Wordt het nu écht tijd voor een nieuwe smartphone?

Ga naar Telefoon.nl en vind vandaag nog jouw deal!

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Op zoek naar een leuke manier om in beweging te komen? Speel dan Pokémon Go. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat spelers van deze mobiele game gemiddeld bijna 2.000 stappen per dag extra zetten dan niet-spelers. Dat klinkt niet veel, maar dit beetje extra beweging brengt grote gezondheidsvoordelen met zich mee.

Dat blijkt uit onderzoek van de American Heart Association. Voor deze studie werd het bewegingspatroon van 167 deelnemers in kaart gebracht tussen 15 juni en 31 juli 2016, iets meer dan zes weken.

Pokémon Go was de mobiele sensatie van afgelopen jaar. Het doel is eenvoudig: met je smartphone in je hand trek je er op uit om Pokémon te vangen. Als je bepaalde Pokémon dubbel vangt, kun je deze inruilen voor candy. Als je genoeg candy hebt kun je je zwakke Pokémon evolueren in sterkere soorten. Daarmee kun je de strijd aangaan met andere spelers in een Pokegym. Zodoende verzamel je Pikachu-munten, waarmee je weer allerlei items en power-ups kunt kopen. In tegenstelling tot de meeste andere mobiele games kun je Pokémon Go niet vanuit je luie stoel spelen: je moet letterlijk opstaan en in beweging komen om vooruitgang te boeken in het spel.

Onderzoek: meer beweging door Pokémon Go

Het onderzoek van de American Heart Association is niet het eerste onderzoek dat aantoont dat Pokémon Go ons aanspoort om meer te bewegen. Onderzoekers van de Cornell University brachten afgelopen jaar het stappenpatroon van 32.000 deelnemers in kaart over een periode van drie maanden. De data werd verzameld met behulp van wearables en de logboeken. Uit het grootschalige onderzoek bleek dat we inderdaad in beweging komen als we het spel spelen. Al na dertig dagen merkten de onderzoekers verschil: het aantal stappen onder toegewijde spelers nam dagelijks toe met gemiddeld 1.473 stappen ten opzichte van mensen die geen Pokémon Go spelen. Omgerekend een toename van 26% in de hoeveelheid stappen die we dagelijks zetten.

Enkele maanden na het verschijnen van de bovenstaande studie, constateerde de Hardvard School of Public Health hetzelfde gezondheidseffect. Tegelijkertijd meldden de onderzoekers dat de extra beweging slechts van korte duur was. Iets minder dan de helft van de deelnemers die Pokémon Go speelde (47,4%), zette in de weken voordat zij de game installeerden dagelijks gemiddeld 4.256 stappen. Zodra zij met het spel aan de slag gingen steeg dat aantal met 955 stappen tot 5.211. Een veelbelovend begin, maar in de daarop volgende weken daalde het dagelijks gemiddeld aantal stappen geleidelijk. Na zes weken bleek de interesse voor Pokémon Go als sneeuw voor de zon verdwenen te zijn. Deelnemers die het spel speelden vervielen weer in hun oude beweegpatroon. Bij de controlegroep die het spel niet hadden geïnstalleerd op hun smartphone, bleef het aantal stappen in deze periode gelijk.

Een nieuwe studie bevestigt het bovenstaande beeld. De American Heart Association volgde 167 deelnemers in een periode van iets meer dan zes weken tijd. Daaruit blijkt dat mensen die het spel speelden gemiddeld 1.976 stappen per dag extra zetten dan mensen die geen Pokémon Go speelden. De grootste winst werd geconstateerd bij mensen die de extra beweging het beste konden gebruiken: professionals met een zittend beroep en mensen met gewichtsproblemen/obesitas. Zij zetten volgens het onderzoek gemiddeld 3.000 stappen per dag extra. Dit klinkt als een bescheiden winst, maar dit beetje extra beweging zorgt er volgens de onderzoekers voor dat het risico op een beroerte of hartaanval met 8% afneemt.

Twijfels

Toch kunnen we enkele kanttekeningen plaatsen bij de onderzoeksresultaten. Om te beginnen is de onderzoekspopulatie wel heel erg klein: die bestond uit slechts 167 personen. Het is maar de vraag of je met zo’n kleine groep algemene conclusies mag trekken die representatief zijn voor de gehele bevolking.

Ten tweede is het onderzoek uitgevoerd in een kort tijdsbestek van iets meer dan zes weken. Is dat lang genoeg om algemene conclusies te trekken over het algehele gezondheidseffect? Ook de onderzoeksperiode is discutabel. Het onderzoek is verricht drie weken voordat Pokémon Go werd gelanceerd en drie na daarna. In de beginperiode was het spel razendpopulair dus is het logischer dat gamers actiever waren en dus meer stappen zetten. Wie van hen speelt het spel nu nog? Wie profiteert er nu nog van de extra beweging?

Eén van de onderzoekers zegt dat de bevindingen wel degelijk bemoedigend zijn:

“We wanted to determine if Pokémon Go can provide an enjoyable way to engage people in regular physical activity. Our findings suggest that active-play games, such as Pokémon Go, may encourage people who live sedentary lifestyles, who otherwise may not participate in traditional forms of exercise, to increase their physical activity.”

Populariteit Pokémon Go

De afgelopen maanden is gebleken dat de populariteit van Pokémon Go flink is afgenomen onder gamers. In de hoop hen te stimuleren om het spel weer op te pakken –en dus geld uit te geven aan in-app aankopen– heeft Nintendo meer dan tachtig nieuwe Pokémon aan de game toegevoegd van het tweede seizoen (de Johto League). En nog voor het einde van het jaar kun je de beruchte Legendary Pokémon vangen, zo beloofde Nintendo onlangs.

 

Wie van jullie speelt het spel Pokémon Go nog?

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen