af, van 29 procent vorig jaar naar 22 procent in 2014.

Kerst tablet phablet

Jasper van Wezel

Jasper van Wezel

Hi, ik ben Jasper van Wezel. Sinds 2016 schrijf ik voor Pocketinfo.nl. Als freelance redacteur schrijf ik over de allernieuwste ontwikkelingen op gebied van techniek, met de nadruk op smartphones. Bronnen verzamelen vind ik heerlijk en ik wil jou de nieuwste apparaten en gadgets tonen!