Wordt het nu écht tijd voor een nieuwe smartphone?

Ga naar Telefoon.nl en vind vandaag nog jouw deal!

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Dinsdagavond Nederlandse tijd heeft Microsoft een nieuw product aangekondigd: de Surface Laptop. Hiermee probeert het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf studenten voor zich te winnen. Op 15 juni ligt de Surface Laptop in Amerika in de winkels vanaf 999 dollar. Op deze datum ligt hij ook bij ons in de winkel vanaf 1.149 euro.

Dinsdag zagen we al een korte video via Twitter voorbijkomen waarin de Surface Laptop vanuit alle hoeken was te bewonderen. Degene die de video verspreidde bleek het helemaal bij het correcte eind te hebben. Enkele uren nadat deze film opdook, onthulde Microsoft het mysterieuze product. Inmiddels weten we dus met welke specificaties de nieuwe Surface Laptop komt.

Met dit nieuwe product heeft Microsoft haar zinnen gezet op studenten. De Surface Laptop heeft een strak en trendy design, is een lichtgewicht en in verhouding met sommige concurrerende laptops goedkoop. Daarnaast komt hij met een aangepaste versie van Microsofts besturingssysteem waardoor de batterijduur groter is dan ooit tevoren. Tot slot is de laptop zo duurzaam dat hij naar eigen zeggen zonder problemen vier jaar meegaat, de gemiddelde duur van een studie.

Specificaties Surface Laptop

De Surface Laptop heeft een 13.5 inch groot PixelSense-scherm die bestaat uit 3,4 miljoen pixels. Dat vertaalt zich in een schermresolutie van 2256 bij 1504 pixels, een 3:2 beeldverhouding en een pixeldichtheid van 201 ppi. Zoals je wellicht al had zien aankomen kun je het scherm ook in combinatie met de Surface Pen gebruiken, de stylus van het bedrijf. Op de promotievideo is goed te zien hoe flinterdun het scherm is. In tegenstelling tot de Surface Book kun je het scherm niet loskoppelen van het toetsenbord. Inclusief toetsenbord is de Surface Laptop 14,5 millimeter dik en weegt hij slechts 1,25 kilo.

https://youtu.be/74kPEJWpCD4

Welke specificaties je onder de motorkap aantreft, is afhankelijk van de uitvoering die je neemt. Zo zijn er in totaal vier verschillende modellen waar je uit kunt kiezen. Het instapmodel komt met zevende generatie Intel Core i5 Kaby Lake processor, 4 GB werkgeheugen en 128 GB Solid State Drive (SSD). De Surface Book is tevens verkrijgbaar met i5-processor, 8 GB werkgeheugen en 256 GB SSD. Wil je meer rekenkracht, dan ben je aangewezen op een van de duurdere uitvoeringen. Deze komt met Intel Core i7, 8 GB of 16 GB aan werkgeheugen en 256 GB of 512 GB SSD.

Welke variant je ook kiest, Microsoft belooft dezelfde geweldige batterijduur van 14,5 uur. Volgens Panos Panay, het hoofd van de Surface-afdeling bij Microsoft, gaat de Surface Laptop langer mee dan de MacBook Air als hij volledig is opgeladen. Dat is te danken aan een nieuwe, zuinigere versie van Microsofts besturingssysteem. Deze gaat door het leven als Windows 10 S.

Windows 10 S

Windows 10 S -waar de letter -S voor staat is onduidelijk- is een besturingssysteem dat op zowel op krachtige als eenvoudigere laptops draait. Het is Microsofts antwoord op Google’s Chromebook met Chrome OS.

Windows 10 S ziet er nagenoeg hetzelfde uit als het besturingssysteem dat je van Windows-computers kent, maar met één groot verschil: je kunt geen x86-applicaties afspelen. Het OS kan alleen overweg met apps die afkomstig zijn uit de Windows Store. Volgens het bedrijf wordt hiermee de veiligheid van de laptop vergroot: het apparaat kan niet besmet worden met virussen of andere malware doordat hij alleen werkt met veilige apps van Microsoft.

Windows 10 S is niet alleen veilig en energiezuinig, maar ook razendsnel. Volgens Microsoft starten laptops met dit besturingssysteem sneller op dan computers met Windows 10 Pro. Dat komt omdat er minder applicaties hoeven te worden opgestart. Studenten kunnen hierdoor sneller beginnen met aantekeningen maken.

Surface laptop

Windows 10 S kent enkele nadelen. Zo is het niet mogelijk om de standaardbrowser te wijzigen. Microsoft Edge veranderen in Google Chrome of Mozilla Firefox is er dus niet bij. Webbrowsers van andere fabrikanten kun je wel gewoon downloaden uit de Windows Store, maar instellen als de standaardbrowser. Daarnaast is Bing ongesteld als de standaardzoekmachine. Net als de webbrowser kun je deze niet wijzigen in bijvoorbeeld Google of Yahoo!. Het zou ons niet verbazen als Microsoft dit beleid in Europa gaat aanpassen. In 2012 werd het in Redmond gevestigde hard- en softwarebedrijf door de Europese Commissie aangeklaagd en veroordeeld omdat Internet Explorer als standaardbrowser werd aangeboden in Windows 7. Om oneerlijke concurrentie te voorkomen moest Microsoft gebruikers een keuze bieden volgens de Europese Commissie. Daar bovenop moest het bedrijf een boete van ruim een half miljard euro betalen (561 miljoen euro).

Tot slot maakte Microsoft bekend dat het afspraken heeft gemaakt met diverse fabrikanten die ieder met hun eigen laptops met Windows 10 S maken. Onder meer Acer, ASUS, Dell, Fujitsu, Hewlett-Packard, Samsung en Toshiba hebben beloofd deze producten komend jaar op de markt te brengen. De goedkoopste varianten beginnen al bij 189 dollar.

Prijs en beschikbaarheid

De Surface Laptop verschijnt 15 juni in de Benelux. Het instapmodel heeft een adviesprijs van 1.149 euro. De andere varianten komen met een meerprijs. De uitvoering met i5-processor, 8 GB RAM en 256 GB SSD kost 1.449 euro. Wil je deze uitvoering met i7-processor? Dan betaal je 1.799 euro. Voor de duurste uitvoering met i7, 16 GB RAM en 512 GB SSD moet je een bedrag van 2.499 euro op tafel leggen. Bijzonder prijzig voor een laptop die alleen apps uit de Windows Store kan draaien. Op de varianten met i7-processor moet je nog tot augustus wachten.

De Surface Laptop is verkrijgbaar in vier kleuren: zilver, blauw, rood en goud. In ons land verschijnt vooralsnog alleen de zilvergekleurde variant.

Surface laptop

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen