Wordt het nu écht tijd voor een nieuwe smartphone?

Ga naar Telefoon.nl en vind vandaag nog jouw deal!

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Deze week was het eindelijk zo ver: na maanden van speculeren kregen we eindelijk een eerste glimp te zien van Nintendo’s nieuwste gaming console: de Nintendo Switch. Aanvankelijk moesten we genoegen nemen met een drie-en-een-halve minuut durende video, maar langzaamaan zien we steeds meer informatie online verschijnen over de Switch. Pocketinfo heeft voor je op een rij gezet wat we tot nu toe weten over de nieuwe console. Waar wacht je nog op? Lees snel verder!

Nintendo NX > Nintendo Switch

We beginnen met de naam. In april van dit jaar kondigde Nintendo aan dat het in maart 2017 een nieuwe gaming console op de markt zou brengen. Gameliefhebbers en de media gingen filosoferen over de naam van deze console en kwamen met Nintendo NX op de proppen. ‘NX’ zou staan voor Next Generation, de volgende generatie spelcomputer. De Japanse gamemaker zou aan een spectaculair nieuwe console werken.

Donderdagochtend kwam Nintendo uit het niets met een belangrijke mededeling: we zouden die dag een korte videotrailer te zien krijgen van de aanstaande gaming console. Dat was de onderstaande video.

Toen hoorden we officieel de naam van de volgende generatie gaming console voorbijkomen: de Nintendo Switch.

Design Nintendo Switch

Het eerste dat onmiddellijk opvalt is het design. De parelwitte kleur die we van de Wii en Wii U kennen heeft Nintendo laten varen en maakt plaats voor matzwart. Aangezien de meeste tv-meubels een donkere kleur hebben en televisies over het algemeen zwart gekleurd zijn, is de kleurkeuze van Nintendo wel te begrijpen. Zo vormt de console één geheel of eenheid met het interieur. Wit was een zeer dominante kleur, zwart oogt een stuk rustiger.

De Nintendo Switch is een hybride apparaat: enerzijds is hij als handheld te gebruiken zoals de Nintendo 3DS of Game Boy, anderzijds is hij om te toveren in een gaming console zoals de Wii U of de Nintendo 64. Een zeer slimme zet als je het ons vraagt: Nintendo combineert hiermee het beste van twee werelden.

Het eerste dat mij persoonlijk te binnen schoot was dat Nintendo goed naar de concurrentie heeft gekeken. ‘Hoezo dan? De PlayStation 4 van Sony en Xbox One van Microsoft zijn toch hybride apparaten, maar consoles?’ Dat is niet de concurrentie waar ik op doel: ik dacht zelf meer aan de NVIDIA Shield Tablet en Acer Predator 8, twee gaming tablets die als warme broodjes over de toonbank vliegen. Beide zijn met een kabeltje op de televisie aan te sluiten en in combinatie met een volwaardige controller te gebruiken. Combineer dat concept met een PlayStation of Xbox en je krijgt een kindje dat Nintendo Switch heet. Een geniale zet van Nintendo.

Nintendo Switch

Hardware

Aan weerszijden van de Nintendo Switch –de volledige naam luidt Nintendo Switch Console– zijn twee uitschuifbare bedieningspanelen te vinden. Deze worden ook wel de Joy-Con genoemd. Ze bevatten een analoge stick, vierpuntdruktoetsen, X-Y-B-A knoppen, een Home-knop en nog een knop aan de linkerkant die ik zo niet kan identificeren (misschien een resetknop of Vorige-toets?). Boven in de hoeken zien een min- of plus-teken staan.

Als je deze Joy-Con  van het scherm haalt, kun je ze vastmaken aan een los apparaatje dat als controller fungeert. Deze noemt Nintendo de Joy-Con Grip. Aan de achterkant zijn duidelijk handvatten te zien zoals we die van hedendaagse controllers kennen. Hierdoor zou hij als een echte controller in de hand moeten liggen. Mocht je de Joy-Con Grip helemaal niks vinden, dan is er ook nog een losse controller. Maar waarschijnlijk zul je hiervoor opnieuw in de buidel moeten tasten en krijg je die niet standaard meegeleverd van Nintendo.

De video laat ook zien dat de Joy-Con ook zonder de Grip zijn te gebruiken. Zo kun je samen met een vriend een spelletje Mario Kart spelen. In feite krijg je dus twee controllers van Nintendo, al vragen wij ons af in hoeverre één losse Joy-Con fijn gamet.

Nintendo Switch Pro ControllerOm de Nintendo Switch aan te sluiten op je televisie gebruik je de Nintendo Switch Dock. Deze sluit je waarschijnlijk met een HDMI-kabel aan op je tv. In tegenstelling tot de Switch Console is de Switch Dock een stuk forser. Dat doet ons vermoeden dat Nintendo hier een batterij en een deel van de hardware in heeft gebouwd.

Over de hardware gesproken: Nintendo heeft tot nu toe geen informatie naar buiten gebracht over wat er zich onder de motorkap bevindt. NVIDIA schrijft in een blog dat de Nintendo Switch uitgerust is met een NVIDIA GPU. Dit gerucht deed al een tijdje de ronde op internet, maar wordt nu door de chipfabrikant zelf bevestigd. Details over de grafische kaart zelf ontbreken nog op dit moment. Volgens de laatste berichten zou het om de Tegra X1 gaan. Deze chip vinden we onder meer in de NVIDIA Shield Android TV en Google Pixel C tablet. De Tegra X1 is een 64-bits quad-core processor met vier ARM Cortex-A57 kernen en een GPU op basis van de Maxwell-architectuur met 256 cudacores. Tevens horen we geluiden over de graphics. Beelden zou in 1080p met een frameratesnelheid van 60FPS doorgegeven worden aan de handheld of tv. Zekerheid hierover hebben we echter nog niet.

Om de Nintendo Switch Console neer te zetten, heeft Nintendo aan de achterkant een kleine standaard ingebouwd. Echt stabiel ziet deze er niet uit op het eerste oog, maar schijn kan bedriegen. We mogen er van uitgaan dat Nintendo hier lang en goed over heeft nagedacht. Op de onderstaande afbeelding zien we een foto waarop we nog accessoirestuk voor in de auto zien. Hiermee is de Nintendo Switch aan de hoofdsteun van de bestuurder of bijrijder te bevestigen. Net als voor de losse controller geldt dat je deze waarschijnlijk apart moet aanschaffen. Tot slot zien we een GameCard. Op het eerste oog ziet deze er uit als een microSD-kaart en dient mogelijk om het intern geheugen uit te breiden. Andere mogelijkheid –en dat klinkt in onze ogen een stuk waarschijnlijker– is dat er op deze kaart één of meerdere games staan. In de videotrailer zien we enkel mensen gamen, niet hoe ze de games opstarten. Het zou in ieder geval een revolutionaire vinding zijn van Nintendo als dit zo is.

Nintendo Switch

Games

In de video zien we zes verschillende games de revue passeren. Het gaat om The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Mario Kart, een nieuwe Super Mario game, Splatoon, The Elder Scrolls 5: Skyrim en een NBA basketbalgame. In totaal hebben 48 gamestudio’s toegezegd games te ontwikkelen voor de Nintendo Switch. Het gaat om onder meer Activision Publishing, Bandai Namco, CapCom, DeNA, Telltale Games, Ubisoft en Warner Bros. Interactive Entertainment. De volledige lijst vind je op de Britse site van Nintendo.

Eerder beschreven we al dat het mogelijk is om met z’n tweeën een game te spelen. Ieder kan hiervoor één van de Joy-Cons gebruiken. Wellicht is het ook mogelijk om dat te doen in combinatie met de Joy-Con Grip en tweede controller. Ook zien we in de videotrailer twee man een Nintendo Switch Console draadloos met elkaar verbinden. Zo zien ze ieder dezelfde beelden van een wedstrijd op hun eigen console. Dat lijkt ons een stuk prettiger gamen dan één scherm dat zich in tweeën splitst. De grote afbeelding die we een stukje terug zagen lijkt te suggereren dat je met maximaal vier andere vrienden een game kunt spelen door de consoles met elkaar te verbinden. Nintendo heeft bevestigd dat je op deze manier een lokale multiplayercompetitie kunt opzetten. Een unieke game-ervaring, dat staat voorop.

Prijs en beschikbaarheid

Nintendo heeft laten weten dat de Nintendo Switch in maart 2017 op de markt wordt gebracht. Of hij rond hetzelfde tijdstip dan ook in Europa verschijnt is niet duidelijk. Over de adviesprijs wil het Japanse gamebedrijf niets loslaten, wellicht omdat deze intern nog moet worden vastgesteld. Op internet horen we al gefluister dat de Switch in twee bundels wordt aangeboden. De goedkoopste kost naar verluidt 299 dollar, de ander 399 dollar. Wat er zich in de bundels bevindt is nog een raadsel.

 

Kijk jij al uit naar de Nintendo Switch? Denken jullie dat deze handheld/console Nintendo weer back in the game brengt?

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen