Wordt het nu ├ęcht tijd voor een nieuwe smartphone?

Ga naar Telefoon.nl en vind vandaag nog jouw deal!

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Ken je de Nokia Moonraker? Nooit van gehoord? Dat is ook niet zo vreemd. Deze smartwatch is nooit daadwerkelijk in de verkoop gegaan. Nu zijn er exclusieve beelden opgedoken waarop de wearable van het Finse technologiebedrijf te zien is. Hij heeft veel van de functionaliteiten die hedendaagse smartwatches ook hebben.

De Nokia Moonraker moest de eerste smartwatch van Nokia worden. Het bedrijf had veel tijd en energie in de ontwikkeling van de wearable gestoken, maar toen stak Microsoft er een stokje voor. Het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf lijfde in 2014 de mobiele tak Nokia in voor een slordige 7,5 miljard dollar. Microsoft verkreeg hiermee het recht om smartphones op de markt te brengen onder de merknaam Lumia. Nokia stemde in met de wens om dertig maanden lang geen nieuwe mobiele telefoons uit te brengen. Deze termijn is inmiddels verlopen en de Finnen zijn druk bezig om samen met HMD Global, dat bestaat uit oud-medewerkers van Nokia, enkele nieuwe Android-telefoons uit te brengen.

Wat heeft dit met de Nokia Moonraker te maken? Alles. Doordat de afdeling die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de smartwatch in handen kwam van Microsoft, besloot het in Redmond gevestigde bedrijf om de wearable niet uit te brengen. Waarom? Op deze vraag kennen we het antwoord niet, maar mogelijk duldde Microsoft geen concurrentie toen het aan de eerste generatie Microsoft Band werkte. Nokia wilde de smartwatch daarentegen gelijktijdig lanceren met de Lumia 930 in 2014.

Dit is de Nokia Moonraker

Op YouTube is een video verschenen waarin de Nokia Moonraker wordt gedemonstreerd en vanuit alle gaten en hoeken is te bewonderen. De video laat duidelijk zien dat de wearable over vergelijkbare functies beschikt die we vandaag de dag aantreffen op onze smartwatches.

De smartwatch wordt bediend door middel van veegbewegingen. Door naar beneden te vegen verschijnen er diverse toepassingen in beeld die onze gezondheid in de gaten houden. Zo zien we duidelijk een stappenteller. Als je je smartphone kwijt bent, dan is het mogelijk om met de smartwatch een alarmsignaal te laten afgaan. Op deze manier moet je je mobiele telefoon op eigen kracht weer snel terugvinden. Ook het bedieningspaneel voor de mediaspeler is hier te vinden. Een hartslagmeter ontbreekt.

Door naar boven te vegen verschijnen er allerlei toepassingen in beeld. Hieruit kunnen we opmaken dat Nokia haar smartwatch wilde integreren met onder meer e-mail, berichtendiensten en Facebook. Aan de buitenkant van de behuizing is een knop om de smartwatch in- en uit te schakelen. Ook demonstreert de videomaker de double-tap-to-wake functie en zien we een Always-On display.

Het bandje lijkt gemaakt te zijn van siliconen, een materiaalsoort dat we wel vaker zien bij wearables die voor sportdoeleinden worden gebruikt. De oplader klikt automatisch vast aan de smartwatch dankzij een magnetisch koppelmechanisme. Tot slot zien we op de achterzijde dat de wearable uitgerust was met een NFC-chip. Deze techniek wordt tegenwoordig in smartphones gebruikt om contactloze betalingen te verrichten.

Bekijk hieronder zelf de video van de Nokia Moonraker.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen