Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Het voorjaarevenement van Microsoft komt eraan, maar moet het zonder de Surface Book 2 stellen. Tevens is het maar de vraag of de Surface Pro 5 dan al het levenslicht ziet. Mogelijk krijgen we beide producten pas aan het eind van het kalenderjaar te zien.

Dat schrijft Mary Jo Foley van ZDNET, een fervent Microsoft-kenner en –volger die over goede connecties beschikt zowel binnen het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf als daarbuiten.

In het voorjaar houdt Microsoft traditioneel gezien een evenement waar het diverse nieuwe producten toont en demonstreert. Nieuwe Windows-diensten, Surface-tablets en andere technologieën worden dan voor het eerst met het grote publiek gedeeld. Foley schrijft dat het zogeheten Microsoft Spring 2017 hardware event wel degelijk in de planning staat, maar dat de oogst behoorlijk schaars is dit jaar.

Geen Surface Book 2

Foleys bronnen zeggen dat Microsoft nog niet klaar is om de Surface Book 2 aan de wereld te presenteren. Dit is in onze ogen geen schokkende verrassing: afgelopen jaar toonde Microsoft ook al geen nieuwe Surface Book. Onze hoop was dat we hem dit jaar wel zouden zien. Dat gebeurt mogelijk wel, maar niet op korte termijn als we de bronnen die Foley noemt mogen geloven.

De Surface Book werd in oktober 2015 gepresenteerd en ligt vanaf 20 april bij ons in de winkels. De convertible komt met een 13.5 inch PixelSense-scherm met een resolutie van 3000 bij 2000 pixels. De specificaties onder de motorkap zijn afhankelijk van de uitvoering die je neemt. Zo komt hij met zesde generatie Intel Core i5 of i7 processor, 8 GB of 16 GB werkgeheugen en 128 GB tot 1 TB SSD geheugen. Het instapmodel krijgt een Intel HD Graphics 520, de duurdere uitvoeringen de NVIDIA GeForce GTX 965M met 1 GB of 2 GB GDDR5 geheugen. Verder komt de Surface Book met 5 en 8 megapixelcamera, twee USB 3.0 poorten, SD-kaartlezer, twee Surface Connect-poorten, mini DisplayPort, koptelefoonaansluiting en Windows 10 Pro.

Diens opvolger, de Surface Book 2, krijgt een heel ander design. Zo is de huidige Surface Book een convertible: een apparaat waarbij je het scherm en het toetsenbord los van elkaar kunt koppelen zodat je hem als tablet kunt gebruiken. Het gerucht gaat dat de Surface Book 2 in een nieuw jasje wordt gestoken. Volgens de laatste berichten wordt het geen convertible, maar een traditionele laptop. Op deze manier probeert Microsoft de rechtstreekse concurrentie met haar Surface Pro 4 aan banden te leggen door twee totaal verschillende producten op de markt te brengen. Ook gaat het gerucht dat het instapmodel een stuk goedkoper is dan zijn voorganger (1.000 dollar in plaats van 1.500 dollar).

Windows Creators Update

Als de Surface Book 2 en Surface Pro 5 nergens te bekennen zijn op het op handen zijnde evenement, wat kunnen we dan wel verwachten? Volgens Foley toont Microsoft mogelijk alleen de Windows Creators Update. Deze wordt ergens in april uitgerold en komt met nieuwe features als 3D Paint, Game Mode, Beam game streaming, Windows Mixed Reality Support, nieuwe ebook-functies in Microsoft Edge, toevoegingen aan het veiligheidsmanagement en Cloud Edition waarmee gebruikers alleen applicaties uit de Windows Store kunnen downloaden. Foley stelt dat Microsoft nog niet klaar is om een Surface Phone of kleinere uitvoering van de Surface Pro tablet te presenteren.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen