Wordt het nu écht tijd voor een nieuwe smartphone?

Ga naar Telefoon.nl en vind vandaag nog jouw deal!

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

De gezamenlijke openbaarvervoersbedrijven, KPN en Vodafone starten deze maand nog een proef met de smartphone in het openbaar vervoer. Reizigers kunnen dan in- en uitchecken met hun mobiele telefoon.

Dat bevestigt de woordvoerder van de Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven tegenover NRC Handelsblad.

Den Haag

In Den Haag is het sinds begin deze maand mogelijk om zonder OV-chipkaart in- en uit te checken in de trams van HTM. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is een Android-smartphone die beschikt over Near Field Communication (NFC) chip en een aangepaste simkaart. Dan hoef je dus niet langer je portemonnee te trekken om te kunnen reizen met de tram. Het betreft een proef waar slechts enkele tientallen reizigers gebruik van kunnen maken. Reizigers die uit andere delen van het land komen kunnen zich binnenkort melden bij de NS. Daarvoor hoeven ze zich alleen aan te melden via een speciale website.

Landelijke proef

De ambities van de openbaarvervoersbedrijven, KPN en Vodafone zijn echter groter dan Den Haag. Ze willen dat tienduizenden pendelaars in heel Nederland nog vóór deze zomer kunnen in- en uitchecken met hun mobiele telefoon. En niet alleen in de tram, maar ook bij andere vormen van openbaar vervoer. Als deze landelijke proef succesvol is, wordt het betaalsysteem verder uitgebreid.

Saldo

In- en uitchecken is niet het enige dat de deelnemers aan de proef kunnen doen met hun smartphone. Ze kunnen ook hun reistegoed of saldo opwaarderen en de reizen in de trein, bus of tram afrekenen. Ben je in het bezit van een abonnement of trajectkaart? Dan is de proef helaas niet voor jou weggelegd. Op dit moment is het alleen mogelijk om de volledige prijs af te rekenen. Eventuele kortingen worden niet verrekend. Abonnement- en trajectkaarthouders worden op een later tijdstip aan de proef toegevoegd.

Apple

iPhone-bezitters kunnen niet deelnemen aan deze proef. Een woordvoerder van Apple laat desgevraagd tegenover NRC Handelsblad weten dat het veiligheidsoverwegingen voorlopig hier van afziet. Wie weet dat zij in de toekomst wel kunnen aan- en afmelden in het openbaar vervoer.

Smart-OV

Het is niet de eerste keer dat reizen met de smartphone wordt getest in Nederland. In 2015 hielden de Nederlandse vervoersbedrijven, KPN en Vodafone ook al een proef met in- en uitchecken met de smartphone. Een kleine tweehonderd reizigers namen deel aan deze proef, die ook wel Smart-OV werd genoemd. Zij kregen een speciale simkaart met een NFC-chip. Vodafone integreerde Smart-OV in haar Wallet-app.

Bankpas

De Coöperatie Openbaar Vervoersbedrijven wil in- en uitchecken niet alleen naar de smartphone brengen. Daarnaast denkt de organisatie aan ov-bankpassen. Een proef hiermee gaat later dit jaar van start, hopelijk deze zomer nog. Net als bij de smartphone wordt deze dienst dan in klein reisgebied met een beperkt aantal deelnemers ingevoerd. Het gaat om vier stadstrams van HTM op het traject Leiden – Den Haag. Deze beschikken over de nieuwste generatie kaartlezers die de nieuwe passen kunnen lezen. Enkele honderden reizigers mogen hier aan deelnemen. HTM, NS, creditcardmaatschappijen Mastercard en Visa, en de betrokken banken (ABN Amro, ING, Rabobank, SNS Bank, ASN Bank en Regiobank) zijn nauw bij deze proef betrokken.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen