Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Spannend nieuws vanuit de computersector. Microsoft werkt aan een nieuwe laptop. En niet zomaar een laptop: deze komt met een Qualcomm Snapdragon 835. Dat is eens een keer wat anders dan Intel Core processor.

Dat heeft Steve Mollenkopf, de CEO van Qualcomm, bevestigd bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers, zo schrijft technologiesite The Verge.

Laptop met Snapdragon 835

Microsoft maakte afgelopen jaar al bekend dat het Windows-computers wil lanceren die met een processor die we in mobiele telefoons en tablets aantreffen. Om x86-applicaties te kunnen draaien op dergelijke apparaten, verwerkt het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf een emulator in haar besturingssysteem Windows 10. Hierdoor kunnen gebruikers niet alleen applicaties uit de Windows Store downloaden en installeren, maar ook volwaardige desktopprogramma’s als Photoshop. Dankzij de emulator hoeft Microsoft niet per se een beroep te doen op Intel, maar volstaat een ARM-chip. Daarom kijkt Microsoft de Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm aan.

Qualcomm-topman Steve Mollenkopf maakte het nieuws afgelopen vrijdag bekend, toen de presentatie van de laatste kwartaalcijfers plaatsvond. Hij zei onder meer: “Onze Snapdragon 835 breidt zich uit naar het domein van de mobiele PC en draait op Windows 10. Deze [laptops] staan gepland voor het vierde kwartaal van dit jaar”.

Microsoft heeft nog niet aangekondigd met welke partners het de handen ineenslaat. Volgens The Verge is Lenovo één van de samenwerkingspartners. Wie weet kunnen we ook namen als HP, ASUS en Samsung verwachten. We hopen volgende maand, als de jaarlijkse Build Conferentie plaatsvindt, meer te horen over de plannen van Microsoft.

Meer in aantocht

Als we alle berichten mogen geloven wordt 2017 een veelbelovend jaar voor Microsoft. Het in Redmond gevestigde bedrijf heeft heel wat voor ons in petto. Om te beginnen wordt op hele korte termijn –eind deze maand– de Windows Creators Update uitgerold. Deze komt met nieuwe features als 3D Paint en tal van nieuwe functies in Microsofts webbrowser Edge. In het najaar kunnen we een nieuwe software-update tegemoet zien. Deze kennen we onder de naam Redstone 3.

Naast nieuwe software gaat Microsoft naar verluidt ook nog diverse nieuwe hardwareproducenten uitbrengen. Zo horen we onder meer verhalen over de Surface Book 2. Deze zouden we aanvankelijk tijdens de Build Conferentie te zien krijgen, maar de introductie is volgens het geruchtencircuit voor onbekende tijd uitgesteld. Ook de Surface Phone laat mogelijk nog even op zich wachten. De lancering van deze smartphone is naar verluidt de afgelopen jaar  meer dan eens uitgesteld, maar dit jaar zou het er echt van komen. We shall see.

Eerder deze week schreven we over de CloudBook. Dit wordt de nieuwe sub-prime laptop van Microsoft waarmee het bedrijf de strijd aangaat met Google’s Chromebook. Deze komt mogelijk met een besturingssysteem dat door het leven gaat als Windows 10 Cloud. Naast apps uit de Windows Store kun je ook desktopapplicaties hiermee draaien. Tot slot gaan we er van uit dat de Amerikanen dit jaar eindelijk de langverwachte opvolger van de Surface Pro 4 uit de doeken doen: de Surface Pro 5. Kortom, we hebben grootse verwachtingen van Microsoft voor komend jaar.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen