René Dekker

Gepassioneerd techblogger en Pocketinfo bezoeker sinds de oprichting in 2005. En in 2014 geschopt tot eigenaar. Heb je tips of wil je samenwerken? Laat van je horen.

Nederlanders hebben in 2014 ongeveer twee keer zoveel mobiele data verbruikt als in 2013. Dat blijkt uit de Telecommonitor van het vierde kwartaal van 2014 die onlangs door de ACM (Autoriteit Consument & Markt) werd vrijgegeven.

In totaal werd er in Nederland in 2014 ongeveer 63 petabyte, ofwel 63 miljoen gigabyte, aan mobiele data verstookt. Vooral in het laatste kwartaal was het verbruik erg hoog, er werd ongeveer 19,6 petabyte aan data verbruikt. De reden voor de sterke toename is waarschijnlijk te vinden in de inmiddels landelijke beschikbaarheid van 4G in combinatie met het toenemende aanbod van diensten die veel bandbreedte vereisen.

Het 4G-Netwerk

dekking-4gHet 4G-netwerk in Nederland is het afgelopen jaar snel gegroeid en bij alle drie de grote providers (KPN, Vodafone en T-Mobile) kan inmiddels in vrijwel heel Nederland gebruik worden gemaakt van 4G-internet. Bij T-Mobile is 4G-internet beschikbaar met pieksnelheden tot 120 Mbps, terwijl er bij KPN en Vodafone dankzij 4G+ zelfs pieksnelheden tot 225 Mbps gehaald kunnen worden. Om aan te geven hoe snel dat precies is: 4G+ is ruim 15 keer zo snel als 3G-internet, en zelfs sneller dan het standaard internet over de vaste lijn.

Best logisch dus, dat er steeds meer data wordt gebruikt. En dat is voor de Nederlandse providers maar goed ook, want wat betreft belminuten en sms’jes was 2014 een wat minder succesvol jaar. Hoewel het aantal verbruikte belminuten in 2014 wel nog licht steeg, is vooral bij het aantal verzonden sms’jes een duidelijke daling te zien. In geen enkel kwartaal werd het aantal sms’jes dat verzonden werd in het laatste kwartaal van 2013 geëvenaard en in het laatste kwartaal van 2014 werden er zelfs voor het eerst in jaren minder dan 1 miljard sms’jes in een kwartaal verstuurd.

De toekomst

Kijken we naar de toekomst, dan zien we dat providers verwachten dat de explosieve groei in dataverbruik zal doorzetten. Op het Mobile World Congress dat in maart in Barcelona plaatsvond, maakten KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 dan ook deel uit van een groep providers die onder de naam Next Generation Mobile Network de plannen en vorderingen op het gebied van 5G, de opvolger van 4G, doornam.

Vorderingen 5G

Erg vergevorderd was men echter nog niet, in het huidige stadium wordt vooral gezocht naar nieuwe toepassingen die baat hebben bij nog sneller internet. Een soort holografische weergave van beelden, virtuele meetings die op mobiele apparaten kunnen worden bijgewoond en remote desktop applicaties werden in Barcelona als mogelijke toepassingen genoemd.

Ook wat betreft de techniek achter het netwerk is er nog geen duidelijkheid. Een standaard is er nog niet, en eigenlijk heeft men tot dusverre pas twee eisen vastgelegd: de latency moet omlaag en de pieksnelheid moet omhoog tot minimaal 1 Gbps. Die pieksnelheid lijkt in eerste instantie vrij groot ten opzichte van de pieksnelheid van 4G, maar door meerdere 4G-frequenties te bundelen en gebruik te maken van meerdere antennes is het de Zuid-Koreaanse providers SK Telecom het reeds gelukt om snelheden van 600 Mbps te halen met 4G.

“SK Telecom just last month amped up its LTE network in Seoul to support blistering speeds of 300 Mbps, but the carrier is already tinkering with LTE-Advanced technologies that could double that speed in the future.” ¬– Gigaom.com

Nieuwe technieken

Toch wordt er wel verwacht dat er gebruik zal worden gemaakt van nieuwe technieken. Zo zullen er waarschijnlijk hogere frequenties worden gebruikt, waardoor hogere snelheden kunnen worden behaald. Daarnaast heeft het Finse Nokia een techniek ontwikkeld waarmee de mast gebruikers als het ware kan volgen en signalen direct naar de gebruiker kan versturen en zijn andere partijen bezig met het ontwikkelen van technieken die de beschikbare capaciteit van het netwerk beter verdelen.

Beschikbaarheid

Als men uiteindelijk een standaard heeft weten te definiëren en alle technieken zijn doorontwikkeld, hoopt men uiteindelijk dat de eerste 5G-netwerken in de zomer van 2020 gereed zijn. Dan vinden de Olympische Spelen in Japan plaats en dat zou de eerste grote testcase voor het nieuwe netwerk moeten worden. Of deze deadline ook daadwerkelijk zal worden gehaald is echter nog maar de vraag. Er is op dit moment in ieder geval nog voldoende werk aan de winkel.

René Dekker

Gepassioneerd techblogger en Pocketinfo bezoeker sinds de oprichting in 2005. En in 2014 geschopt tot eigenaar. Heb je tips of wil je samenwerken? Laat van je horen.

Gerelateerde artikelen