Wordt het nu écht tijd voor een nieuwe smartphone?

Ga naar Telefoon.nl en vind vandaag nog jouw deal!

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Kopers van de iPhone 7 kunnen ook een paar draadloze oordopjes aanschaffen. Die oordopjes maken gebruik van near field magnetische inductie (NFMI). Dankzij NFMI is het mogelijk om het laatste draadje van Bluetooth/koptelefoons te verwijderen (tussen de beide oren). Zeer toevallig kondigde NXP recent de meest geavanceerde NFMI system-on-chip aan, de NxH2280 NFMI radio voor Bluetooth-vrije oordopjes. Zitten de chips van onze Nederlandse trots in de nieuwe iPhone 7 oordopjes?

AirPodNXP Semiconductors is ontstaan uit een halfgeleiderdivisie van Philips. Het is een wereldwijd opererende firma en de naam staat voor ‘Next eXPerience’. De nieuwe NFMI chip van NXP komt op een zeer goed moment. Want WiFore Consulting voorspelde recent dat de markt voor oordopjes in 2020 ongeveer 30 miljard dollar (circa 26,7 miljard euro) waard is. Een ideaal moment voor NXP dus. Er is zelfs een grote kans dat Apple chips gebruikt uit de Nederlandse semiconductor fabriek voor de AirPods.

NPX ontwikkelde NFMI 10 jaar geleden

In een interview met EE Times vertelde Pieter Verschueren, product manager bij NXP, zijn bedrijf de NFMI technologie 10 jaar geleden heeft ontwikkeld. NXP heeft nu een tweede generatie processor op de markt gezet voor de gigantische opkomst van de markt voor oordopjes. Hij zegt het volgende over de nieuwe NFMI Chip: “Op onze tweede-generatie NFMI chip hebben we ook een Cortex M0, een audio-DSP (digitale signaalprocessor), een audio-codec, -latency controller, -sample rate converter, timers, non-volatile geheugen, elke vorm van I / O [input / output] en de magnetische inductie zendontvanger zelf.”

Voor de techneuten onder ons legt de heer Verschueren de radio en zijn toepassingen uit in de volgende Youtube film.

NXP NxH2280 NFMI Radio

De kleine processor van 10,4 vierkante millimeter draait op 10.6 MHz en het gebruikt 10x minder stroom dan een Bluetooth Low Power apparaat. Het grootste voordeel van de NFMI techniek is dat de signalen niet worden geabsorbeerd door lichaamsweefsel. Bluetooth signalen van oor tot oor worden namelijk bijna volledig door de hersenen opgenomen met als gevolg dat de hersenen alleen maar opwarmen. De signalen van de NxH2280 radio worden 10.000 x minder geabsorbeerd door het lichaamsweefsel.

Een van eigenschappen van de nieuwe NxH2280 NFMI Radio is zijn kleine bereik. Het is tot 1 meter effectief. Voor een groter bereik dient het apparaat ook veel groter te zijn. NXP suggereert dat je wel een MP3-speler in één oordopje kan monteren. Maar het kan natuurlijk ook gebruikt worden met smartphones die zich niet verder dan 1 meter van je hoofd bevinden.

Gebruik draadloze oordopjes zal stijgen

NXP verwacht dat met de lancering van de iPhone 7 het gebruik van draadloze oordopjes een enorme boost zal krijgen. De woordvoerder van NXP zegt hierover het volgende: “Het gebruik van draadloze oordopjes zal waarschijnlijk aanzienlijk toenemen na de introductie van de iPhone 7. Momenteel maken veel draadloze oordopjes op de markt gebruik van Bluetooth voor verbinding met de smartphone. Maar Bluetooth ondersteunt geen streaming audio naar twee verschillende oordopjes en heeft dus een draad tussen de twee oordopjes nodig. Echt draadloze oordopjes, zoals de Braggi Dash, gebruik maken van Near Field magnetische inductie (NFMI) voor draadloze oor tot oor verbinding, zodat het paar om te functioneren als een headset.

Bragi headphone

Bragi headphone

Mogelijkheden NFMI

De nieuwe radio van NXP biedt nog meer mogelijkheden zegt Verscheuren: “De gehoorgang is ook een zeer goede plek om andere sensoren te plaatsen voor het monitoren van lichamelijke functies, zoals de vitale functies zoals hartslag. In feite, met de NxH2280 kun je personal trainer functies toevoegen die je activiteiten bijhouden, dan raadt het je bijvoorbeeld aan om het tempo te verhogen voor aerobics.” De nieuwe oordopjes van de iPhone 7 hebben al twee accelerometers die je kunt gebruiken voor wellness toepassingen.

NXP’s NxH2280 is waterdicht en in grote hoeveelheden beschikbaar. Hoewel NXP zou kunnen voldoen aan de vraag van Apple heeft EE Times niet kunnen verifiëren of Apple daadwerkelijk gebruik maakt van de NxH2280 radio.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen