Is je oude laptop toe aan vervanging? Dan vliegen termen als “terabytes”, “kloksnelheid”, “RAM geheugen”, “USB-C” en “SSD” je om de oren. In deze uitgebreide gids leg ik je stap-voor-stap de belangrijkste specificaties voor je nieuwe laptop uit.
Of je nu je allereerste of tiende laptop koopt: het is altijd weer inlezen geblazen. Een nieuwe laptop koop je niet dagelijks en de technologie staat niet stil. Hoog tijd dus om ons hierin te verdiepen. In dit artikel vermijd ik vakjargon en lees je alles zoveel mogelijk in jip-en-janneke taal. Wel zo praktisch, toch?
Inhoud van dit artikel
Welk besturingssysteem past bij jou?
We beginnen gelijk met één van de belangrijkste onderdelen van je systeem, namelijk het besturingssysteem. Gelukkig is er hier niet heel veel keuze. Meer dan 90% van alle consumenten kiest voor een laptop met Windows (Microsoft) of MacOS (Apple) als besturingssysteem. Hoewel je ook nog kunt kiezen voor bijvoorbeeld Linux, richten wij ons in dit verhaal dan ook uitsluitend op deze twee.
- Windows : Het besturingssysteem van Microsoft. En Microsoft ken je ongetwijfeld ook van hun andere software, zoals Excel, Powerpoint, Word en Outlook. Het besturingssysteem is uitgebreid, wordt regelmatig flink vernieuwd en heeft verreweg het grootste marktaandeel. Je vindt Windows terug in zowel goedkopere laptops, als de meest geavanceerde Gaming laptops.
- MacOS : MacOS van Apple is iets toegankelijker dan Windows, al zijn de meningen daar uiteraard over verdeeld. Wie kiest voor Apple, kiest toch voor wat meer exclusiviteit en gebruiksgemak. Als je geen iPhone of iPad hebt, is de kans klein dat je kiest voor een laptop met MacOS. De laptops met MacOS worden Macbooks genoemd en zijn over het algemeen wat prijziger dan de gemiddelde Windows laptop. Een gangbare Macbook koop je nieuw vanaf zo’n € 1700,00.
Waar ga je de laptop voor gebruiken?
Als je de keuze voor het besturingssysteem hebt gemaakt, wordt het tijd om wat dieper je gewenste specificaties in te duiken. Het is daarbij wel belangrijk dat je bepaalt waar je de laptop voor gaat gebruiken. Zoek je een laptop waar je grafische spellen mee kunt spelen? En dan het liefst ook nog op de hoogste resolutie? Of heb je hem alleen voor je werk nodig en zal je werk vooral bestaan administratieve werkzaamheden? Wat je ermee gaat doen, bepaalt voor een groot gedeelte de prijs. Denk daar dus goed over na.
Welke processor kies je?
Je processor bepaalt voor een groot gedeelte de snelheid van de werkzaamheden op je laptop. Het zorgt o.a. voor snellere laadtijden van applicaties en spellen. De snelheid van je processor is dus van groot belang als je op zoek bent naar een laptop voor gaming.
Gelukkig valt de keuze in processormerken ook erg mee. Er zijn namelijk maar twee bedrijven die laptopprocessors maken: Intel en AMD.
Intel-processors
De belangrijkste processors van Intel zijn de Core i3, Core i5, Core i7 en Core i9. De Core i3 is het minst krachtig, de Core i9 is het krachtigst.
Binnen elk van deze series gebruikt Intel cijfers en letters die je meer informatie geven over de mogelijkheden van die chip en wanneer deze uitkwam.
Als voorbeeld: Intel Core i5-10510U is hoe de websites van een laptopfabrikant het type processor kunnen vermelden. Laten we het opsplitsen. De eerste cijfers (“10”) verwijzen naar de generatie; in dit geval is het een chip van de 10e generatie. De volgende twee of drie cijfers (“510”) hebben betrekking op prestaties. Hoe hoger deze getallen zijn, hoe krachtiger de chip is.
AMD-processors
AMD is de grote concurrent van Intel. Net als bij Intel bevatten hun typenummers ook de nodige informatie.
Als voorbeeld: in de naam AMD Ryzen 5 3600X is de “3” de generatie en de “6” vertelt je meer over de prestaties van de processor. Een “6” zou van dit voorbeeld een medium-powered chip maken, terwijl een 3 of 4 langzamer zou zijn. De “X” aan het einde geeft hoge prestaties aan. Andere letteraanduidingen zijn U voor ultralaag vermogen.
Is er een enorm verschil tussen Intel- en AMD-chips? Mijn ervaring: dat hangt ervan af. Bij grafische prestaties zal je wel veel verschil kunnen merken. Verschillende benchmarks tonen aan dat de prestaties van AMD op grafisch gebied hoger zijn dan bij Intel.
Hoeveel rekenkracht heb je nodig?
Tja, wat voor processor heb jij nodig? Als je een typische gebruiker bent die een webbrowser, Microsoft Office en misschien wat basis fotobewerkingssoftware gebruikt, raden we een laptop aan met een Intel Core i5-processor van de achtste generatie of later. Bijvoorbeeld de Intel Core i5-8350U.
Denk je liever wat vooruit en wil je een stapje hoger? Dan is de Intel i7-chip een mooie upgrade en zal je laptop sneller aanvoelen. Het extra vermogen betekent alleen wel vaak een kortere levensduur van de batterij. Wil je dus liever vrij kunnen werken zonder stopcontact in de buurt? Dan kan je beter kiezen voor een lagere processor.
Ga je je laptop voor high-end gaming gebruiken? Dan ontkom je niet aan een laptop met minimaal een i9-chipset. Bij AMD moet je dan denken aan minimaal de Ryzen 7000-serie.
Tip: als je de hoogste prestaties van je laptop wilt, zorg er dan voor dat hij is aangesloten op je stopcontact. Zonder stroomtoevoer kiest je laptop vaak standaard een energiezuinige stand, waarbij je prestaties worden beperkt.
Wat voor videokaart past bij jou?
Wist je dat elke laptop over een grafische kaart beschikt? Alleen is het wel zo dat de meeste laptops een videokaart hebben die geïntegreerd is op je moederbord. De videokaart zorgt ervoor dat je beeld hebt en dat je je resolutie scherp kunt stellen voor bijvoorbeeld een 24 inch monitor waar je je laptop op wilt aansluiten. Maar als je alleen een standaard onboard videokaart hebt, zal je merken dat veel spellen of zwarte software niet vloeiend draaien.
Om dit op te lossen heb je een laptop nodig met aparte videokaart. De meeste videokaarten voor laptops worden gemaakt door AMD of Nvidia.
Bij een laptop met Intel processor wordt vaak gekozen voor een Nvidia GeForce kaart. En bij AMD past vaak een AMD processor het beste.
Bij GeForce kaarten is de GTX-versie vaak het beste en bij AMD moet je kijken naar Vega en RX kaarten onder het label Radeon.
Let op: Wil je een slanke en lichte laptop? Dan is een aparte videokaart meestal geen optie. Een laptop met aparte videokaart is namelijk in de meeste gevallen dikker en zwaarder. De videokaart moet goed gekoeld kunnen worden namelijk.
Hoeveel RAM heb je nodig?
Hoe meer, hoe beter! RAM staat voor Random Access Memory. Het is het geheugen wat je laptop gebruikt om gegevens vast te houden terwijl de processor er iets mee doet. Zie RAM geheugen als je bureau. Alle dingen waar je nu mee bezig bent, zouden op je bureau moeten passen. Als je bureau te klein is, vallen dingen eraf en kun je er niet aan werken. Op dezelfde manier: als je geen RAM geheugen meer hebt, kan je geen browsertabbladen meer openen of bijvoorbeeld een video bewerken. Je laptop zal uiteindelijk vastlopen en moet opnieuw worden opgestart.
Tegenwoordig is het advies om minimaal 8 GB aan RAM geheugen in je laptop te laten plaatsen. Maar zie je ook een leuke aanbieding met 16 GB? Kies daar dan voor. Zeker als je wilt gamen.
Wil je in de toekomst kunnen uitbreiden? Onderzoek dan vooraf of je geheugenkaarten vast zitten aan het moederbord. Om je laptop zo slank mogelijk te houden, kan hier namelijk voor worden gekozen. Maar daarmee wordt het onmogelijk om later uit te breiden.
Let erop dat je kiest voor een DDR4 geheugenkaart. Dit is de meest recente generatie. DDR4 RAM is een stuk sneller.
SSD-opslag of draaiende schijf?
Op de harde schijf bewaar je al je gegevens. Zie dit als de archiefkast naast je bureau. De meest voorkomende keuze is tegenwoordig een solid-state drive (SSD), hoewel sommige budgetlaptops nog steeds draaiende schijven gebruiken.
Ga voor een SSD-schijf als je het kunt betalen – minimaal 256 gigabyte. SSD’s zijn sneller, waardoor gegevens veel sneller van en naar de harde schijf worden verplaatst dan de oudere standaard, bekend als SATA. Soms vind je laptops met een SSD met NVMe om het besturingssysteem uit te voeren, maar een oudere SATA-schijf om bestanden op te slaan. Dit geeft je het beste van twee werelden: snelheid waar je het nodig hebt, maar toch budgetvriendelijk.
SSD zorgt er ook voor dat je laptop vrijwel direct opstart. Je hebt dus geen lange laadtijden meer.
De minimale hoeveelheid ruimte die we aanbevelen is 256 gigabyte. Als je alles in de cloud opslaat of naar Chromebooks kijkt, kun je misschien met minder rondkomen, maar het is goed om de ruimte te hebben als je die ooit nodig hebt. Als je van plan bent om veel games of software te installeren, of veel foto’s of video’s op te slaan, neemt dat snel ruimte in beslag.
Welke poorten heb je nodig?
Iets waar je waarschijnlijk niet snel aan denkt. Het aantal poorten op je laptop. Maar dit is erg belangrijk. Poorten gebruik je om accessoires en componenten op je laptop aan te sluiten, zoals een muis, externe harde schijf, maar bijvoorbeeld ook een tweede of mogelijk zelfs derde beeldscherm. Ook kan je het gebruiken om apparaten zoals je telefoon op te laden.
Ons advies: zorg voor minimaal 1 USB-C aansluitingen, minimaal 1 USB-A en minimaal een microfoon/headset aansluiting. Tegenwoordig heb je ook veel laptops met meerdere USB-C aansluitingen.
Welke laptop ga jij kopen?
Nu je wat meer gelezen hebt over de belangrijkste specificaties en hebt nagedacht over waar je je laptop voor wilt gaan gebruiken, is het goed om je te verdiepen in het aanbod. Wekelijks verschilt het aanbod, maar er zijn gelukkig genoeg betrouwbare webshops en reviewssites te vinden, die je kunnen vertellen welke laptop het beste is.
Het moeilijkste van dit hele proces is om precies te vinden wat je zoekt. Er is geen perfecte laptopwinkel die gemakkelijk te navigeren is. Het is altijd een beetje een uitdaging. En je kunt je laptop meestal niet precies zo samenstellen naar je eigen wensen. Fabrikanten als Lenovo, Asus en Acer maken hun laptops voor de massa. Ze hebben voor ieder wat wils. Maar je zal merken dat het nooit 100% aansluit bij wat je zoekt.
Kies daarom wat voor jou het beste is. En betaal liever iets meer voor betere specificaties, dan andersom. Het is namelijk fijner om een laptop te hebben gekocht die in de praktijk sneller is dan je had verwacht, dan dat je je continu irriteert aan een haperend scherm.
Succes met je speurtocht!