René Dekker

Gepassioneerd techblogger en Pocketinfo bezoeker sinds de oprichting in 2005. En in 2014 geschopt tot eigenaar. Heb je tips of wil je samenwerken? Laat van je horen.

https://www.internetaanbieders.euHet Nederlandse 4G-netwerk en het gebruik daarvan behoren tot de mondiale top. Dat blijkt uit een onderzoek van Opensignal. De gemiddelde downloadsnelheid in Nederland bedraagt 14 MB/s en Nederland staat daarmee wereldwijd op een 13e plaats. Spanje staat, misschien verrassend, op plek 1 met een downloadsnelheid van 18 MB/s.

Wat betreft de dekking van 4G (het percentage van de tijd dat een gebruiker toegang heeft tot het 4G-netwerk) staat Nederland op een nette vijfde plek. De dekkingsgraad in Nederland bedraagt gemiddeld 80%. Dit is gebaseerd op de drie grootste providers in Nederland: T-Mobile, KPN en Vodafone. Met name KPN doet het goed: zij hebben een dekkingsgraad van 90%. T-Mobile is de Nederlandse hekkensluiter met een dekkingsgraad van 65%.

T-Mobile doet het staat op het gebied van gemiddelde snelheid (20 MB/s) juist weer goed en staat wereldwijd zelfs op de derde plek. KPN heeft een gemiddelde snelheid van 10 MB/s.

Andere landen

De Aziatische landen Zuid-Korea en Japan hebben mondiaal de beste dekking. In Zuid Korea is er 95% van de tijd toegang tot het 4G-netwerk. In Japan is dat 86%. Koeweit staat verrassend op plek 3 met 83%.

Zoals gezegd kent Spanje de snelste downloadsnelheid: 18 Mb/s. Finland, Denemarken en Zuid Korea staan op plek 2, 3 en 4 met een gemiddelde downloadsnelheid van 17 MB/s. Zuid-Korea presteert dus op beide criteria uitstekend.

Relatief duur

Hoewel Nederland dus behoorlijk presteert op wereldniveau, is 4G hier wel relatief duur. Zo blijkt dat bijvoorbeeld KPN hier een 10 GB abonnement aanbiedt voor een kleine 40 euro per maand. In Zweden is dit twee keer goedkoper. Voor dezelfde prijs krijg je daar 20 GB. In Groot-Brittannië krijg je voor dezelfde prijs zelfs een ongelimiteerd abonnement. Overigens staan mede vanwege deze goede pricing Zweden en Groot-Brittannië volgens onderzoek van Akamai in de algemene wereldwijde top 3 op het gebied van mobiel internet. Dit lijkt overigens hetzelfde te zijn voor vast internet en alles-in-1 pakketten.

 

 

René Dekker

Gepassioneerd techblogger en Pocketinfo bezoeker sinds de oprichting in 2005. En in 2014 geschopt tot eigenaar. Heb je tips of wil je samenwerken? Laat van je horen.

Gerelateerde artikelen