Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

De nieuwe drone van DJI, de Mavic Pro, is draagbaar, klein en toch vol technische hoogstandjes. De Mavic is ongeveer de helft van DJI’s Phantom en beschikt over veel high-end functies waar de DJI drones bekend om staan.

Opvouwbare drones

Eerder dit jaar lanceerde Yuneec een draagbare drone, de Typhoon H, en eerder deze maand introduceerde GoPro de Karma. Je mag dus wel spreken van de duidelijke trend in de drone-industrie. Dankzij de inklapbare armen zijn de drones eenvoudig mee te nemen. Bij de presentaties van zowel de nieuwe GoPro als de DJI Mavic Pro werd dit voordeel dan ook herhaaldelijk benadrukt. De nieuwe lichting drones vervoer je simpel in je rugzak.

GoPro Karma

Mavic Pro

De nieuwste DJI drone gaat de strijd aan met de draagbare drones van Yuneec en GoPro. De Mavic Pro is ongeveer de helft van de grootte van het vlaggenschip van DJI, de Phantom. De Pro is slanker en lichter en eenvoudig mee te nemen. Ondanks het formaat van de Mavic Pro is het toestel volgestopt met techniek.

Mavic Pro

Kleine drone met alle functies

DJI heeft met deze Mavic Pro een wonderlijk toestel gemaakt. De drone is eenvoudig in je rugzak te stoppen en tegelijkertijd bezit het alle geavanceerde functies van de populaire Phantom-serie. Je hebt verschillende sensoren aan de voorzijde en onderkant voor het ontwijken van obstakels en landen en binnen stabiliteit zonder GPS.

De camera van de Mavic Pro gebruik dezelfde sensor als de Phantom 4. Je schiet 4K video bij 30 fps en full HD 1080p bij 96 fps. De 12-megapixel camera heeft ondersteuning voor Adobe DNG RAW. Het gezichtsveld van de Pro is iets kleiner in vergelijking met de Phantom, het krimpen van 94 graden naar beneden tot 78.

Phantom 4

Prestaties Mavic Pro

De compacte Mavic Pro kan 27 minuten vliegen op een batterij lading. Je kunt de drone met topsnelheid van 40 mph door de lucht sturen. Dat is circa 65 kilometer per uur iets minder dan de krachtigere Phantom 4 (72 km/h).

Ondanks het kleine formaat is de Pro op sommige gebieden zelfs krahtiger dan zijn grote boers. DJI geeft aan dat de drone live video kan streamen vanaf maximaal 4,3 mijl (circa 6,9 km) afstand. Dat is een grote verbetering ten opzichte van het maximale bereik van 3,1 mijl op de Phantom 4.

Ook de besturing is in kleiner geworden. De afstandsbediening heeft nu ongeveer de grootte van een NES-controller. Een klein scherm voor de cruciale aanduiding van: snelheid, hoogte, afstand en oriëntatie. Het basis scherm is genoeg om te vliegen maar je kunt natuurlijk ook je smartphone in de afstandsbediening klikken zodat je gebruik kunt maken van de geavanceerde opties.

mavic_pro_remote

Nieuwe features

Naast het ontwijken van obstakels tijdens de vlucht heeft het vision systeem enkele nieuwe trucjes gekregen. Je kunt nu met gebaren communiceren met de Mavic Pro. Door te zwaaien met je armen richt je de aandacht van de drone op jou en zo kun je een selfie maken vanuit de lucht.

De Mavic Pro is echter niet in prijs geslonken en het is niet de verwachting dat de lucht grijs ziet van de Mavic Pro’s. De drone zal verkocht worden met een adviesprijs van 999 dollar en in de Nederlandse webwinkels vind je ze voor 1.199 euro. Daarmee is de doelgroep voor deze drones natuurlijk niet veel ruimer geworden. De twee andere drones zijn online ook te koop. De GoPro vind je voor 870 euro in de webwinkels. De Yuncee Typhoon H is met 1.399 een stuk duurder dan de Mavic Pro.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen