Er is nogal een soap gaande in India. Net nadat OnePlus de OnePlus One in het land uitbracht, verkocht het besturingssysteem Cyanogen exclusieve gebruikersrechten aan fabrikant Micromax. Het tot nu toe enige toestel van OnePlus draait op Cyanogen, dus de fabrikant moest halsoverkop op zoek naar een alternatief en werd intussen aangeklaagd.

Het jonge bedrijf heeft besloten om Cyanogen volledig de rug toe te keren en een eigen Android-variant te maken: OxygenOS.

Alternatief

Nadat de deal gesloten was, moest OnePlus natuurlijk op zoek naar een nieuw alternatief. Daarvoor kwam de fabrikant uit bij Android 5.0 Lollipop. Alleen een transitie gaat niet van de een op de andere dag, dus er gingen alsnog Cyanogen-toestellen over de toonbank.

Fabrikant Micromax, intussen trots bezitter van de Cyanogen-gebruikersrechten in het land, besloot OnePlus aan te klagen. De rechter bepaalde dat er geen One’s meer verkocht mogen worden in India. OnePlus heeft in ieder geval z’n plek gevonden bij Android en zal dan ook een eigen Android-fork gaan maken, genaamd OxygenOS.

Onthulling

Wat betreft dit nieuwe besturingssysteem is OnePlus duidelijk. Het wordt een open systeem, deze is aanpasbaar en zal geen “nutteloze functies” hebben. Het bedrijf hoopt het nieuwe besturingssysteem op 12 februari te onthullen.

12 februari? Da’s snel. Ja, OnePlus zou al langer bezig zijn om een nieuw mobiel besturingssysteem te ontwikkelen. Het gedoe in India zou het proces in een stroomversnelling hebben gebracht.

Blog

In een blog/brief aan Indiase klanten wordt de keuze van OnePlus enigszins uitgelegd: “Het is jammer dat we de toezegging die we allebei hebben gedaan aan Indiase klanten, nu niet zal worden waargemaakt. (…( We kunnen Cyanogen’s besluit niet uitleggen, omdat we het zelf ook niet echt begrijpen. Maar we kunnen wel precies uitleggen hoe we onze fans in India een geweldige gebruikerservaring en toestelondersteuning kunnen bieden.”

En dat wordt OxygenOS. “Ons systeem wordt gebaseerd op Lollipop. Deze zal stabiel, snel en van lichtgewicht zijn. Om de geweldige gebruikerservaring te kunnen blijven garanderen, houden we nutteloze functies achterwege. We waarderen Google’s werk dat in Android is gestoken en zullen het Material Design niet onnodig aanpassen.”

Onlangs doken er screenshots op bij Gizmochina. Of deze origineel zijn, kunnen we niet bevestigen.

oxygen-screen-d

oxygen-screen-b

Jasper van Wezel

Jasper van Wezel

Hi, ik ben Jasper van Wezel. Sinds 2016 schrijf ik voor Pocketinfo.nl. Als freelance redacteur schrijf ik over de allernieuwste ontwikkelingen op gebied van techniek, met de nadruk op smartphones. Bronnen verzamelen vind ik heerlijk en ik wil jou de nieuwste apparaten en gadgets tonen!