Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Vanaf vandaag ligt de PlayStation VR in de winkels. De VR-bril van Sony gaat de concurrentie aan met de Oculus Rift en HTC Vive. Welke games zijn er en waar moet je allemaal op letten?

De Virtual Reality (VR) gaming markt is gigantisch. Volgens Grand View Research is de markt in 2022 ruim 8,6 miljard euro waard. Niet zo vreemd dat de Japanse fabrikant, van onder andere smartphones zoals de Sony Xperia XZ, zijn gaming platform gebruikt voor VR. Voor de Playstation eigenaar is de VR bril zelfs een stuk goedkoper van zijn directe concurrenten de Rift en Vive.

Wat heb je nodig voor de PlayStation VR?

De gloednieuwe PlayStation VR van Sony werkt alleen in combinatie met alle versies van de PlayStation 4 console. Daarnaast heb je de PlayStation Camera nodig. Men verwacht dat er ook een PS VR beschikbaar wordt inclusief PlayStation Camera. Helaas is het onbekend wanneer en wat daarvan de prijs zal zijn.

playstation-vr-2

Helaas worden de PlayStation Move controllers niet meegeleverd. Ze zijn niet verplicht, maar bij games als bijvoorbeeld Batman Arkham VR zijn ze wel prettig. Je handen worden zo namelijk natuurlijk nagebootst in jouw nieuwe virtuele wereld dan met de standaard PS4 controller.

Verder zit alles dat je nodig hebt in de doos. Naast de PlayStation VR bril ontvang je een set oordopjes, een ´processor unit´ en een schijfje met demo’s. De processor unit staat tussen jouw PlayStation 4 en de VR bril en ondersteunt de console met 3D Audio en de Cinematic Mode. In deze Mode kunt je video’s kijken op een virtueel scherm van 226-inch. Kun je niet wachten om te kijken hoe je jouw nieuwe wereld kan betreden? Bekijk hier de instructies door PlayStation zelf.

https://youtu.be/wW8tPJQhNHo

https://youtu.be/A1npIGhYqMk

https://youtu.be/0j6Yg3ddHkU

LET OP: PlayStation 4 Pro eigenaren moeten er bij de installatie rekening mee houden, dat ze de kabel telkens moeten wisselen. De Processor Unit van de PS VR ondersteunt namelijk geen HDR en je zult de kabel dus weer direct vanuit de PS4 Pro naar je TV moeten leiden.

Hoeveel kost de PlayStation VR?

Kaal is de PlayStation VR een behoorlijk stuk goedkoper dan zijn directe concurrenten. Maar dat is alleen het geval voor PlayStation 4 eigenaren. Want voor diegene die geen PlayStation 4 heeft eindig je al snel in de buurt van de HTC Vive prijs.

De PS VR kost € 399,- en voor de PS Camera betaal je nog eens € 59,-. Maar heb je nog geen PlayStation 4, dan betaal je minimaal € 299,- extra. Wil je optimaal genieten van de VR beleving dan raden wij je ook de PS Move controllers aan. Eén paar van deze controllers koop je voor nog eens € 80,-. Je bent dus in totaal € 837,- kwijt voor de PS VR vanuit de basis. Voor PS4 eigenaren is de PS VR absoluut de goedkoopste van de drie, € 538,-.

Ter vergelijking, je koopt de Oculus Rift voor € 699,- en de HTC Vive voor € 899,-.

Specificaties PlayStation VR

Batman: Arkham VRIn vergelijking met zijn directe concurrenten beschikt de PS VR over de laagste resolutie. Zowel de Rift als de Vive hebben een beeldscherm met resolutie van 2160 x 1200 pixels. Dat komt neer op 1080 x 1200 per oog. De PS VR heeft een 5,7-inch OLED beeldscherm met een iets lagere resolutie van 1920 x 1080 pixels. Ook het blikveld van de PlayStation is kleiner dan zijn rivalen. Je krijgt 100 graden zicht in vergelijking tot 110 graden van zijn concurrenten.

Welke games zijn er voor de PlayStation VR

Vanaf de lancering zijn er zo’n 21 games die alleen in VR te spelen zijn. Van spellen die je terug naar de tijd van de grote pixels halen als Battlezone tot uitgebreide spellen als Batman: Arkham VR en Driveclub VR. Op de website van PlayStation vind je ze allemaal. Tijdens het Firstlook festival in Utrecht afgelopen weekend, konden veel liefhebbers van Games al genieten van Batman: Arkham VR.

 

Battlezone

Driveclub VR

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen