Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Als je met een activity tracker rondloopt die al je bewegingen registreert, val je niet per se sneller af. Het is eerder een leuke gimmick dan een handig afvalmiddel.

Dat schrijven onderzoekers in de Journal of the American Medical Association (JAMA), zo meldt de BBC. Zij hebben twee jaar lang bijna 500 deelnemers in de gaten gehouden die hard hun best deden om wat overtollige kilo’s kwijt te raken. De helft van de participanten kreeg van de onderzoekers een activity tracker, de ander helft moest op eigen kracht meer bewegen en minder snoepen.

Hoe helpen activity trackers je gezondheid op peil te houden?

De gedachte is simpel: activity trackers houden nauwlettend in de gaten hoeveel je op een dag beweegt. Zo registreren ze onder meer hoeveel stappen je zet, hoelang je hebt hardgelopen, gefietst of welke andere sport je ook gedaan hebt, en hoeveel calorieën je daarbij verbrand hebt. Bovendien krijg je een signaaltje als je te lang op je krent zit met behulp van een Inactivity Alert of Idle Alert. Dat kan een trilsignaal zijn, maar ook knipperende lampjes of een piepje. Sommige modellen hebben een ingebouwde hartslagmonitor en houden je slaappatroon bij (een goede nachtrust is een belangrijk onderdeel van je algehele gezondheid).

 Al met al bieden activity trackers, fitness trackers, smartbands en smartwatches genoeg mogelijkheden om iets op een verantwoorde manier aan je algehele gezondheid te doen. Ikzelf zweer bij deze accessoires: zo loop ik dagelijks met een Huawei TalkBand B2, Xiaomi Mi Band 2 en Motorola Moto 360 (2nd generation) rond. Ik schrijf voor verschillende opdrachtgevers en titels, waaronder Pocketinfo.nl. Zodoende breng ik een groot gedeelte van mijn tijd al zittend door achter de computer. Daarbij heb ik de neiging om de tijd soms helemaal te vergeten en dus te bewegen.

Daar spelen de activity trackers een grote rol: zij herinneren mij er continu aan dat ik ieder uur moet opstaan en bewegen, al is het maar een rondje om lopen, een extra glas water halen of een keer naar de toilet lopen. Zodoende zet ik dagelijks met gemak 10.000 stappen, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid om je gezondheid op peil te houden.

Smartbands zijn ideale en onmisbare hulpmiddelen in mijn dagelijkse leven om voldoende beweging te krijgen en ervoor te zorgen dat mijn lichaamsgewicht stabiel blijft. Sterker nog, het afgelopen half jaar ben ik hierdoor kilo’s lichter en stukken slanker. Ik zweer dus bij de werking van activity trackers als je wilt afvallen. Uit onderzoek blijkt echter dat ze minder zoden aan de dijk zetten dan je misschien zou verwachten.

Garmin Vivofit 2

Leuke gimmick

De onderzoekers constateerden dat de deelnemers die een activity tracker droegen gemiddeld 3,6 kilo waren kwijtgeraakt in de onderzoeksperiode. Degenen die zonder deze hulpmiddel rondliepen verloren echter gemiddeld 5,9 kilo.

Misschien niet wat je op het eerste gezicht zou verwachten. Maar volgens de onderzoekers zijn er genoeg verklaringen te bedenken waarom het dragen van een activity tracker niet geholpen heeft. Zo is het mogelijk dat de deelnemers deze smartband in het begin een geweldig hulpmiddel vonden en er enthousiast mee aan de slag gingen, maar dat na verloop van de tijd de nieuwigheid er van af was en ze weer terugvielen in hun oude patroon.

Een andere verklaring is dat mensen zichzelf belonen als ze zien dat ze bepaalde doelstellingen behaald hebben, bijvoorbeeld door een extra cupcake, stukje taart of andere calorierijke versnapering te eten. Daardoor heeft extra bewegen dan ook weinig zin.

Ook kunnen de onderzoekers zich voorstellen dat sommige deelnemers zich ontmoedigd voelen als ze voortdurend geconfronteerd worden met hun opgelegde doelen. De motivatie verdwijnt hierdoor als sneeuw voor de zon.

Activity trackers zijn hulpmiddelen, geen wondermiddelen. Uiteindelijk zul je uit eigen beweging meer moeten sporten en met je handen van de koekjespot of snoeptrommel afblijven. Ook zul je jezelf voortdurend moeten motiveren om door te gaan in de strijd met de overtollige kilo’s. Daar kan het dragen van een armbandje niets aan veranderen. Maar als je er op gebrand bent om af te vallen, dan kan een smartband een geweldig accessoire zijn.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen