Wordt het nu écht tijd voor een nieuwe smartphone?

Ga naar Telefoon.nl en vind vandaag nog jouw deal!

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Steeds meer wordt de keuken gebruikt als een centrale ruimte in huis. Iedereen droomt wel van een schitterend kookeiland en een hoop luxe apparatuur. Steeds vaker zien mensen het nut in van het optimaal benutten van ruimtes en de keuken gaat dan ook steeds meer een centrale rol spelen in het huis. Inmiddels heeft 90% van de Nederlanders ook een smartphone of tablet in huis en het is dus de ideale combinatie om juist deze twee werelden samen te voegen.

Stel je eens voor

We leven allemaal in een snelle wereld waarbij we eigenlijk minuten in een uur tekort komen. Steeds vaker komen er dan ook handige applicaties op de markt om deze haast enigszins dragelijk te maken. Zo kun je vanaf de smartphone ook makkelijk even aangeven dat je een bepaald programma wilt opnemen. Toch is de samenvoeging van de smartphone in de keuken nog best uniek, maar begint wel zijn intrede te krijgen. Stel je nu eens voor dat je aan de koelkast vraagt wat er nog in staat en wat je dus bij moeten halen op de terugweg. Maak het nog eens gekker en stel je eens voor dat je gewoon alvast aangeeft dat de lasagne opgewarmt kan worden!

Toekomst is heel dicht bij

Sinds dit jaar zijn fabrikanten steeds meer aan het experimenteren met mobiele apparaten. Zo heeft Siemens inmiddels de iQ700-serie ontwikkeld die naadloos kan communiceren met een smartphone. Dankzij de WiFi-connectie binnen de oven en de vaatwasser kun je deze apparaten alvast aanzetten en direct bedienen vanaf de smartphone. De bediening is nog heel basis, maar het geeft wel aan dat ook fabrikanten het nut van de smartphone inzien. Vanaf een andere locatie kun je dus ook makkelijk de oven alvast aanzetten of de vaatwasser zijn werk laten doen. Het gemak dient de mens!

Muziek en laden

Dat de smartphone en de keuken een steeds meer prominente plek in onze samenleving innemen mag wel duidelijk zijn. Zo was ik laatst op een beurs en ook hier werd steeds meer duidelijk dat ook de smartphone zijn intrede in de keuken gaat maken. Zo was er een werkblad te zien waarbij er speakers onder het oppervlak waren ingebouwd. Met Bluetooth kon connectie gemaakt worden met het werkblad en kon je direct muziek door de speakers laten klinken. En vergis je niet, dit was echt niet dof! Sterker nog, het klonk echt goed! Een andere fabrikant met een soortgelijk idee, echter ging het nog een stap verder. Het was hier mogelijk om de smartphone in het blad te steken waardoor het keukenblad een dockingstation werd. De smartphone werd ondertussen opgeladen terwijl je kon genieten van een stukje muziek die ook uit het werkblad kwam. Het idee is erg simpel, maar geeft wel aan dat ook in deze industrie de smartphone meer centraal gaat staan.

Voorlopers

Er zijn natuurlijk altijd voorlopers op deze technieken. Zo zijn fabrikanten van de keukens zelf ook al flink bezig met de integratie van de smartphone of tablet binnen de keuken. Juist deze fabrikanten zijn dan ook de voorlopers op alles wat nu op de markt gaat komen. Denk hierbij aan een dockingstation of Bluetooth radio’s die in kasten verwerkt zijn. Helaas hangt hier dan ook een prijs aan en is het ook nooit echt een verkoopsucces geweest, maar misschien zullen deze voorlopers nu wel de vruchten gaan plukken van deze ontwikkeling.

Toekomstvisie

Hoe denk ik er zelf over? Wat mij betreft mag de smartphone nog wel verder geïntegreerd worden. Communicatie met een koelkast is misschien dan nog wel wenselijk en inmiddels zijn er ook al prototypes getoond. Ook hier hoeven we niet lang meer op te wachten. Vooralsnog is de techniek enkel beschikbaar op een oven en vaatwasser, maar ook keukenelementen of andere apparaten kunnen wat mij betreft meegenomen worden. Er is niets zo lekker als een heerlijk bakje koffie als je thuis komt na een lange werkdag. Met een simpele druk op de knop kun je dit dan aangeven op de smartphone. Er is dus nog een lange weg te gaan, maar wat mij betreft zie ik deze toekomst wel zonnig in.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen