Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Op zoek naar een leuke manier om die paar overtollige kilootjes kwijt te raken? Dan hebben wij nog wel een suggestie voor je: ga Pokémon Go spelen. Onderzoekers van de Cornell University hebben wetenschappelijk aangetoond dat er een verband bestaat tussen het aantal stappen dat wij dagelijks zetten en het spelen van Pokémon Go.

Afvallen is ontzettend moeilijk en niet leuk. Je moet je favoriete versnaperingen laten staan, meer sporten en iedere dag opnieuw die 10.000 stappen zetten. Voor de meesten is het dan ook zware last. Ze beginnen er enthousiast en vol goede moed aan, maar haken vervolgens na een paar weken al af. Gefrustreerd doordat ze niet zo slank zijn als de modellen die je op tv ziet, of net zo breed als Arnold ‘The Terminator’ Schwarzenegger vroeger was.

Je kunt het op de ouderwetse manier proberen door wekelijks een paar uur in de sportschool door te brengen. Of je probeert een methode die meer bij de eenentwintigste eeuw past: een activity tracker of andere wearable. Ik persoonlijk zweer erbij, maar onderzoekers zijn sceptisch over de resultaten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ze niet significant meer gewicht kwijtraken als ze met wearables aan de slag gaan. Ze vermoeden dat dit komt doordat men zichzelf belonen als ze hun bewegingsdoelen hebben behaald, of dat ze de motivatie kwijtraken doordat ze dagelijks opnieuw met hun bewegingsdoelen worden geconfronteerd.

Pokémon Go helpt wel!

Pokémon Go is dé mobiele sensatie van 2016. Niet alleen verbrak het alle downloadrecords: afgelopen week berekende marktonderzoeker App Annie dat de game slechts 90 dagen nodig had om 600 miljoen dollar in het laatje te brengen. Ter vergelijking: Candy Crush had hier meer dan 200 dagen voor nodig, en Clash of Clans zelfs meer dan 500 dagen.

Pokémon Go kan nog een verdienste op zijn naam schrijven: het zet mensen aan tot bewegen. Zo zijn Pokémon over het algemeen niet vanuit de woonkamer te vangen, maar moet je daadwerkelijk er op uit. Ook kun je eieren verzamelen die je moet zien uit te broeden. Dat doe je door 2, 5 of 10 kilometer te lopen. Aan de hand van de GPS-module in je smartphone registreert de game hoeveel je hebt gelopen.

De resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat Pokémon Go een positieve uitwerking heeft op onze fysieke inspanningen. Onderzoekers van de Cornell University hebben het stappenpatroon van 32.000 deelnemers in kaart gebracht over een periode van drie maanden. De data werd verzameld met behulp van wearables en de logboeken. Uit het grootschalige onderzoek blijkt dat we inderdaad in beweging komen als we het spel spelen. Al na dertig dagen merkten de onderzoekers verschil: het aantal stappen onder toegewijde spelers nam dagelijks toe met gemiddeld 1.473 stappen ten opzichte van mensen die geen Pokémon Go spelen. Omgerekend een toename van 26% in de hoeveelheid stappen die we dagelijks zetten.

Onderzoekers schatten dat de onderzoekers in de bestudeerde periode 144 miljard stappen extra hebben gezet dankzij de mobiele game van Niantic. Als alle Amerikanen dit hun leven lang zouden volhouden, zou dat 2,825 miljoen extra levensjaren opleveren.  Dit komt omdat de extra inspanningen een positieve uitwerking hebben op ons lichaam. Uit diverse studies is gebleken dat mensen die meer bewegen over het algemeen langer leven. De kans dat ze te maken krijgen met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, hartaanvallen, diabetes, depressie en sommige vormen van kanker neemt hierdoor significant af. Niet voor niets wordt stilzitten het nieuwe roken genoemd: de schade van excessief zitten –volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zitten wij Nederlanders gemiddeld 8,7 uur per dag– is onomkeerbaar en verhelp je niet door een paar uur in de week in de sportschool door te brengen. Probeer daarom ieder uur een stukje te lopen, bijvoorbeeld om een glas water te halen of naar het toilet te gaan.

Uit het onderzoek blijkt tot slot dat er niet één specifieke groep is meer profiteert van Pokémon Go spelen. Zowel mannen als vrouwen, jongeren en ouderen, mensen met een gezond gewicht of (ernstig) overgewicht: iedereen ondervindt de positieve effecten van Pokémon Go.

 

Zin om even de werkvloer te ontvluchten? Laat je baas dan dit artikel lezen.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen