Wordt het nu écht tijd voor een nieuwe smartphone?

Ga naar Telefoon.nl en vind vandaag nog jouw deal!

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Kunstmatige intelligentie is niet nieuw, maar HTC trapt vandaag de 2017 trend van nieuwe AI assistenten voor smartphones af.

Apple liefhebbers kennen ongetwijfeld Siri, de eerste kunstmatig intelligente assistent in een smartphone. Alexa van Amazon is misschien nog wel een beter voorbeeld van artificial intelligence en je hebt natuurlijk Google Now of Google Assistent zoals de AI in de Pixel smartphones nu heet. HTC trapt de trend voor smartphone fabrikanten in 2017 af. Het jaar beloofd een jaar vol kunstmatige intelligentie te worden en de eerste tekenen zagen we al tijdens CES 2017 te Las Vegas.

Sense Companion, de HTC U serie AI assistent

HTC is al enige tijd bezig met de ontwikkeling van artificial intelligence. De lancering van de HTC U Ultra en de HTC U Plus markeert het begin van een nieuwe strategie van de Taiwanese smartphonefabrikant. Kunstmatige intelligentie wordt één van de kernpunten van HTC voor 2017 en de toekomst. HTC onderzoekt zelfs of het huidige aanbod aan HTC telefoons, zoals de HTC 10, kan worden uitgerust met de Sense Companion.

De AI van HTC heet Sense Companion. Het is een AI assistent die je in beide nieuwe telefoons assisteert. De U Ultra heeft zelfs een extra scherm voor de Sense AI. Wat doet zo’n slimme assistent nou eigenlijk? Van alles als het aan HTC ligt. Wanneer je een HTC U Ultra of U Play gaat kopen, dan zul je de AI eerst moeten instellen. De eerste setup vereist dat je jouw nieuwe AI maatje helpt bij met bijvoorbeeld je favoriete apps en contacten. Je traint als het ware je Sense Companion in jouw gewoontes. Daarna kan de AI dit voor het grootste deel automatisch.

HTC U Ultra kleuren

De HTC AI assistent leert je gewoontes kennen zodat het je kan assisteren met super handige informatie. Op basis van jou gebruik weet je Companion bijvoorbeeld al veel eerder of je HTC U het de rest van de dag nog wel haalt. Mocht dat niet het geval zijn, dan attendeert hij je erop dat je moet opladen. Staat er bijvoorbeeld een afspraak op het vliegveld in je agenda? Dan krijg je zeker een melding wanneer het weer plotseling omslaat of bij files.

Honor Magic de Huawei AI smartphone

De Honor Magic werd eind 2016 in China gelanceerd. Helaas zien wij in Europa de smartphone voorlopig niet verschijnen. Het toestel zit boordevol met ‘magische’ functies. De Honor Magic is de eerste smartphone van Huawei met een vorm van artificial intelligence. De smartphone maakt bijvoorbeeld gebruikt van een super slimme algoritme om je oog te volgen, Tobii’s eye-tracking algoritme. De infrarood camera voorop de Honor Magic gebruikt de eye-tracking bijvoorbeeld om te ontgrendelen wanneer je de smartphone oppakt. Tobii’s eye tracking werd ook gebruikt in het populaire spel Tom Clancy’s ‘The Division’. Naast ontgrendelen herkent de telefoon ook verschillende mensen. Dankzij de FaceCode functie worden melding getoond wanneer het toestel je gezicht ziet.

Honor Magic

In het Chinese toestel zitten meer AI toepassingen. De Honor Magic heeft een AI software schil gebaseerd op Android 6.0. De smartphone leert je langzaam kennen. Volgens dagelijks gebruik zal het bepaalde apps alvast laten zien op het lock-scherm. Stel je normaal om 22:00 bijvoorbeeld je wekker in, dan zal je de klok app alvast zien op je scherm.

Kunstmatige intelligentie assisteert meerdere 2017 vlaggenschepen

Terwijl Apple Siri al jaren bestaat, kon je de AI Assistent pas echt in 2015 gebruiken. Siri kun je allerlei opdrachten geven en zoekopdrachten. Het weet ook allerlei informatie op te slaan. Die informatie kan het weer gebruiken wanneer je er naar vraagt. Natuurlijk zijn de iPhone 7’s uit 2016 ook uitgerust met Siri en daar blijft het niet bij. Want de laatste aankopen van Apple hebben bijna allemaal te maken met AI of AR.

Samsung zal naar alle waarschijnlijkheid zijn Galaxy S8 uitrusten met een artificial intelligence assistent. Enige tijd geleden werd Samsung’s Bixby AI assistent ontdekt. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft echter niet laten weten of de AI assistent de Samsung Galaxy S8 zal assisteren. Bixby is een voice-aangedreven digitale assistent. De assistent zal naar verwachting worden gebruikt voor allerlei applicaties van Samsung, zoals de Samsung webbrowser, Samsung’s PIM-software en Samsung Pay.

Of Bixby aanwezig is op de Galaxy S8 is dus onbekend. Wat we wel weten is dat je met Bixby kan betalen. Straks hoef je alleen nog maar te zeggen: “Bixby, betaal €100 aan Jan”. Vervolgens wordt je opdracht verwerkt.

Turing Robotic Industries is een relatief onbekende smartphonemaker. Het bedrijf werkt al enige tijd aan een AI smartphone. Turing Robotic Industries (TRI) ontwikkeld om dit moment een Snapdragon 821 aangedreven vlaggenschip met eigenaardig design van een zeer sterk composiet metaal Liquidmorphium. Het toestel heet Turing Phone Appassionato en wordt een ware AI machine als de we TRI mogen geloven.

Van Huawei verwachten we ook een AI assistent in de Huawei P10. Het nieuwe vlaggenschip van de Chinese fabrikant wordt aangedreven door de snelle Kirin 960 processor van het fabrikant zelf. Die is echter een stuk minder snel dan de verwachte Snapdragon 835 processor. Het verlies in snelheid zou de Huawei niet alleen in prijs maar ook met een AI assistent kunnen verzachten. Waarmee Huawei komt is niet helemaal duidelijk. Er gaan zelfs geruchten rond dat de Huawei P10 wordt uitgerust met een variant van Amazon´s Alexa. Een van de beste AI assistenten van het moment.

LinkedIn en eBay oprichters doneren aan AI-onderzoek

Het belang van artificial intelligence wordt niet alleen door het verschijnen van allerlei smartphone met kunstmatige intelligentie assistenten bevestigd. Deze week bleek ook dat de oprichters van eBay en LinkedIn miljoenen hebben gedoneerd aan AI onderzoek.

eBay-oprichter Pierre Omidyar en LinkedIn-oprichter Reid Hoffman doneerde ieder 10 miljoen dollar (omgerekend 9,5 miljoen euro) aan een AI onderzoeksfonds. Het tweetal doneerde het geld volgens The Guardian aan het Ethics and Governance of Artifical Intelligence Fund.

Hoffman zei hierover: “Er is een dringende noodzaak om ervoor te zorgen dat de maatschappij profiteert van AI en het minimaliseren van schade. AI besluitvorming kan veel aspecten van onze wereld beïnvloeden – onderwijs, transport, gezondheidszorg, het strafrecht en de economie – toch kunnen data en codering achter deze beslissingen grotendeels nog onzichtbaar zijn.

In totaal vloeit er 27 miljoen dollar naar het fonds dat er op is gericht om onderzoek naar kunstmatige intelligentie te stimuleren dat het algemeen belang dient.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen