Tegenwoordig heb je voor bijna alles een online abonnement. We abonneren ons op streamingdiensten, tijdschriften, software en verschillende andere online platforms om toegang te krijgen tot verschillende vormen van content en diensten.
Maar deze abonnementen kunnen zich natuurlijk opstapelen. Dit leidt tot financiële druk, en kan ervoor zorgen dat je te weinig geld overhoudt voor belangrijke zaken. Je hebt misschien bij een site of app een gratis proefabonnement genomen, maar vergeten dat je na een maand moet betalen.
In dit artikel vertellen we je hoe je het makkelijkst en efficiëntst je online abonnementen beheren en zo nodig opzeggen, zodat je weer controle krijgt over je uitgaven.
1. Maak een inventaris van al je abonnementen
De eerste stap bij het opzeggen van je online abonnementen is begrijpen waarop je geabonneerd bent. Velen van ons vergeten vaak abonnementen die we niet meer gebruiken of nodig hebben, dus het is cruciaal om een uitgebreide lijst samen te stellen. Bekijk je bank- en creditcardafschriften om terugkerende kosten te identificeren en maak een lijst van al je actieve abonnementen.
2. Geef prioriteit aan de zaken die je nodig hebt
Als je eenmaal een lijst met abonnementen hebt, is het tijd om prioriteiten te stellen. Bepaal welke abonnementen essentieel zijn en zonder welke je kunt leven. Zo kun je weloverwogen beslissingen nemen over welke abonnementen je wilt opzeggen en welke je wilt behouden.
3. Maak gebruik van eventuele kredieten die je nog over hebt
Als je bijvoorbeeld een ongebruikt abonnement bij een streamingdienst of provider hebt, dan is de kans groot dat je er nog kredieten hebt staan die je kunt gebruiken. Hetzelfde geldt trouwens bijvoorbeeld ook als je geld hebt staan bij een online casino met iDEAL. Haal er het meeste uit door ongebruikte kredieten te gebruiken, of door een terugbetaling te krijgen.
4. Controleer de voorwaarden en het annuleringsbeleid
Bezoek de websites van de diensten die je wilt opzeggen en bekijk hun voorwaarden en annuleringsbeleid. Verschillende abonnementen kunnen verschillende eisen hebben, maar vaak kun je met enkele klikken een abonnement annuleren.
5. Neem indien nodig contact op met de klantenservice
Voor abonnementen je niet rechtstreeks via een app of website kunt annuleren, moet je mogelijk rechtstreeks contact opnemen met de klantenservice. Dit geldt zeker voor gratis proefabonnementen. Wees voorbereid om uit te leggen waarom je wilt opzeggen en volg hun richtlijnen voor een soepele opzegprocedure. Vaak kun je zo een terugbetaling krijgen van de door jou gekozen diensten. Indien je geen terugbetaling kunt krijgen, zorg er dan op zijn minst voor dat je de automatische vernieuwing van de diensten stopzet.
6. Houd correspondentie bij
Tijdens het annuleringsproces is het verstandig om gegevens bij te houden van je interacties met serviceproviders. Denk hierbij aan e-mailcorrespondentie, chatlogs van de klantenservice of andere documentatie. Dit helpt bij het oplossen van eventuele geschillen of tegenstrijdigheden die in de toekomst kunnen ontstaan.
7. Controleer je afschriften
Het is altijd goed om je rekeningafschriften regelmatig te controleren, zodat je geen kosten hebt waar je geen weet van hebt. Maar na het opzeggen, kan dit nog belangrijker zijn. Blijf na het opzeggen van abonnementen je bank- of creditcardafschriften controleren om er zeker van te zijn dat de terugkerende kosten zijn gestopt. Je zal dit wellicht niet zien als je Netflix wil afsluiten, maar als je onverwachte kosten ziet, dan kun je best weten waar ze precies vandaan komen.