Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Alhoewel wij sinds twee a drie jaar echt gebruik kunnen maken van 4G-diensten zijn providers inmiddels al druk bezig met het vaststellen van het protocol voor 5G. Het beloofd een nog snellere mobiele dataverbinding te worden en wereldwijd hebben providers in Barcelona dan ook het eerste concept besproken van deze nieuwe dataverbinding. Ook Nederland is ruim vertegenwoordigt met KPN, Vodafone, T-Mobile, Tele2 en Ziggo. Dit zijn de providers die nu ook al 4G licenties in bezit hebben en dus feitelijk ook als eerste recht hebben op een 5G frequentie wanneer deze geveild gaat worden.

Terugblik

De huidige generatie smartphones beschikken allemaal over 4G en inmiddels is het algemeen goed geworden. Toch moeten wij ons beseffen dat de ontwikkeling van 4G in 2006 is gestart. Dit was het tijdperk van de eerste Apple iPhone en de Nokia N95. Het was die generatie telefoons waar er nog niet gedacht werd aan 4G en het nog verre toekomst was. Sterker nog, Android bestond toen nog niet eens! Met de ontwikkeling van 4G werden mensen destijds ook kritisch, want mobiel internet was toen der tijd niet goedkoop en databundels werden dan ook voor astronomische bedragen verkocht. Met de aankondiging van de ontwikkeling van 4G kwam uiteraard ook een weerwoord vanuit de consument. Ook 4G zou volgens vele onbetaalbaar worden en 4G leek dan ook geen lang leven te gaan leiden. Op zijn minst kunnen wij zeggen dat deze stellingen inmiddels achterhaald zijn en hebben de providers ook de tarieven en voorwaarden aardig, misschien deels onder druk, aangepast. Op dit moment van schrijven staan wij dus eigenlijk wederom voor een dergelijke situatie. Wij hebben nu de iPhone 6, maar wellicht hebben wij over vijf jaar alweer de iPhone 10 met ingebouwde magnetronfunctie of de mogelijkheid om een auto met de smartphone te besturen. Ook de Samsung Galaxy S6 is dan een enorm lachertje. Laten we dan maar even zwijgen over de mogelijkheden die er zijn wanneer 5G werkelijk wordt uitgerold. Voorzichtig worden al de eerste voorspellingen gedaan.

Toekomst

De toekomst van 5G ligt nog ver weg en de verwachting is dat wij ook pas over een kleine vijf jaar de eerste testen zullen meemaken. Maar waarom moet alles maar steeds sneller of moet het ook werkelijk sneller? De Next Generation Mobile Network, een groep providers en fabrikanten, heeft wel een idee waar 5G heel goed voor kan zijn. Een van de belangrijkste is iets wat de organisatie ‘pervasive video’ noemt. Diensten die werken via schermen vlak voor de ogen, hologrammen en telepresence: het op afstand ergens digitaal aanwezig zijn. Dat soort zaken zullen enorme resoluties moeten hebben om er van dichtbij scherp uit te zien en daarom zal dat veel dataverkeer vergen. Een belangrijk punt is misschien remote computing. Nu is dit ook al wel mogelijk, maar werkt het een stuk trager en zijn wij afhankelijk van meerdere factoren. De zogenoemde vertraging, oftewel latency, ligt bij 5G onder de 1 milliseconde en hiermee leent 5G zich ook uitstekend voor het besturen van objecten op afstand. Dit wordt dan weer gezien als tactiel internet, waarbij de gebruiker elders is, terwijl hij voor zijn gevoel digitaal aan de andere kant van de wereld staat.

Ontwikkeling

De ontwikkeling van 5G staat uiteraard nog in de kinderschoenen en de mogelijkheden met 5G lijken eindeloos. Het idee is goed en volgens geleerden kan met een goed idee ook de techniek ontwikkeld worden. Ook mobiele mogelijkheden rondom deze 5G zullen tegen die tijd ook ontwikkeld zijn volgens velen. Vooral het aansporen van bedrijven om te innoveren wordt met 5G aangemoedigd. Het is ook de vraag hoe 5G uiteindelijk zijn werk gaat doen. Waar bijvoorbeeld 4G nog terugvalt op 3G of zelfs 2G is het aannemelijk dat bij 5G dit niet meer van toepassing zal zijn. We moeten dan immers ook niet vergeten dat 2G op dat momenteel al ruim 25 jaar oud is en dan mag serieus de vraag gesteld worden of er nog telefoons op dit deel van het mobiele netwerk actief zijn. Met de komst van 5G kunnen providers nu ook garanderen dat er een minimale mobiele snelheid gehaald kan worden van 50 Mbit/s en een maximum van 1 Gbit/s. Dit laatste is overigens in de afgelopen periode al naar beneden bijgesteld, want de eerste berichten waren dat op 5G de maximum snelheid op 10 Gbit/s zou gaan liggen.

Wachten

Alhoewel het nu natuurlijk voornamelijk een ideaal beeld is wat wordt geschetst kunnen wij wel stellen dat 5G ook voordelen met zich kan meebrengen. Hierbij moeten wij misschien de voordelen vooral in de zakelijk hoek gaan zoeken, vooralsnog. De tijden veranderen en waar wij tien jaar geleden nog helemaal blij waren met de komst van 3G qua snelheid, zijn wij nu pissig als juist de snelheid terugvalt naar 3G. Ook de maatschappij verandert en wordt steeds sneller en eist steeds meer. Providers, fabrikanten en bedrijven weten dit en zullen dan ook volledig inspringen op de ontwikkeling van deze nieuwe standaard. Het is echter nog lang wachten en zeker nog vijf jaar als wij nu de prognoses mogen geloven.

Tip: Wil je voordelig internet op je mobiel of thuis? Neem dan een kijkje op Internetvergelijken.nl. Hier kan je eenvoudig internet vergelijken.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen