Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Smartwatches zijn er genoeg in omloop, maar ze zijn niet zo bijzonder als de MATRIX PowerWatch. Dit is namelijk ’s werelds eerste smartwatch die je niet aan de oplader hoeft te hangen: hij krijgt zijn energie namelijk van jouw lichaamswarmte. Meer weten? Lees dan snel verder.

MATRIX PowerWatch

De makers van de MATRIX PowerWatch zeggen zich zorgen te maken om het milieu. Volgens hen gaat er wereldwijd ieder jaar 30 triljoen watt aan warmte-energie verloren. Daarnaast gooien we jaarlijks 15 miljard batterijen weg, wat zijn impact heeft op onze leefomgeving. Kortom, we verspillen met z’n allen veel te veel energie. Daar wilden de bedenkers van de smartwatch in dit aritkel iets op verzinnen. Hun oplossing is de MATRIX PowerWatch.

De PowerWatch is het resultaat van vijf jaar onderzoek, testen en een groot aantal prototypes. In plaats van een batterij die de wearable van energie voorziet, werkt de smartwatch met thermo-elektrische energie. Daarbij wordt de warmte die jouw lichaam produceert gebruikt als energiebron. In ruststand produceert het menselijk lichaam gemiddeld 100 watt aan energie. Zodra je in beweging komt, neemt de geproduceerde warmte-energie toe tot 1 kilowatt. Volgens de makers meer dan genoeg energie om de PowerWatch aan te drijven.

Matrix PowerWatch

Innovatieve smartwatch

De MATRIX PowerWatch kan exact hetzelfde als iedere reguliere smartwatch. Zo zijn er sensoren ingebouwd die je beweging in de gaten houden en aantal verbrande calorieën bijhouden, monitort het je slaappatroon en komt hij met verschillende handige features als een stopwatch en bedieningspaneel voor je favoriete muziek. Je kunt hem ook gebruiken als je gaat zwemmen: de PowerWatch is waterdicht tot 50 meter diepte. Daarnaast heeft hij een energiemeter aan boord waarop je kunt aflezen hoeveel elektrische energie je lichaam heeft geproduceerd. Met Bluetooth koppel je de smartwatch aan je smartphone. Oh jah: en natuurlijk zie je hoe laat het is en wat de datum is. De watchface of wijzerplaat kun je ook eventueel veranderen.

Grote voordeel van de MATRIX PowerWatch tegenover de huidige generatie smartwatches, is dat je hem nooit hoeft af te doen om op te laden. Nagenoeg alle smartwatches werken met een batterij die maximaal anderhalve dag tot twee dagen meegaan en daarna opgeladen moet worden. Het is niet alleen vervelend dat je hem om de haverklap moet opladen, maar tevens niet goed voor het milieu. Zodra je de PowerWatch afdoet, schiet hij in een diepe slaapstand. Zodra je hem weer om je pols doet, schiet hij weer aan en geeft hij de correcte tijd en datum weer .

Matrix PowerWatch

Indiegogo

De MATRIX PowerWatch werkt zowel met Android als iOS. Voor beide besturingssystemen is een app ontwikkeld die ondersteuning biedt aan Apple Healthkit en Google Fit. Op dit moment kun je de smartwatch alleen via Indiegogo bestellen. De makers wilden via het crowdfundingplatform 100.000 dollar ophalen om de productie te verwezenlijken. Inmiddels hebben ze bijna 580.000 dollar opgehaald met hun campagne.

De goedkoopste uitvoering van de MATRIX PowerWatch gaat voor 129 dollar over de toonbank. De makers hopen de eerste exemplaren in juli 2017 te kunnen leveren, maar het zou mij niet verbazen als deze deadline wordt opgeschoven. Vanaf oktober volgend jaar zou hij in de schappen bij retailers moeten liggen.

Bekijk hieronder een korte demonstratievideo van de MATRIX PowerWatch.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen